«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Συνελήφθη 22χρονος ημεδαπός για διακίνηση κάνναβης στη Ναύπακτο 
Κατασχέθηκαν πάνω από 200 γραμμάρια κάνναβης και ηλεκτρονική  ζυγαριά ακριβείας 
Συνελήφθη, χθες 24-11-2014 το μεσημέρι, στη Ναύπακτο από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπάκτου, ένας ημεδαπός ηλικίας 22 ετών, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε -κακουργηματικού χαρακτήρα- δικογραφία για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
 Ειδικότερα....

χθες το πρωί, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 22χρονο στη Ναύπακτο, να κινείται με αυτοκίνητο και του πραγματοποίησαν έλεγχο, κατά τον οποίο βρήκαν υπολείμματα κάνναβης εντός οχήματος.
Σε έρευνα που ακολούθησε, στην οικία και σε αποθήκη του 22χρονου, σε χωριό του Δήμου Δωρίδος, Φωκίδας, παρουσία δικαστικού λειτουργού, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν: 
(215) γραμμάρια κάνναβης,
  • Μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,
  • Ένα τρίφτη με υπολείμματα κάνναβης,
  • Σύνεργα χρήσης κάνναβης,
  • Πληθώρα από νάιλον συσκευασίες που χρησιμεύουν για τον διαμοιρασμό της κάνναβης.
 Σημειώνεται, ότι ο δράστης είχε αποκρύψει το μεγαλύτερο μέρος των ναρκωτικών και συγκεκριμένα (196,5) γραμμάρια κάνναβης, σε αποθήκη έξω από την οικία του, προκείμενου να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός τους από τους αστυνομικούς.
 Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου.
Συνελήφθη 64χρονη ημεδαπή στη Βάρδα που αναζητούνταν για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο
Είχε καταδικαστεί σε δύο έτη φυλάκιση
Συνελήφθη, χθες (24-11-2014) το μεσημέρι, στη Βάρδα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βάρδας, μια ημεδαπή ηλικίας 64 ετών, σε βάρος της οποίας εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο.
Ειδικότερα, η 64χρονη είχε καταδικαστεί με δύο αποφάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών σε (24) μήνες φυλάκιση και χρηματική ποινή (9.000) ευρώ, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο.
Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ημερίδα στην Άρτα, με θέμα «Διαδικτυακές Συμπεριφορές Υψηλού Ρίσκου»

Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διοργάνωσε χθες (24-11-2014), στην αίθουσα Σκουφά στην Άρτα, ημερίδα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Στην ημερίδα με θέμα «Διαδικτυακές Συμπεριφορές Υψηλού Ρίσκου» συμμετείχαν ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος Εμμανουήλ Σφακιανάκης, καθώς και εξειδικευμένοι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι οποίοι ενημέρωσαν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και άλλους ενδιαφερόμενους για τις δυνατότητες, αλλά και τους κινδύνους του διαδικτύου.
Ειδικότερα, οι θεματολογίες που αναπτύχθηκαν, ήταν:
·        Η αποστολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
·        Ο σκοπός διοργάνωσης των ημερίδων.
·        Τα αδικήματα και ο τρόπος που αυτά διαπράττονται μέσω διαδικτύου, καθώς και οι πρακτικές πρόληψης.
·        Τα φαινόμενα διαδικτυακής βίας, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και γενικά η πρόληψη και η αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες.
·        Στατιστικά στοιχεία, που αφορούν τη διείσδυση των Ελλήνων στο διαδίκτυο, καθώς και τις υποθέσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Στόχος ήταν η προβολή της νέας καινοτόμου εφαρμογής CYBERKID παράλληλα με τις  δραστηριότητες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία περιλαμβάνει την πρόληψη, την έρευνα και την καταστολή εγκλημάτων και αντικοινωνικών συμπεριφορών που διαπράττονται, μέσω διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας, καθώς και η ενημέρωση των συμμετεχόντων για τους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων του ψηφιακού κόσμου και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
·        Τηλεφωνικά στον αριθμό: 210-6476959
·        Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
·        Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS - android: CYBER KID
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 21χρονου φοιτητή, ο οποίος είχε αναρτήσει μήνυμα με απειλητικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
Συγκεκριμένα, μέσω της ανάρτησης διατύπωνε δημόσια ότι θα προβεί σε βιαιοπραγίες και παράνομες ενέργειες κατά προσώπων και πραγμάτων σε Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που φοιτούσε
Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες ενέργειες, που τελούνται μέσω διαδικτύου, τηλεφωνικά στο 210-647 69 59, με e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr και μέσω της εφαρμογής (application) CYBERKID
Δικογραφία τακτικής διαδικασίας σχηματίστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, σε βάρος ενός 21χρονου ημεδαπού φοιτητή, ο οποίος είχε αναρτήσει σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης του διαδικτύου, μήνυμα με απειλητικό περιεχόμενο για το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, στο οποίο φοιτούσε.
Ειδικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης αυτής ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία στη Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία αφορούσε στις παραπάνω απειλές από χρήστη του διαδικτύου.
Από τη στοχευμένη ψηφιακή αστυνομική έρευνα στο κοινωνικό δίκτυο, διαπιστώθηκε ότι σε διαδικτυακή ομάδα – γκρουπ φοιτητών του συγκεκριμένου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, που βρίσκεται στην Αττική, υπήρχε αναρτημένο μήνυμα από άγνωστο χρήστη, στο οποίο διατύπωνε δημόσια ότι θα προβεί στη διάπραξη βίαιων συμπεριφορών και παρανόμων ενεργειών, κατά προσώπων ή/και πραγμάτων, εντός του ανωτέρω Ιδρύματος, ενώ οι απειλές ήταν στα πρότυπα ανάλογων περιστατικών του εξωτερικού.
Για τα παραπάνω ενημερώθηκαν άμεσα οι αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές και διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Από την ενδελεχή και εμπεριστατωμένη διαδικτυακή έρευνα και σε συνεργασία με τις εταιρείες υπηρεσιών διαδικτύου και κοινωνικής δικτύωσης, ταυτοποιήθηκε ότι το επίμαχο μήνυμα το είχε αναρτήσει ο 21χρονος φοιτητής, ο οποίος εντοπίστηκε και εξεταζόμενος αποδέχθηκε ότι είχε αναρτήσει τις απειλές, πλην όμως ισχυρίστηκε ότι δεν είχε πρόθεση να τις πραγματοποιήσει.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση αυτή θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες, που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
·        Τηλεφωνικά: 210-647 69 59
·        Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο:  ccu@cybercrimeunit.gov.gr
·        Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android : CYBERKID
Εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απάτη από εταιρεία τηλεπικοινωνιών σε βάρος χρηστών κινητής τηλεφωνίας
Η απάτη γινόταν μέσω αποστολής σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS) προς πενταψήφιο αριθμό υψηλής χρέωσης
Οι χρήστες προτρέπονταν, με απατηλό τρόπο, να στέλνουν μηνύματα με σκοπό τη συνομιλία και γνωριμία με ανύπαρκτα πρόσωπα
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, σε βάρος εταιρείας τηλεπικοινωνιών με έδρα την Αττική, για απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος χρηστών κινητής τηλεφωνίας.

Προηγήθηκαν καταγγελίες πολιτών από τον Αύγουστο του 2014, σύμφωνα με τις οποίες, οι καταγγέλλοντες, αναζητώντας σε διάφορες ιστοσελίδες του διαδικτύου, γυναικεία πρόσωπα για συνομιλία και γνωριμία, απέστειλαν πλήθος σύντομων γραπτών μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας (SMS) προς πενταψήφιο αριθμό, υψηλής χρέωσης.
Οι χρήστες ουδέποτε κατόρθωσαν να έρθουν σε επαφή με τα πρόσωπα με τα οποία υποτίθεται ότι συνομιλούσαν, παρά μόνο προτρέπονταν με απατηλό τρόπο, για συνεχή και επανειλημμένη αποστολή μηνυμάτων υψηλής χρέωσης.
Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο της ενδελεχούς διερεύνησης της υπόθεσης, ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) της εταιρείας, προέκυψε ότι οι αποστολείς των μηνυμάτων από τον πενταψήφιο αριθμό υψηλής χρέωσης, έστελναν στους ενδιαφερόμενους χρήστες φωτογραφίες «ανύπαρκτων» γυναικείων προσώπων, προτρέποντάς τους έτσι με απατηλό τρόπο για τη συνεχή αποστολή μηνυμάτων.
Τα μηνύματα αποστέλλονταν αυτοματοποιημένα από χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών και παρεμφερούς εξοπλισμού, οι οποίοι υποδύονταν τα ανωτέρω γυναικεία πρόσωπα και ρύθμιζαν τη ροή των μηνυμάτων, προκειμένου προκαλούν τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας να αποστέλλουν χρεώσιμα μηνύματα με σκοπό τη δήθεν γνωριμία.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, και σε συνεργασία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς και εταιρίες τηλεπικοινωνιών, διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή έρευνα και ταυτοποιήθηκε ότι ο εν λόγω πενταψήφιος αριθμός, υψηλής χρέωσης, ανήκει σε εταιρία τηλεπικοινωνιών με έδρα την Αττική.
Ακολούθησε νομότυπη έρευνα, χθες το πρωί (24-11-2014), στην έδρα της εταιρείας, όπου διαπιστώθηκε ότι ο επίμαχος αριθμός, υψηλής χρέωσης, τυγχάνει πρωτογενούς διαχείρισης από την συγκεκριμένη εταιρία. Επίσης από τα στοιχεία που προέκυψαν, διερευνάται και η συμμετοχή έτερης εταιρείας στο εξωτερικό.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί και σχετική ενημέρωση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.), ως αρμόδιας ανεξάρτητης Αρχής, για τις δικές της ενέργειες, αναφορικά με την πολυμεσική υπηρεσία, πενταψήφιου αριθμού, υψηλής χρέωσης.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ως εξής:
·        Τηλεφωνικά: 210-647 69 59
·        Στέλνοντας e-mail στο:  ccu@cybercrimeunit.gov.gr 
·        Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-androidCYBERKID