«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 25-11-2014

 «ΣΤΕΓΑ-ΖΩ» από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη

Στρατηγικό σχέδιο με τον τίτλο «ΣΤΕΓΑ-ΖΩ», το οποίο στοχεύει στην υποστήριξη των συνανθρώπων μας που διαβιούν με ακατάλληλες συνθήκες βιώνοντας την πιο ακραία μορφή ένδειας, απορίας και κοινωνικού αποκλεισμού, προετοίμασε καταθέτει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη» του Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, εγκρίθηκε το συγκεκριμένο σχέδιο από το Σώμα και...

έτσι η Περιφέρεια προχωρά στην πρόταση που υπεβλήθη για χρηματοδότηση από το Υπουργείο, ως συντονιστής εταίρος μαζί με την Ιερά Μητρόπολη Πατρών.

Όπως τόνισε κατά την εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος «το Σχέδιο έχει ως στόχο την υποστήριξη των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αφού το φαινόμενο της έλλειψης στέγης αποτελεί μείζον ζήτημα της σύγχρονης κοινωνίας και η αντιμετώπισή του, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας, που όπως διαπιστώνουν οι ειδικοί, πολλαπλασιάζει τις διαστάσεις του φαινομένου, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις».
Έπειτα από τις επαφές που είχε με τους αρμόδιους Υπουργούς ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, υπεβλήθη η σχετική πρόταση και πριν περίπου δέκα ημέρες και με την ολοκλήρωση της ποιοτικής αξιολόγησης των Αιτήσεων Χρηματοδότησης που υποβλήθηκαν από Φορείς στο Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται στην Πρόσκληση του Προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη», ανακοινώθηκε ο προσωρινός πίνακας  των εγκεκριμένων Αιτήσεων Χρηματοδότησης, με σειρά κατάταξης.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δίνοντας έμφαση στην ορθολογική επιλογή και στον ρεαλιστικό χαρακτήρα των δράσεων του Σχεδίου με στόχο την μεγιστοποίηση των αναμενόμενων αποτελεσμάτων, επιλέχθηκε ανάμεσα στους Δικαιούχους των Δράσεων Στέγασης, Σίτισης και Κοινωνικής Φροντίδας για τους Αστέγους με συνολικό προϋπολογισμό έργου 215.500 ευρώ.
Με την οριστική έγκριση της πρότασης θα συναφθεί προγραμματική συμφωνία, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο του αρμόδιου Υπουργείου. Μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης υποβάλλεται στην Αρχή Διαχείρισης του προγράμματος η σχετική βεβαίωση έναρξης του προγράμματος κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του επόμενου μήνα.
Για την υλοποίηση των ενεργειών του Σχεδίου «ΣΤΕΓΑ-ΖΩ» το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΠΔΕ σε συνεργασία με την Ι.Μ. Πατρών θα ξεκινήσει άμεσα την προσέγγιση των αστέγων για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Υποστηρικτικά στην διαχείριση του προγράμματος θα συνδράμει και το τμήμα Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
«Με το Σχέδιο «ΣΤΕΓΑ-ΖΩ» στοχεύουμε στην υποστήριξη των αστέγων καλύπτοντας καθημερινές ανάγκες  βιοπορισμού (σίτιση, εξασφάλιση στέγης, δαπάνες ΔΕΚΟ, οικοσυσκευή, έξοδα μετακίνησης, κ.λπ.), αλλά και σε μία συντονισμένη προσπάθεια για την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας» υποστήριξε ο κ. Χαροκόπος και κατέληξε: «Τα οφέλη από το Σχέδιο «ΣΤΕΓΑ-ΖΩ» είναι αυταπόδεικτα για την σωματική και ψυχική υγεία αλλά και την αξιοπρεπή διαβίωση των συμμετεχόντων αλλά και για την κοινωνία στο σύνολο της. Τέλος τα αποτελέσματα από την υλοποίηση του προγράμματος αυτού θα αποτελέσουν τον πιλότο για τις αντίστοιχες σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις ενόψει της επόμενης προγραμματικής περιόδου». 

Απογραφή Ζωικού Κεφαλαίου και πληρωμή Εξισωτικής Αποζημίωσης
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε συνέχεια προηγούμενου Δελτίου Τύπου, σχετικά με την απογραφή του Ζωικού Κεφαλαίου ενημερώνει τους κατόχους αιγοπροβάτων και ειδικά τους δικαιούχους Εξισωτικής Αποζημίωσης ότι προκειμένου να είναι εφικτή η πληρωμή της έως την 31/12/2014, θα πρέπει η απογραφή να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 30/11/2014.
Οποιαδήποτε αίτηση για παράταση της απογραφής είναι προφανές ότι θα οδηγήσει σε καθυστέρηση της πληρωμής. Η επισήμανση γίνεται γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία  της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, μέχρι την 12/11/2014 είχε απογραφεί μόλις το 1 % του αναμενόμενου ζωικού κεφαλαίου.

Δόθηκε η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την προμήθεια εξοπλισμού στα ειδικά σχολεία και στον ΧΥΤΑ 2ης ΓΕΝ
Με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προχωρά πλέον άμεσα η διαδικασία υλοποίησης της προμήθειας εξοπλισμού που θα συμβάλλουν στην ολοκλήρωση και πλήρη λειτουργία δυο σημαντικών έργων για ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης που είχε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, του ζήτησε να δοθεί η σύμφωνη γνώμη για δύο έργα, που είναι ενταγμένα στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, το πρώτο αφορά τον εξοπλισμό των ειδικών σχολείων και το δεύτερο τον εξοπλισμό του ΧΥΤΑ 2ης ΓΕΝ.
Συγκεκριμένα, αναφορικά με το πρώτο, πρόκειται για τη σύμβαση του Υποέργου «Προμήθεια και εγκατάσταση ειδών επίπλωσης, φυσικής αγωγής, φυσικοθεραπεία, εργαστηρίων αυτόνομης διαβίωσης – διαφόρων δεξιοτήτων και ειδικού εξοπλισμού για παιδιά με κινητικά προβλήματα των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», προϋπολογισμού 462,659,22 ευρώ.
Σχετικά με το δεύτερο, πρόκειται για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης για το υποέργο «Προμήθεια κινητού εξοπλισμού λειτουργίας ΧΥΤΑ 2ης Γ.ΕΝ. Ν. Αιτωλοακαρνανίας και ΣΜΑ Αμφιλοχίας» συνολικού προϋπολογισμού 903.806, 50 ευρώ.
«Όπως έχουμε ξαναπεί, είμαστε εδώ και θα παλεύουμε πάντα για την ολοκλήρωση κάθε έργου. Για αυτό μας εμπιστεύτηκαν οι πολίτες, αυτό διεκδικούμε και εμείς. Θέλουμε όλα τα έργα να ολοκληρώνονται μέσα στα χρονοδιαγράμματα και να τα παραδίδουμε στους πολίτες άρτια και λειτουργικά» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.

Ημερίδα για την ενεργοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής προς Απόρους στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Ημερίδα σχετικά με τον συντονισμό της διαβούλευσης ώστε να προχωρήσει γοργά το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για την επισιτιστική και βασική υλική συνδρομή σε απόρους συμπολίτες μας, διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την ερχόμενη Παρασκευή.
Θέμα της ημερίδας είναι η «Οργάνωση και συντονισμός της Διαβούλευσης για την ενεργοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής προς Απόρους ως το 2020, του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους».
Στην εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα, την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 11:00 π.μ. στο Συνεδριακό χώρο της Αγοράς Αργύρη (Αγίου Ανδρέου 12), κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων, Εκκλησίας, Αυτοδιοίκησης, εργαζομένων και πολιτών.
Να υπενθυμίσουμε πως προσφάτως το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας ενέκρινε τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και της Περιφέρειας, με στόχο την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη νέα θητεία, το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, τη στήριξη του αδύναμου πολίτη. Μία Προγραμματική Σύμβαση, η οποία ήλθε ως εισήγηση στο Σώμα από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, έπειτα από τη συνάντηση που είχε για το θέμα στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου για την υλοποίηση του έργου: «Παροχή τροφίμων σε αστέγους και άτομα που διαβιούν σε συνθήκες στέγης, οι οποίες δεν εξασφαλίζουν δυνατότητα καθημερινής σίτισης και διατροφής».
Ουσιαστικά, στόχοι του προγράμματος του Υπουργείου είναι: Αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας με το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα (οικονομική ενίσχυση, υπηρεσίες, εργασιακή ένταξη) και το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για απόρους (παροχή βασικών αγαθών, τρόφιμα κ.α.), στην κοινωνική συνοχή με στήριξη των οικογενειών και παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας και στην εφαρμογή στοχευμένων παρεμβάσεων για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων.

Ξεκινά το έργο βελτίωσης της επαρχιακής οδού Πύργου – Αγίου Γεωργίου, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ
Άμεσα ξεκινά το έργο της βελτίωσης της Επαρχιακής Οδού από τη διασταύρωση της Εθνικής Οδού Πύργου – Ολυμπίας προς τον Άγιο Γεώργιο, συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ.
Χθες, κατά τη διάρκεια της 42ης συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το θέμα και εγκρίθηκε η δημοπράτηση, καθώς και η συγκρότηση επιτροπής διαγωνισμού του συγκεκριμένου έργου.
«Ουσιαστικά πρόκειται για ένα αίτημα της τοπικής κοινωνίας, το οποίο εξετάστηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και μετά από αρκετές προσπάθειες, βρέθηκαν οι πόροι που χρειάζονται ώστε άμεσα να ξεκινήσει να υλοποιείται, προκειμένου να βελτιωθεί ως προς την οδική ασφάλεια ένας σημαντικός δρόμος που συνδέει τον Πύργο με την τοπική κοινότητα του Αγίου Γεωργίου» σημείωσε κατά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Αξιοποίησης Περιουσίας Λάμπης Αριστειδόπουλος.
Και κατέληξε: «Πρόκειται για ένα έργο το οποίο προώθησε άμεσα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ενώ καθοριστική για αυτό ήταν και η συμβολή του πρώην Δημάρχου Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλου».
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Π.Δ.Ε., εκτός από τον πρόεδρο, συμμετείχαν: Σάββας Αυγέρης, Αδαμαντία Ζαχαροπούλου – Στουμπου, Αναστασια Κωνσταντοπούλου, Δημήτρης Κωσταριάς, Γεωργία Παπαναγιώτου – Μαρτζάκλη, Γεώργιος Σύρμος, Κωνσταντίνος Γαβριηλίδης.

Επιστολή του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα στους Περιφερειακούς Συμβούλους για τη δημοσιότητα στο θέμα του Περιφερειακού Συμπαραστάτη
Επιστολή απέστειλε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας προκειμένου να ενημερώσει όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, για το σχόλιο – παρατήρηση που έγινε από Περιφερειακό Σύμβουλο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Σώματος, σχετικά με ελλιπή δημοσιότητα στο θέμα της εκλογής Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης.
Ο κ. Κατσιφάρας στην επιστολή του ενημερώνει τους Περιφερειακούς Συμβούλους, αναλυτικά με λίστα καταχωρήσεων, για το που δημοσιεύτηκε, τόσο στον έντυπο, όσο και στον ηλεκτρονικό Τύπο,  η προαναγγελία με Δελτίο Τύπου της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 24/11/2014, στο οποίο αναφερόταν πως ανάμεσα στα σημαντικά θέματα που θα συζητούνταν ήταν και η εκλογή του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης.
Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης ενημερώνει πως η συγκεκριμένη ανακοίνωση, απεστάλη από το Γραφείο Τύπου της Π.Δ.Ε. και σε λίστα Φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μεταξύ των οποίων Επιμελητήρια, ΣΕΒ, Δήμοι, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ΟΕΒΕΣΝΑ, Μητροπόλεις, Εργατικά Κέντρα, Σύλλογοι.