«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Λεωνίδας Καραλής: Ένας...¨έφηβος¨ του τοπικού ποδοσφαίρου!


1)      Λεωνίδας Καραλής
 ΑΦΙΕΡΩΜΑ (τοπικό ποδόσφαιρο)

Ένα αυθεντικό ταλέντο, ένας πολυσύνθετος ποδοσφαιριστής που δύσκολα συναντά κανείς στις μέρες μας,  ένας παίκτης που είχε τις προδιαγραφές για να κάνει σπουδαία καριέρα και να αφήσει «εποχή», ο Λεωνίδας Καραλής του Π.ΑΟ.Κ. Καλυβίων, συνεχίζει να αγωνίζεται για πάνω από 30 χρόνια στα τοπικά και περιφερειακά πρωταθλήματα και παραμένει παράδειγμα ενός «ρομαντικού» του ποδοσφαίρου που χρόνια δεν κοιτά!
Λάτρης του μεγάλου βιρτουόζου της μπάλας, Βασίλη Χατζηπαναγή, αλλά και του «μάγου» Μαραντόνα, θα πάρει πολλά στοιχεία από το στυλ παιχνιδιού τους και θα τα προσαρμόσει με επιτυχία στην προσωπική αγωνιστική του ταυτότητα!

1)      Α.Ε.Κ. Αγ. Γεωργίου Καλυβίων
Ο Λεωνίδας Καραλής στην πάνω σειρά δίπλα  στον προπονητή Σ. Ζαραβίνα (Γήπεδο Αγγελοκάστρου-1983) αρχείο Β. Μαλεσιάδα
 Από τα γεννοφάσκια του «φανατικός» Ολυμπιακός, είχε στο δωμάτιο αφίσες του...
Δεληκάρη και του Γαλάκου, ενώ κάθε Κυριακή από το ραδιόφωνο άκουε τις αναμεταδόσεις από το γήπεδο Καραϊσκάκη και τις επιτυχίες των ερυθρόλευκων!
Από το ποδόσφαιρο στις γειτονιές και τις αλάνες του χωριού του, σε ηλικία 15 ετών φτιάχνει το πρώτο δελτίο στην Α.Ε.Κ. Καλυβίων  μετά από παρότρυνση του τότε Προέδρου, Γιώργου Βιτοράτου, που τον πήγε στο Αγρίνιο για να βγάλει φωτογραφίες και με αυτό τον τρόπο άρχισε το ταξίδι στον όμορφο αλλά συνάμα σκληρό και ανταγωνιστικό κόσμο του ποδοσφαίρου.
 Προπονητής και δάσκαλος, όνομα και πράγμα, ο Σωκράτης Ζαραβίνας, του μαθαίνει τα μυστικά της στρογγυλής «θεάς» και τον βάζει από νωρίς στα δύσκολα, να παίζει συμπαίκτης και αντίπαλος με πολύ μεγαλύτερους από αυτόν.

1)      Π.Α.Ο.Κ. Καλυβίων 1988 (Αρχείο Γ. Μπελεβώνη): 
Πάνω σειρά: Απ. Τσιάρας, Γ. Μπελεβώνης, Π. Κακόγιαννος, Β. Διονυσάτος, Β. Ζαπαντιώτης, Αντ. Λαυράνος (προπονητής)
Κάτω σειρά: Λ. Καραλής, Γ. Κουρέτσης, Σ. Καραλής, Γ. Μπελεβώνης, Μ. Γκέκας.
 Ταχύτητα, μαχητικότητα, ντρίπλες και έξυπνες ενέργειες, είναι τα στοιχεία που θα τον βοηθήσουν να αναδειχθεί σε έναν πολύ καλό ποδοσφαιριστή και σιγά σιγά θα αρχίσει να συζητιέται το όνομά του στην ποδοσφαιρική πιάτσα!
Στρατός και επιστροφή με μεταγραφή το 1987 στην άλλη ομάδα του χωριού, τον Π.Α.Ο.Κ. που την εποχή εκείνη διέθετε μια πλειάδα ικανών ποδοσφαιριστών και διεκδικούσε πρωταθλήματα στην Α΄ τοπική κατηγορία και την άνοδό του στο περιφερειακό πρωταθλήματα. Ξεχώριζε από τους συμπαίχτες του τον Αποστόλη Ανατσούτσουλα, τον Ανδρέα Τσιλίκα, τον Βασίλη Τουρλίδα, τον Βαγγέλη Ζαπαντιώτη, τον Σάββα Τσελεπή, κ.ά.
Αν και τα προηγούμενα χρόνια αγωνίζονταν στην ομάδα τα αδέρφια του Γιώργος και Νίκος, μόνο με τον Σπύρο βρέθηκαν σαν συμπαίκτες στον Α.Ε.Κ. και τον Π.Α.Ο.Κ. για μερικά χρόνια!

Π.Α.Ο.Κ. Καλυβίων 1996
 Πάνω σειρά: Σ. Μικρόπουλος, Β. Νταραντούμης, Σ. Περεπής, Π. Τριανταφυλλάκης, Β. Βαζαίος, Λ. Ιωάννου, Γ. Αναστασίου, Σ. Χρυσικός, Δ. Ζουλιώτης, Π. Μπαλωμένος (προπονητής).
Κάτω σειρά: Γ. Μπελεβώνης, Π. Βασιλείου, Θ. Ρεπετσάς, Σ. Δρακόπουλος, Β. Τουρλίδας, Λ. Καραλής, Κ. Στρατόπουλος (μικρός), Π. Τσάμης.
 Δεν ξεχνά την πολύ καλή συνεργασία με τον τότε προπονητή  Αντώνη Λαυράνο ο   οποίος γρήγορα τον καθιέρωσε στην ομάδα, ενώ λίγο πιο μετά θυμάται τα παιχνίδια στο «ξηρό» γήπεδο του Παναιτωλικού για την διεκδίκηση της πρωτιάς στον όμιλο και το συγκλονιστικό παιχνίδι με τον Α.Ο. Αγρινίου, με νικήτρια την καλυβιώτικη ομάδα (3-4), και προπονητή τον Βασίλη Σταρακά, αλλά και αμέσως μετά τον νικητήριο αγώνα για είσοδο στο μπαράζ ανόδου με τον Απόλλων Δοκιμίου (0-1).
Ο Παναιτωλικός το 1988 έχοντας προπονητή το Νίκο Κουτσογιάννη, θα ενδιαφερθεί να τον αποκτήσει εκείνο το καλοκαίρι, αλλά ένας σοβαρός τραυματισμός στο πόδι και οι «κακές γλώσσες» όπως λέει, θα ματαιώσουν αυτή την μεταγραφή, η οποία αν πραγματοποιούνταν θα άλλαζε τελείως την ποδοσφαιρική πορεία του.
Έχει αγωνιστεί σε όλες τις πτέρυγες δεξιά και αριστερά, σαν αμυντικός, μεσοεπιθετικός και επιθετικός, χρησιμοποιεί εξίσου καλά και τα δύο πόδια για να εκτελεί στημένες μπάλες, αλλά διαθέτει και δυνατό σουτ που πολλοί τερματοφύλακες δύσκολα αποκρούουν!

Ο Λεωνίδας Καραλής όταν αγωνίζονταν στον Α.Ο. Ελαιοφύτου.
 Ισχυρή προσωπικότητα, ο Λεωνίδας Καραλής, θέλει πάντα να πρωταγωνιστεί και να ηγείται σαν αρχηγός της ομάδας, ταυτόχρονα όμως καθοδηγεί τους συμπαίκτες του και τους «σπρώχνει» στην επιτυχία και τη νίκη!
Την περίοδο 1990-91, η ομάδα του Π.Α.Ο.Κ. θα συμμετάσχει στο Περιφερειακό πρωτάθλημα και θα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της ομάδας,  με 8 γκολ!
Ακολουθεί οι μεταγραφή στον Ναυπακτιακό Αστέρα (1991-92) όπου τότε συμμετείχε στην Δ΄ Εθνική, με προπονητή τον Δ. Σκούνα, επόμενοι σταθμοί θα είναι επίσης, ο Ολυμπιακός Παναιτωλίου (1992-93), ο Α.Σ. Παπάγου στην Αθήνα (1993-94), η Α.Ε.Κ. Αγίου Κωνσταντίνου (1994-95) και επιστροφή στον Π.ΑΟ.Κ. Καλυβίων.
Τις αγωνιστικές περιόδους 1997-1998 και 1999-2000 θα παίξει ξανά στην Δ΄Εθνική με τα χρώματα του Α.Ο. Ελαιοφύτου, όπου είχε καλή παρουσία και τέλος το καλοκαίρι του 2000 επιστρέφει στην ομάδα του χωριού του, αυτή τη φορά μέχρι να κλείσει την πολύχρονη καριέρα του.
Παρά την ηλικία του, ο Λεωνίδας Καραλής, με συμπληρωμένα ήδη τα 47, νοιώθει να έχει την φρεσκάδα και την θέληση ενός έφηβου και επιθυμεί να παίξει μπάλα για πολλά χρόνια ακόμα!

6) Π.Α.Ο.Κ. Καλυβίων 2012-13
           Στην κάτω σειρά εικονίζεται ο Λεωνίδας Καραλής
 «Όσο με κρατούν οι δυνάμεις μου και μπορώ να προσφέρω στην ομάδα και τον προπονητή θα αγωνίζομαι...», λέει χαρακτηριστικά!
Για τους νέους ποδοσφαιριστές αναφέρει ότι, δεν αρκεί μόνο το ταλέντο, αλλά χρειάζεται να δουλέψουν σκληρά στις προπονήσεις και να πείσουν για την αξία τους μέσα στους αγωνιστικούς χώρους. Ο χώρος του αθλητισμού είναι μια καλή διέξοδος για τα νέα παιδιά και όχι η ενασχόληση με άχρηστες και επιβλαβείς δραστηριότητες που τα αποπροσανατολίζουν.
Για τον Παναιτωλικό και την φετινή προσπάθεια στην Super League, εύχεται ολόψυχα να έχει καλή αγωνιστική πορεία και να εξασφαλίσει γρήγορα την παραμονή του στην μεγάλη κατηγορία. Είναι καλό για τον τόπο μας να πρωταγωνιστεί και να έχει επιτυχίες η ομάδα του Παναιτωλικού, τονίζει με έμφαση!
Λογότυπο Π.Α.Ο.Κ. Καλυβίων
Τέλος για την ομάδα του Π.Α.Ο.Κ. Καλυβίων, ευελπιστεί ότι η φετινή αγωνιστική χρονιά μπορεί να είναι επιτυχημένη, μεταγραφική ενίσχυση έγινε με παίκτες που έχουν τη διάθεση να προσφέρουν, η παρουσία του έμπειρου Μάκη Χ. Μπελεβώνη θα ενισχύσει σημαντικά το αγωνιστικό πρόσωπο του συλλόγου και εύχεται σύντομα η ιστορική ομάδα των Καλυβίων να επανέλθει σε μεγαλύτερες κατηγορίες!
Ο Λεωνίδας Καραλής, σαν σύγχρονος «Δον Κιχώτης» κόντρα στο χρόνο και την φυσική ροή των πραγμάτων, συνεχίζει πιο αισιόδοξος από ποτέ, την ίδια πορεία που «χάραξε» από μικρό παιδί, έχοντας για παρέα μια μπάλα να τον συντροφεύει και τους συμπαίκτες του να τον θαυμάζουν στους αγωνιστικούς χώρους του τοπικού μας ποδοσφαίρου!

Γιώργος Πανταζόπουλος (www.kalyvia.gr)