«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Γ. Στουρνάρας: «Θα καταρρεύσουν οι τράπεζες, αν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί»

Έγνοια της συγκυβέρνησης τα κέρδη των τραπεζών


Η διάσωση των κερδών των τραπεζών, και συνολικά του κεφαλαίου, αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι είναι η βασική προτεραιότητα της συγκυβέρνησης.
Στην κυνική ομολογία πως «αν δεν κάνουμε τίποτε, θα καταρρεύσουν οι τράπεζες» προχωρά ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, επιβεβαιώνοντας πως άμεσα ανοίγει το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Ειδικότερα...
σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Real News», αναφέρει: «Δεν μπορούμε να μην κάνουμε κάτι, γιατί διαφορετικά θα καταρρεύσουν οι τράπεζες. Θα τεθούν όμως κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, ώστε να προστατευθούν αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη και να μη βρίσκουν ευκαιρία να αποφύγουν την καταβολή των δόσεων οι κακοπληρωτές».
Σε μία προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι και να κάμψει τις διογκούμενες και απολύτως δικαιολογημένες αντιδράσεις που θα επιφέρουν οι πλειστηριασμοί, καθώς θα οδηγήσουν στο δρόμο χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, ο υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να προσδώσει κοινωνικό χαρακτήρα στο πλέον αντιλαϊκό μέτρο και να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους. 
Η σταδιακή άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών θα ξεκινήσει την 1η Γενάρη και, με τη μέθοδο των ελεγχόμενων διαρροών, η συγκυβέρνηση επιχειρεί να προετοιμάσει το έδαφος και την κοινή γνώμη.
Υπενθυμίζεται πως, με τα σημερινά δεδομένα, προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς όλα τα ακίνητα που έχουν αντικειμενική αξία μέχρι 200.000 ευρώ. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να το μειώσει στα 160.000 με 170.000 ευρώ.
Μάλιστα δε διευκρινίζεται αν θα υπάρχει διαχωρισμός για τα ακίνητα που αποτελούν πρώτη κατοικία, για τα οποία σήμερα ισχύει απαγόρευση πλειστηριασμών αν έχουν αντικειμενική αξία μικρότερη των 300.000 ευρώ (το όριο είναι 375.000 ευρώ για τους έγγαμους και επιπλέον 25.000 ευρώ για κάθε παιδί).