«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Γιάννης Ψειμάδας-Νίκη Κάπαρη Αφηγήσεις και άλλα -για τους φίλους μας

 ..Ξημερώνει Κυριακή μη μου λυπάσαι,είναι όμορφη η ζωή να το θυμάσαι!!
Το τρανζιστοράκι που ξέχασα ανοιχτό δίπλα μου με ξύπνησε πρωί πρωί σήμερα μ αυτό το τραγούδι.Ετσι αποφάσισα να στείλω αυτό το μύνημα που το σκέφτομαι καιρό αλλά ποτέ δεν άρχιζα να το γράφω...
Αγαπημένοι φίλοι παλιοί και καινούριοι καιρό έχουμε να τα πούμε..
κάποιοι συναντηθήκαμε,κάποιοι θα συναντηθούμε όπου νάναι...
και με κάποιους από σας γνωριστήκαμε φέτος σε κάποια από τις παραστάσεις μας.
Ελπίζω το email να σας βρει δυνατούς με αντοχές στα δύσκολα που μας έχουν επιβάλλει να μας ταλανίζουν τις ζωές και την καθημερινότητά μας!
Το καλοκαίρι των παραστάσεών μας άρχισε με "Τα λόγια του νερού",μια αφηγηματική παράσταση μπροστά στην όμορφη λίμνη των παιδικών μου χρόνων την Τριχωνίδα στα μέρη που μεγάλωσα.Μας κάλεσε για αφηγηματικές παραστάσεις, για μικρούς και μεγάλους, ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού μου που φέρει το όνομα του παγκόσμιου γλύπτη Χρήστου Καπράλου ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην γειτονιά των παιδικών μου χρόνων.  Ηταν για μένα ιδιαίτερα τα συναισθήματα και για την αφηγήτρια Νίκη Κάπαρη επίσης μπροστά στην πανέμορφη λίμνη,και όσοι ήταν εκεί πέρασαν καλά και μεις το ίδιο μαζί τους και κάποιοι  έγραψαν και κάποια πολύτιμα (για μας) λόγια και πολύ τους ευχαριστούμε !
Δεύτερη στάση στην Κίμωλο μαζί με τον Ε.Π.Ο.Σ Φυλής που βρέθηκε εκεί μες στο λιοπύρι του Θεριστή ωα χαράζει μονοπάτια σε δυσπρόσιτα σημεία του νησιού, καλώντας μας μαζί με την περιφέρεια Κυκλάδων να αφηγηθούμε και να τραγουδήσουμε για μικρούς και μεγάλους με τις παραστάσεις μας "Ενας δράκος μια φορά" και "Αγάπης κάστρα άπαρτα".
 Επιστροφή στην Αθήνα και τελευταίες πρόβες για τις "Αμαζόνες" ,ένα χοροθέατρο παραγωγή του Art dance theater  ,για το οποίο  έγραψα τη μουσική  και έκανε τη χορογραφία η χορογράφος της αφής της Ολυμπιακής φλόγας Αρτεμις Ιγνατίου.
Η παράσταση δόθηκε στην αυλή του μουσείου Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες στα πλαίσια του καλλιτεχνικού του φεστιβάλ.Πέντε καταπληκτικές χορεύτριες- Αμαζόνες και ένας ηθοποιός,χορευτής-Ηρακλής μας έκαναν περήφανους και μας ταξίδεψαν με το όμορφο αποτέλεσμα και είχαν τη θερμή αποδοχή του κοινού που γέμισε την αυλή του μουσείου.Αξέχαστη θα μας μείνει η φιλοξενία επίσης του οικοδεσπότη του μουσείου και απόγονου της ηρωϊδας του 1821,κ.Φίλιππου Μπούμπουλη.
Επόμενη στάση στην Ανάφη για αφηγήσεις,με ένα δυνατό αέρα που σήκωνε το νησί κυριολεκτικά,αφηγηματικές παραστάσεις που οργάνωσε ο Ε.Π.Ο.Σ Φυλής σε συνεργασία με τον δήμο Ανάφης
Στις 10 Αυγούστου βρεθήκαμε Ανδρο με την αφηγηματική μουσικοχορευτική παράσταση "Ο κήπος με τα όνειρα" από το βιβλίο της Σάντρας Βούλγαρη-όπου για πρώτη φορά η αφηγησή μας περιλάμβανε και χορό από την Σάντρα Βούλγαρη- και παίξαμε 2 βραδυές στο ονειρικό κτήμα Ηλίανθος.
Στις 23 Αυγούστου θα βρεθούμε στη Μάρπησσα της Πάρου για αφήγηση "Παραμύθια σε στράτες πελαγίσιες" στο φεστιβάλ "διαδρομές στη Μάρπησσα"   και προβλέπεται μια ατμοσφαιρική βραδυά με ιστορίες θαλασσινές μυστηριώδεις και κωμικές μέσα από την Ελληνική προφορική παράδοση και λογοτεχνία και τραγούδια της θάλασσας των μακρινών ταξιδιών και του έρωτα  !
 .... Για τις 20 Αυγούστου είχαμε σημειώσει στο ημερολόγιο μας και είχαμε δουλέψει για μία  αφηγηματική παράσταση στη μακρινή Σαμοθράκη για την επέτειο των 150 χρόνων από την εύρεση της Νίκης της Σαμοθράκης.Μία παράσταση που κληθήκαμε από εκεί και την συζητούσαμε από τον Μάρτη ,κάναμε τις προτάσεις μας "Αφήγηση στο Ιερό των μεγάλων Θεών" και που τελικά-για λόγους που ακόμα δεν καταφέραμε να μάθουμε την ΚΑΠΗΛΕΥΤΗΚΕ κυριολεκτικά ο δήμος Σαμοθράκης,χωρίς εμάς  ,πράγμα που μάθαμε από το πρόγραμμα που κοινοποιήθηκε στα μμε.και παρά τις αμέτρητες δυσκολίες  που συναντήσαμε και που ευνόησε και η γενική κρίση φέτος,ομολογώ ότι αυτό ήταν μια μεγάλη απογοήτευση  και αδικία για μας.Ελπίζουμε κάποια στιγμή κάποιος να μπει στο φιλότιμο να μας δώσει μια εξήγηση γι'αυτό....
Εμείς συνεχίζουμε όσο μπορούμε,ευτυχώς υπήρξαν και υπάρχουν κάποιοι ,κυρίως πολιτιστικοί σύλλογοι και ιδιώτες,που εκτιμούν και στηρίζουν την καλή δουλειά κόντρα στην κρίση,το συνοθύλευμα και τα υποκατάστατα.
 Τέλος Σεπτέμβρη καλώς εχόντων..θα πάρουμε μέρος με αφήγηση και μουσική στο διεθνές φεστιβάλ δρόμου που θα γίνει στο κέντρο της Αθήνας.
Ελπίζω να μην σας κούρασα,άλλωστε το μύνημα είναι μιά επαφή και ενημέρωση για όσους τους ενδιαφέρει η δουλειά μας.Θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε...
Να είστε όλοι καλά με αντοχές και όχι ανοχές πια σε ότι απειλεί το χαμόγελο και τη χαρά σας για τη ζωή!
Με την αγάπη και εκτίμησή μας!
Γιάννης Ψειμάδας-Μουσικός
Νίκη Κάπαρη-Αφηγήτρια

     βίντεο απόσπασμα από το "Ελλήνων δρώμενα" της Ετ3 με συνέντευξη της Νίκης και αφήγηση

https://www.youtube.com/watch?v=0zq70x9y6WI

facebook
https://www.facebook.com/NikiKapariStoryteller?fref=ts

 αναδημοσιεύω πιο κάτω κάποια όμορφα λόγια που μας έγραψαν και κοινοποίησαν φίλοι και ήταν μια πολύ όμορφη έκπληξη για μας και θέλουμε να τα μοιραστούμε μαζί σας........

"Να' μουνα σε μια λέξη σας μέσα, ένα ανορθόγραφο γράμμα, σε μια νότα σας μουσική ένας ήχος ανάερος!είπε, εκείνος ο γλάρος στην κορφή ενός μύλου ψηλά στης Κιμώλου τους λόφους. Κι ο τραμβαγέρης των θερινών αφηγήσεων, απάντησε: " Πριτς, κωπηλατώ την ανάσα των ηρώων. Μην κάνεις παράσιτα ή αν θέλεις να είσαι, κάνε σπονδή με τρίλιες αηδονιών, που δε θα τις βρεις όσο κι αν ψάχνεις. Εκτός κι είσαι Ηρακλής και Φαέθων, Γυάκινθος και Περσέας"....
Δικέλης Βλυχός  (από κοινοποίηση στην facebook σελίδα της Νίκης Κάπαρη  )

 «Τα λόγια του νερού»… φτερούγησαν στην ακρολιμνιά της Τριχωνίδας στ’ Αμπάρια Παναιτωλίου!!!
 Μέσα απ' του νερού τα παραμύθια. ξεπήδησαν όμορφες, διαχρονικές αλήθειες!
Ήταν δειλινό της Κυριακής 7 Ιούλη στις 8 και μετά...
Εκεί στο Παναιτώλιο (στο Μουσταφούλι) στ' Αμπάρια.στην πανέμορφη Ακριλιμνιά της Τριχωνίδας!!
Ποιος συντέλεσε σ' αυτό.  η Νίκη Κάπαρη και ο Γιάννης Ψειμάδας.....
Η Νίκη Κάπαρη, η μοναδική και απαράμιλλη παιδαγωγός-αφηγήτρια, που έχει το «έμφυτο ίδιον», να καθηλώνει με τον παραστατικό και περιγραφικό της λόγο, αυτόν τον αέρινο και δυσκολοπερίγραπτο, η ενδεχομένως τον ανερμήνευτο, αλλά και συνάμα τον καλοδεχούμενο και συναρπαστικό.μικρούς και μεγάλους!
 Ο Γιάννης ο Ψειμάδας, ο καταξιωμένος συντοπίτης μας μουσικός-συνθέτης-ερμηνευτής.  Με τις απρόσμενες μουσικές του εκφάνσεις, με τις υπέργειες νότες του, με τις ουράνιες μοναδικές. μελωδικές του εκφράσεις!!

 Στόλισαν τ' όμορφο καλοκαιρινό μας δειλινό, με λόγια και .νότες!!!
Χάρηκαν, ανασκίρτησαν παιδικές καρδιές, φτερούγησαν. έπαιξαν όλων μας οι ψυχές, μαζί με τ' αεράκι της Τριχωνίδας.
Κι ήταν όμορφα, πολύ όμορφα, εκεί στης ακρολιμνιάς τη σιγαλιά.
 Δημήτρης Ντόκας δημοσιογράφος
δημοσίευση στην ιντερνετική εφημερίδα prototypia

 Kostas Paschalidis Αν υπήρχε τρόπος να εξαργυρωθεί η μαγεία της Νίκης και του Γιάννη, τότε θα ήσαν βαθύπλουτοι. Προς το παρόν, γινόμαστε πλούσιοι όσοι (μικροί και μεγάλοι) καθόμαστε απέναντί τους! Μπράβο σας!
από κοινοποίηση στο facebook
Γιάννης Ψειμάδας