«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ν. ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ της κ. ΛΙΝΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κ. ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ-ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΑ
«ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ»
Αγαπητέ κ. Νομάρχα,
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε του Σωματείου «Διάζωμα», αγαπητέ Σταύρο,
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Κυρίες και Κύριοι
Χάρηκα ιδιαίτερα όταν έλαβα την πρόσκληση σας να παρευρεθώ στην εκδήλωση «Οι Αρχαιολογικοί Χώροι, τα Αρχαία θέατρα του Νομού μας» που διοργανώνετε, και ειλικρινά λυπάμαι που σοβαρές υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να βρίσκομαι μαζί σας στην αποψινή γιορτή.
Μια τελετή που αγκαλιάζει την παρουσίαση του αρχαιολογικού χάρτη, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται τριακόσιες θέσεις από τους προϊστορικούς έως και τους βυζαντινούς χρόνους, αλλά και την ειδική έκδοση και το ντοκιμαντέρ σχετικά με τα αρχαία θέατρα του νομού.
Μία εκδήλωση, που εκτός από το προφανές επιστημονικό ενδιαφέρον της - αποτέλεσμα της πολυετούς έρευνας του επιστημονικού δυναμικού του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού- αποτελεί συνάμα και τον καρπό του ενεργού ενδιαφέροντος της τοπικής κοινωνίας για την πολιτισμική της κληρονομιά.
Μια πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας που εκφράζει με τον πιο εύγλωττο τρόπο το γεγονός ότι η προστασία και η ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος περνά μέσα από την έρευνα και τη γνώση, ενώ συνάμα προϋποθέτει την αδιάλειπτη υποστήριξη και συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.
Μια προσπάθεια στην οποία έρχεται αρωγός η κίνηση πολιτών «Διάζωμα» με την ρηξικέλευθη προσέγγιση της στο ζήτημα της υιοθεσίας των αρχαίων θεάτρων, αλλά και την επίκαιρη αντίληψη για την ανάδειξη των μνημείων με την ένταξη τους στη σύγχρονη ζωή.
Η αντίληψη ότι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία προστατεύονται και διατηρούνται καλλίτερα από την στιγμή που κοινωνικοποιούνται, από την στιγμή κατά την οποία εντάσσονται στο πλαίσιο της οικονομίας του ελεύθερου χρόνου και αποκτούν τα χαρακτηριστικά της συμμετοχής στην σύγχρονη πραγματικότητα, καθώς εκλαμβάνονται ως στοιχεία που εμπλουτίζουν το δικό μας παρόν, έχει γίνει αποδεκτή και από τους τελευταίους αμφισβητίες.
Στη σημερινή πραγματικότητα ο πολιτισμός συνδέεται απολύτως με την δια βίου εκπαίδευση, καθώς επιδρά στην παιδεία ανθρώπων όλων των ηλικιών, απασχολώντας τους όλο και περισσότερο κατά τον διαρκώς αυξανόμενο ελεύθερο χρόνο τους, αφού πλέον κανείς μπορεί να επιλέξει πώς θα διαθέσει τον χρόνο και τα χρήματα του, αλλά και πόας θα ικανοποιήσει την επιθυμία του για γνώση.
Και όλα αυτά γίνονται σε άμεση πάντοτε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, και πάντοτε σύμφωνα με τις επιστημονικές αρχές, τις σύγχρονες μεθόδους της μνημειακής αποκατάστασης, με το θεσμικό πλαίσιο που ορίζει το Σύνταγμα και η κείμενη νομοθεσία.
Η σημερινή εκδήλωση δίνει έμφαση στα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας, δίχως αυτό να σημαίνει ότι σ΄ αυτά σταματά η ιστορία της περιοχής.
Η Αιτωλοακαρνανία αποτελεί μια από τις ιδιαίτερα πλούσιες περιοχές της χώρας σε μνημειακό απόθεμα, ο οποίος αφήνει έντονο το αποτύπωμα του στην μακρά ιστορική διάρκεια.
Αυτός ο πλούτος αποτελεί κοινωνικό αγαθό, δημόσιο αγαθό, συλλογική περιουσία, η οποία απαιτεί την μέριμνα και την προστασία όλων, αρχόντων και αρχομένων, της Πολιτείας, του Κράτους, της Κοινωνίας των Πολιτών.
Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ:
Τον Νομάρχη κ. Θύμιο Σώκο, ο οποίος υποστηρίζει αδιάλειπτα τις ποικίλες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την έρευνα και την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της περιοχής,
Στο πρόσωπο της Προϊσταμένης της ΛΣΤ ΕΠΚΑ, κ. Μαρίας Σταυροπούλου -Γάτση, τους συντελεστές του αρχαιολογικού χάρτη και της έκδοσης για τα θέατρα.
Τον ομότιμο Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λάζαρο Κολώνα, ο οποίος δεκαετίες συμμετέχει στο έργο της έρευνας, της προστασίας και της ανάδειξης των μνημείων της Αιτωλοακαρνανίας,
Και φυσικά τον κ. Σταύρο Μπένο για τα όσα προσέφερε, πραγματοποίησε και πραγματοποιεί στον εξαιρετικά ευαίσθητο χώρο του Πολιτισμού, αλλά και για τα όσα ονειρεύεται ακόμη
Λίνα Μενδώνη
Γενική Γραμματέας Πολιτισμού