«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Παναγιώτης Κουρουμπλής : Οφείλουμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία των αξιών και όχι των αξιωμάτων…

Ο κος Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας χθες από το βήμα της Βουλής στα πλαίσια συζήτησης του νομοσχεδίου για τις προσλήψεις στο δημόσιο με τη διαδικασία του Α.Σ.Ε.Π., τόνισε την ανάγκη καθιέρωσης νέων θεσμών που θα απαλλάξουν τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα από τον εναγκαλισμό τους με την πελατειακή λογική και θα απελευθερώσουν ιδιαίτερα τη νεολαία από την πολιτική ομηρία.
Ο κος Κουρουμπλής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οφείλουμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία των αξιών και όχι των αξιωμάτων, μια κοινωνία των άξιων, της αξιοκρατίας και της αξιολόγησης. Οφείλουμε να εμπεδώσουμε στους νέους ανθρώπους όχι την ελάσσονα προσπάθεια αλλά τη μείζονα για να πειστούν οι νέοι ότι αξίζει να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια απόκτησης γνώσης και ανάδειξης των δυνατοτήτων τους. Έχει διαπιστωθεί από όλους ότι ο μεγάλος «ασθενής» στην Ελλάδα είναι η Δημόσια Διοίκηση, ενώ παράλληλα γνωρίζουμε ότι το βασικότερο εργαλείο για την ανάπτυξη είναι η Δημόσια Διοίκηση. Επιθυμούμε μία Δημόσια Διοίκηση λειτουργική, αποτελεσματική και αντι-γραφειοκρατική. Έχει διαπιστωθεί από έρευνα του Ο.Ο.Σ.Α. ότι η γραφειοκρατία απορροφά στην Ελλάδα το 7% του Α.Ε.Π., ενώ στην Ευρώπη το μέσο ποσοστό είναι 2,5%, δηλαδή θα μπορούσαμε να έχουμε περιορίσει ουσιαστικά το δημόσιο χρέος.»
Ο κος Κουρουμπλής αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα της διαδικασίας της συνέντευξης που ίσχυε μέχρι πρότεινος στη διαδικασία του Α.Σ.Ε.Π. Επισήμανε ότι η συνέντευξη αποδεσμευμένη από τη βαθμολόγηση του υποψηφίου θα μπορούσε να καθιερωθεί μετά την επιτυχή εισαγωγή του ενδιαφερόμενου ως κριτήριο καταλληλότητας και αφού θα εξασφαλιζόταν ένας αξιόπιστος φορέας διαχείρισης ενός τέτοιου ζητήματος. Ο κος Κουρουμπλής έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στην υπόθεση της απόλυσης 700 εργαζομένων της πρώην Ολυμπιακής, τους οποίους η προηγούμενη Κυβέρνηση δε μονιμοποίησε. Ζήτησε από τον παριστάμενο Υπουργό να εξετάσει όλα τα περιθώρια αποκατάστασης αυτής της αδικίας.
Ο κος Κουρουμπλής έλαβε τον λόγο και στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων η οποία συνεδρίασε με θέμα τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Στα πλαίσια της εν λόγω ομιλίας ο κος Κουρουμπλής τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων για τους μακροχρόνια άνεργους και την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση του μηχανογραφικού συστήματος από την μη ολοκλήρωση του οποίου έχουμε τη μεγαλύτερη διαρροή στο σύστημα
Τόνισε επίσης την ανάγκη οργανωμένης θεσμικής παρέμβασης στο χώρο του φαρμάκου. Απευθυνόμενος δε προς τον παριστάμενο Υπουργό ανάφερε χαρακτηριστικα «ότι έχετε να συγκρουστείτε με τα μεγαλύτερα συμφέροντα, αλλά έχετε ένα ισχυρό όπλο τη στιγμή αυτή, τη συντριπτική στήριξη όλων των πτερύγων της Βουλής».
Ο κος Κουρουμπλής μίλησε επίσης για την κάρτα αναπηρίας, θεσμό όπως είπε που θεσπίστηκε την περίοδο που είχε την τιμή να είναι στην πολιτική ηγεσία με τον κο. Δημήτρη Κρεμαστινό και τον κο. Μανώλη Σκουλάκη, θεσμός ο οποίος δεν εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα και που θα μπορούσε να απαλλάξει τόσο τον κρατικό μηχανισμό από εκατομμύρια χαμένες εργατοώρες, όσο και τους ανάπηρους από μεγάλη ταλαιπωρία.
Τόνισε επίσης την ανάγκη αποκατάστασης της αδικίας που υφίστανται οι ημιπληγικοί οι οποίοι επί της ουσίας παρουσιάζουν την ίδια κλινική εικόνα με τους παραπληγικούς, έχουν τις ίδιες περίπου ανάγκες αλλά υφίστανται δυσμενή μεταχείριση.