«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

«ΕΡΡΕΤΩ Η ΣΚΗΝΗ»

Ο ΔΙΩΓΜΟΣ ΤΗΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ ΤΟΥ ΣΚΩΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΑΤΙΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

Είναι ο τίτλος της ιστορικής μελέτης, την οποία εξέδωσαν και κυκλοφόρησαν τον Οκτώβριο του 2009 οι «ΑΙΤΩΛΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ». Συγγραφέας ο γνωστός στο αναγνωστικό κοινό, Νικόλαος Σπ. Σιάμος («Νεολαία & ναρκωτικά», «Κλείστε τα σχολεία» κ.ά.).
Στις 312 σελίδες του, το βιβλίο πραγματεύεται τους διωγμούς, τους οποίους υπέστη το θέατρο από τον χριστιανισμό και την υποχείριά του κοσμική εξουσία, κατά τη διάρκεια του χιλιετούς, θεοκρατικού, βυζαντινού μεσαίωνα αλλά και στους μετέπειτα χρόνους.
«Εάν το θέατρο και οι υπηρετούντες αυτό (ποιητές, κωμωδοποιοί, υποκριτές, μίμοι) δεν τίθεντο υπό διωγμόν, τονίζει ο συγγραφέας, η όψη του κόσμου θα ήταν διαφορετική σήμερα. και ο δεινότερος εκ των διωκτών του, ο χριστιανισμός, θα παρέμενε μια απλή ιουδαϊκή αίρεση• όπως συνέβη και με πολλές άλλες. Τόση ήταν η δύναμη και η επιρροή του σε πολίτες και σε μάζα, την εποχή κατά την οποία μεσουρανούσε.
Η κατασυκοφάντηση του θεάτρου, από τους απολογητές της νέας θρησκείας και, κυρίως, από τους πατέρες της Εκκλησίας• ο ανηλεής διωγμός των θεατρίνων• ο θάνατος της τραγωδίας• ο εκφυλισμός –κατ’ αρχάς– και εν συνεχεία η απαγόρευση της κωμωδίας, του σκώμματος και της σάτιρας• από την μεν πόλη στέρησε το αποτελεσματικότερο μέσον κοινωνικού ελέγχου και διάπλασης χρηστών πολιτών, από δε τον ελληνισμό το δραστικότερο όπλο στον εναντίον τού ασιατικού παραλογισμού αγώνα• τον οποίο επί τέσσερις αιώνες διεξήγαγε».
Η έκδοση, μεγάλου σχήματος, καλαίσθητη, με πλούσια βιβλιογραφία, με ευρετήριο κύριων ονομάτων και τοπωνυμίων, έρχεται να συμπληρώσει ένα κενό στην ιστορία του θεάτρου (κωμωδία, σκώμμα, σάτιρα), από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.
Σημαντικότατη είναι η συμβολή της και στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, όσον αφορά τον κατασυκοφαντημένο ελληνισμό και τις διώξεις τις οποίες αυτός υπέστη από τον χριστιανισμό, ευθύς ως η ανατολίτικη, περιθωριακή, δεισιδαιμονία κατέστη διά του ρωμαϊκού ξίφους κρατική θρησκεία.
Τιμάται 20 ευρώ και οι αναγνώστες μπορούν να το αναζητήσουν στα μεγάλα βιβλιοπωλεία των Αθηνών και από τον συγγραφέα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: nikosiamos@yahoo.gr και στο τηλέφωνο: 6972186431.
Για το Αγρίνιο: Βιβλιοπωλείο Αθανασίου, οδός Μπαϊμπά.