«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Κ.Α.Π.Η. ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΤΙΕΩΝ

ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Κ.Α.Π.Η. ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΤΙΕΩΝ
ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ
ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ – ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟ – ΝΕΑ ΑΒΟΡΑΝΗ

Με την με αριθ. 16662/2007 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος που δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθ. 1936/28-9-2007 Φ.Ε.Κ. τ. Β΄, συστήθηκε Νομικό Πρόσωπο με την επωνυμία «Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.)» Δήμου Θεστιέων.
Οι πολίτες του Δήμου Θεστιέων υποδέχθηκαν αυτή την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, στον χώρο της κοινωνικής πολιτικής, με ενθουσιασμό. Ο αριθμός των κατοίκων (άνω των 60 ετών) που εκδήλωσαν την επιθυμία να γίνουν μέλη του Κ.Α.Π.Η. υπερβαίνει τους πεντακόσιους.
Έτσι ο Δήμος Θεστιέων διαμόρφωσε τρεις (3) ζεστούς και φιλικούς χώρους και στα τρία Δημοτικά Διαμερίσματα, ως χώρους υποδοχής και παροχής υπηρεσιών προς τα μέλη του Κ.Α.Π.Η., έγιναν τα εγκαίνια στις 12, 19 και 20 Δεκεμβρίου και άρχισε η λειτουργία τους.
Ο Δήμαρχος Θεστιέων κ. Δημήτρης Τραπεζιώτης στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων ότι : «.... Είμαστε σε μια εποχή με ένα ελλειμματικό κοινωνικό κράτος, με ένα κράτος πρόνοιας το οποίο διαρκώς συρρικνώνεται και ως εκ τούτου το βάρος πέφτει για μια ακόμη φορά στις πλάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία ναι μεν έχει τη θεσμική δυνατότητα, πλην όμως δεν έχει τα μέσα και τους πόρους για να επιβληθεί ως χώρος άσκησης συνολικής κοινωνικής πολιτικής.
Παρόλα αυτά η σημερινή Δημοτική Αρχή, με βάση τους διαθέσιμους πόρους, έχει δώσει δείγματα γραφής και ευαισθησίας στο χώρο της κοινωνικής πολιτικής με διάφορες δράσεις και πρωτοβουλίες όπως με :
• την κατ’ έτος ενίσχυση των οικονομικά αδυνατούντων,
• την μείωση των τελών κατά 50% για τους πολυτέκνους και τα άτομα με αναπηρίες,
• την ίδρυση γραφείου κοινωνικών υποστηρικτικών υπηρεσιών,
• το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που εξυπηρετεί περίπου διακόσιες οικογένειες στο Δήμο μας,
και σήμερα με το «Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων» (Κ.Α.Π.Η.) που αποτελεί μια δομή για τη διαμόρφωση και άσκηση κοινωνικής πολιτικής εκ μέρους του Δήμου Θεστιέων προς τα άτομα της γ΄ ηλικίας και ταυτόχρονα μια δυνατότητα εξόδου κυρίως των γυναικών από τον στενό ιδιωτικό χώρο, δεδομένου ότι στις μικρές κλειστές κοινωνίες είναι συνήθως αποκλεισμένες από τους δημόσιους χώρους.......»

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΤΙΕΩΝ