«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Ανδρέας Μακρυπίδης: Προυπολογισμός Ανάπτυξης, Νοικοκυρέματος, Δίκαιης Αναδιανομής, Αναπτυξιακής Προοπτικής.

Ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης μιλώντας στην Βουλή ως ειδικός αγορητής για τον Προϋπολογισμό του έτους 2010 ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
« Με τον προϋπολογισμό του 2010 αφήνουμε πίσω μία περίοδο δημοσιονομικής κατάρρευσης, κοινωνικής αποδιάρθρωσης, αναπτυξιακής οπισθοδρόμησης. Μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από έλλειμμα δημοσιονομικό, δημοκρατικό, κοινωνικό, αναπτυξιακό και μόνο ένα πλεόνασμα, το πλεόνασμα της διαφθοράς. Αυτά ήταν τα επιτεύγματα των πολιτικών της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία πεντέμισι χρόνια. Με τον προϋπολογισμό του 2010 οδηγούμε την οικονομία σε μια νέα περίοδο σταθερότητας, νοικοκυρέματος, δίκαιης αναδιανομής, αναπτυξιακής προοπτικής.

• Σταθερότητας μέσω της μείωσης του ελλείμματος από το 12,7% σήμερα στο 3% το 2013.
• Νοικοκυρέματος μέσω της μείωσης των δαπανών για το 2010 κατά 4 δις Ευρώ.
• Δίκαιης Αναδιανομής μέσω της στήριξης των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων: 1 δις € για την Παιδεία, 3.000 προσλήψεις στην υγεία, έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, αύξηση αγροτικών συντάξεων, αύξηση επιστροφής ΦΠΑ αγροτών από 7% σε 11%, αύξηση επιδόματος ανεργίας.
• Αναπτυξιακής Προοπτικής μέσω της αύξησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στα 10,3 δις €.»
Συνεχίζοντας ο Ανδρέας Μακρυπίδης απάντησε στην κριτική της Αντιπολίτευσης: «Ακούγοντας τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να ζητούν ευθύνες από την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. των δυόμισι μηνών γιατί δεν έλυσε τα προβλήματα των πεντέμισι χρόνων διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας αρχίζω να αμφιβάλλω για την μνήμη τους. Πρέπει να τους υπενθυμίσουμε ότι με τα επιτεύγματα τους έχουν καταγραφεί στην πιο «μαύρη σελίδα» της νεότερης οικονομικής ιστορίας:
• Πέρσι ψήφισαν έναν προϋπολογισμό που το έλλειμμα για το 2009 θα ήταν 2,7% και κατέληξε να είναι 12,7%.
• Το 1989 παρέλαβαν το Δημόσιο Χρέος στο 68% του Α.Ε.Π και το 1993 έφτασε στο 110%. Το 2003 παρέλαβαν Δημόσιο Χρέος 180 δις € και το 2009 έφτασε στα 300 δις €.
• Στο τομέα των δαπανών δημιούργησαν 600 επιτροπές μοιράζοντας 1δις € σε ημέτερους.
• Στο τομέα των Εσόδων εξυπηρέτησαν τους λίγους και ισχυρούς και επιβάρυναν του αδύναμους. Μείωσαν την φορολογία των επιχειρήσεων, αύξησαν τους συντελεστές του Φ.Π.Α., κατήργησαν τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και επέβαλαν το ΕΤΑΚ σε όλους τους πολίτες, επέβαλαν έκτακτη εισφορά σε μισθωτούς και επαγγελματίες.
• Αύξησαν τα ανείσπρακτα ποσά από 11,5 δις € το 2003 σε 31,5 δις € το 2008.»
Ο Βουλευτής έκλεισε την ομιλία τους με την εξής αναφορά: «Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει σχέδιο, πρόγραμμα και πολιτική βούληση και αυτή διαγράφεται μέσα από τον προϋπολογισμό του 2010 και όχι μόνο. Διαγράφεται μέσα από το Νομοσχέδιο για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, μέσα από το νομοσχέδιο για την αξιοκρατία και την διαφάνεια στο δημόσιο και μέσα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Σύγκλισης που θα καταθέσουμε. Παρά την μεγάλη πλειοψηφία που διαθέτουμε, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ξεκινάμε έναν μεγάλο κοινωνικό διάλογο ώστε να πετύχουμε την ευρύτερη συναίνεση της κοινωνίας, των εργαζομένων, των παραγωγικών τάξεων, των πολιτών, για να ξεπεράσουμε τα μεγάλα, πολλά και σύνθετα προβλήματα. Είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχουμε, κάνοντας το πρώτο βήμα, ψηφίζοντας τον Προϋπολογισμό.»