«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

«ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Ε. ΚΑΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥΣ 111/2-11-2009»

«ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Ε.
ΚΑΙ
Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥΣ 111/2-11-2009»

Ο διορισμένος διοικητής του ΟΑΕΕ και οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές που μετέχουν στο Δ.Σ. του ΟΑΕΕ από την ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, κάνουν ότι περισσότερο μπορούν για να μας δημιουργούν προβλήματα.
Συγκεκριμένα:
Με την εγκύκλιό τους 111/2-11-2009 διαχειρίζονται 2 ζητήματα:
Α) Την απόδοση της δαπάνης (με βάση την απόδειξη πληρωμής) επίσκεψης σε ιδιώτη γιατρό
και
Β) Την αναγραφή παρακλινικών εξετάσεων σε παραπεμπτικά του ΟΑΕΕ.
Το Δ.Σ. του Ε.Σ.Α.:
Καταγγέλλει το γεγονός ότι η Διοίκηση του ΟΑΕΕ, πιστή στη πάγια τακτική της, δεν ενημερώνει ούτε τους ασφαλισμένους ούτε έστω τους συνδικαλιστικούς τους φορείς, για τις κάθε φορά εγκυκλίους και τροποποιήσεις που αποφασίζουν και ανατρέπουν ότι ίσχυε.
Τώρα σχετικά με τα 2 ζητήματα:
Είναι γνωστό ότι στον ΟΑΕΕ της περιοχής μας δεν υπάρχει ελεγκτής γιατρός από 4/9/2009
και
Επίσης δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι γιατροί στις ειδικότητες: παιδιάτρου, δερματολόγου, οφθαλμιάτρου.
Γι’ αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τα ισχύοντα:
1. Οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνταν από ιδιώτες γιατρούς, προσκόμιζαν τις αποδείξεις οποτεδήποτε και τους αποδίδονταν το ποσό, όχι βεβαίως που πλήρωσαν αλλά τμήμα του, το προβλεπόμενο από τον ΟΑΕΕ σύμφωνα με το κρατικό τιμολόγιο.
Σε αυτό λοιπόν το σημείο η περιβόητη εγκύκλιος 111/09 της Διοίκησης του ΟΑΕΕ παρεμβαίνει ως εξής:
Υποχρεώνει μέσα σε 7 εργάσιμες ημέρες να προσκομίζεται η απόδειξη πληρωμής για να αποδοθεί το προβλεπόμενο ποσό και το κάνει αυτό όταν γνωρίζει ότι: το τοπικό γραφείο του ΟΑΕΕ δηλώνει επίσημα ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί, ότι οι ασφαλισμένοι δεν είναι ενημερωμένοι, ότι οι ασφαλισμένοι και με παρότρυνση των υπαλλήλων συγκέντρωναν τις αποδείξεις με την ολοκλήρωση της θεραπείας τους, ότι δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να εξαντλούνται οι επιταγές που διαθέτει το εδώ γραφείο του ΟΑΕΕ και να καθυστερεί η παραλαβή νέων, ότι η απουσία τριών βασικών ειδικοτήτων γιατρών έχει διευρύνει πολύ των όγκο των ασφαλισμένων και ότι οι ασφαλισμένοι, αυτοαπασχολούμενοι δεν είναι σουλατσαδόροι, ούτε μπορούν να κλείνουν το μαγαζί τους για ώρες.
Είναι σαφές ότι η προθεσμία 7 ημερών που εμπνεύστηκε το Δ.Σ. του ΟΑΕΕ ένα και μόνο στόχο υπηρετεί, να σιχαθεί ο κόσμος την κοινωνική ασφάλιση και το ταμείο του, να παραδοθεί στην ιδιωτική ασφάλιση και την εκμετάλλευση.
2. Ίσχυε και οι ασφαλισμένοι γνώριζαν ότι:
Στις ειδικότητες που δεν υπηρετούν θεραπευτές γιατροί οι ασφαλισμένοι απευθύνονταν σε ιδιώτες και οι οποίοι τους αναγράφουν τα φάρμακα, τις παρ/κές εξετάσεις και τα εμβόλια σύμφωνα με την εγκύκλιο 42/09 ή εκτελούνται αφού προσέλθουν στα γραφεία του Τμήματος για τον έλεγχο της Ταμειακής ενημερότητας καθ΄ όσον στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας δεν αναγράφουν φάρμακα, εμβόλια και παρ/κές εξετάσεις από ιδιώτες γιατρούς.
Και επί του θέματος αυτού η διαβόητη εγκύκλιος 111/09 του Δ.Σ. του ΟΑΕΕ προστάζει:
“Σε περιοχές που δεν υπηρετούν θεραπευτές γιατροί ειδικότητας, εγκρίνει τη δυνατότητα αναγραφής παρακλινικών εξετάσεων σε παραπεμπτικά του ΟΑΕΕ – που είναι ενσωματωμένα στα βιβλιάρια ασθενείας νέου τύπου – από ιατρούς Κέντρων Υγείας, Αγροτικών Ιατρειών και Νοσοκομείων, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
Α) να αναγράφονται μόνο οι απολύτως απαραίτητες εξετάσεις
Β) να υπάρχει παρακολούθηση εκ μέρους των Πρ/νων των Τμημάτων Περίθαλψης και των ελεγκτών ιατρών των Περ/κών Δ/νσεων ΟΑΕΕ, προκειμένου να αποφεύγεται τυχόν καταχρηστική αναγραφή εξετάσεων.
Κατόπιν των ανωτέρω, με ευθύνη των Προϊσταμένων των Περ/κων Δ/νσεων και Τμημάτων ΟΑΕΕ περιοχών που δεν υπηρετούν θεραπευτές ιατροί ειδικότητας, πρέπει να ενημερωθούν τα Κέντρα Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία και Νοσοκομεία σχετικά με την δυνατότητα αναγραφής σε παραπεμπτικά του ΟΑΕΕ των απολύτως απαραίτητων εξετάσεων και υπό την προϋπόθεση ελέγχου της ταμειακής ενημερότητας των ασφ/νων.
Εξυπακούεται ότι για τις εξετάσεις που απαιτείται θεώρηση, αυτή θα γίνεται από τους ελεγκτές ιατρούς του Οργανισμού (σχετ. η αρ. 65/99 εγκύκλιος).
Παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή της παρούσας.”
Το Δ.Σ. αφού θυμίσει το γεγονός ότι ο ΟΑΕΕ στην περιοχή δεν έχει Ελεγκτή Γιατρό, παραθέτει δίχως σχόλια την άποψη της προϊσταμένης του τοπικού γραφείου που δηλώνει ότι:
«Στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας δεν αναγράφουν φάρμακα, εμβόλια και παρ/κες εξετάσεις από ιδιώτες γιατρούς.
Επίσης η αναγραφή των παρακλινικών εξετάσεων δεν είναι δυνατόν να γίνεται στο μοναδικό Γεν. Νοσοκομείο της περιοχής για τρεις (3) προς το παρόν ειδικότητες που δεν υπηρετούν θεραπευτές γιατροί. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν αναγράφουν παρ/κες εξετάσεις από ιδιώτες, η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων είναι δεδομένη καθ΄όσον από τον ιδιώτη γιατρό (παιδίατρο, δερματολόγο, οφθαλμίατρο) θα πρέπει να απευθύνονται στο Κρατ. Νοσοκομείο και το οποίο ύστερα από ραντεβού ημερών ή μηνών θα τους αναγράφει παρ/κες εξετάσεις».
Το Δ.Σ. του ΕΣΑ μετά τα παραπάνω δηλώνει ότι:
α/ Είναι σαφές ότι και η νέα κυβέρνηση αποδεικνύεται άξιος συνεχιστής της προκατόχου της και ασφαλώς με ζήλο εργάζεται για να ολοκληρώσει την κατεδάφιση σε ότι έχει απομείνει όρθιο στον ασφαλιστικό μας οργανισμό.
β/ Είναι σαφές ότι οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές της ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ που μετέχουν στο Δ.Σ. του ΟΑΕΕ βάζουν πλάτη για να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα.
γ/ Είναι σαφές ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας στην υγεία δεν μπορεί να συνυπάρχουν διότι οι κυβερνητικές πολιτικές τον εκχωρούν στην ιδιωτική κερδοσκοπία και ασυδοσία.
δ/ Είναι σαφές ότι η αλληλογραφία, η διαβούλευση και το παρακαλητό δεν λύνει προβλήματα.
στ/ Είναι σαφές ότι ο δρόμος είναι ένας και αυτός είναι, συνδικαλιστικά και οργανωμένα την οργή, την αγανάκτηση και το Ειλικρινές Δεν πάει άλλο, να το κάνουμε τροφοδότη των συνδικαλιστικών μας αγώνων.

Δυναμώστε το Σύλλογο
Στηρίξτε τους αγώνες του.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Ε.Σ.Α.