«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Οι προτάσεις της κυβέρνησης στο στημένο διάλογο, σε πλήρη αντίθεση με όσα ισχυρίζεται, αποκαλύπτουν τον κυνισμό και την ωμότητα με την οποία επιχειρεί το ξεθεμελίωμα του Κοινωνικοασφαλιστικού Συστήματος. Οι στόχοι και ο σχεδιασμός της ξεπερνούν κάθε ανάλογη προηγούμενη αντιλαϊκή επίθεση. Καταδικάζει τις νέες γενιές σε καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας και υποτυπώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει δραστική μείωση των παροχών, αντικατάσταση της κατώτερης σύνταξης με τη βασική προνοιακού χαρακτήρα, συνολική μείωση των συντάξεων, νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης προκειμένου να απαλλαγούν κράτος και μεγαλοεργοδότες από τα χρέη στα Ταμεία και τις εισφορές τους.
Η ενίσχυση της αντιλαϊκής, αναχρονιστικής «σύνδεσης των παροχών με το ύψος των εισφορών» του εργαζόμενου θα οδηγήσει σε νέα δραστική μείωση των παροχών Υγείας – Πρόνοιας, ενίσχυση της εμπορευματοποίησης τους και σε αφαίμαξη του πενιχρού λαϊκού εισοδήματος με επιβάρυνση των ασφαλισμένων και των ασφαλιστικών Ταμείων. Μάλιστα σε συνδυασμό με την προτεινόμενη σύσταση των λεγόμενων «ενιαίων τοπικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας» που θα «πουλάνε» υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας θα έχει ως αποτέλεσμα ουσιαστική ιατροφαρμακευτική κάλυψη να έχουν μόνο όσοι διαθέτουν τα αναγκαία χρήματα. Επίσης οδηγεί σε νέα δραστική μείωση των συντάξεων. Η θεσμοθέτηση της λεγόμενης βασικής σύνταξης για όλους τους εργαζομένους, οδηγεί σε πλήρη ανατροπή του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, καθιερώνει μια ενιαία προνοιακή σύνταξη στα όρια της εξαθλίωσης και από εκεί και πέρα την ιδιωτική ασφάλιση. Η λεγόμενη «εθελοντική» παραμονή στην εργασία μετά τη συμπλήρωση των ήδη αυξημένων ορίων συνταξιοδότησης είναι ωμός εκβιασμός, που αναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν ως τα βαθιά γεράματα για να μπορούν να επιβιώσουν. Οδηγεί ουσιαστικά σε νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
Σε νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης οδηγεί επίσης η κατάργηση στην ουσία των βαρεών και ανθυγιεινών δικαιωμάτων μέσα από τη λεγόμενη «επικαιροποίηση».
Πρόκληση αποτελεί, όχι μόνο σε βάρος των ασφαλιστικών, αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων η στόχευση κυβέρνησης – μεγαλοεργοδοτών να διαμορφώσουν μια νέα κατηγορία εργαζομένων, των συνταξιούχων – εργαζομένων, με «νέο ενιαίο πλαίσιο μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για την απασχόληση των συνταξιούχων».
Η δημιουργία του λεγόμενου «εθνικού ταμείου αλληλεγγύης των γενεών» μόνο τα οικονομικά των Ταμείων δεν πρόκειται να εξασφαλίσει, όπως δεν τα εξασφάλισαν και τα ανάλογα ταμεία που θεσμοθέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Είναι το άλλοθι για να χαριστούν τα χρέη και να απαλλαγούν από τις εισφορές τους κράτος και μεγαλοεπιχειρηματίες, να επιβληθούν νέοι φόροι στους εργαζόμενους, να ξεπουληθεί η περιουσία των Ταμείων.
Καμιά αυταπάτη δεν επιτρέπεται σήμερα. Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, με πρώτους τους νέους και τις γυναίκες πρέπει να ξεσηκωθούν. Με παλλαϊκή αντεπίθεση και με στόχο την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών και αντεργατικών νόμων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για την ελαστική προσωρινή δουλειά μπορούμε να αποκρούσουμε την επίθεση. Η επιτυχία της απεργίας στις 17/12 πρέπει να είναι η πρώτη απάντηση.

ΑΘΗΝΑ 8/12/2009 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ