«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Σύσκεψη στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας με θέμα τα Επιχειρηματικά Πάρκα.

Κεντρική εισήγηση από τον κ. Μανώλη Μπαλτά που παρουσίασε το πιλοτικό έργο του Αγίου Νικολάου και της προοπτικές του νομού μας

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας σε ευρεία σύσκεψη που διοργάνωσε σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και με θέμα τη «Δημιουργία Επιχειρηματικών Πάρκων και οργάνωση των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων στο Νομό Αιτωλοακαρνανία» την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, στην συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, για ακόμη μια φορά πρωτοπόρησε στις εξελίξεις στα επιχειρηματικά πράγματα της ευρύτερης περιοχής.
Κεντρικός εισηγητής ήταν ο κος Μπαλτάς Μανώλης, Πολιτικός Μηχανικός – Τεχνικός Επιστημονικός Σύμβουλος σε θέματα Νομοθεσίας και Υλοποίησης Επιχειρηματικών Σχεδίων ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων (πρώην ΒΙΠΑ, ΒΙΟΠΑ κ.λ.π.). Παρόντες ο νομάρχης κ. Θύμιος Σώκος, ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός και ο Πρόεδρος του παρατήματος του ΤΕΕ Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου καθώς και πλήθος μελών του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και εν γένει του επιχειρηματικού και εμπορικού κόσμου της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις εργασίες της σύσκεψης παρακολούθησαν επίσης και οι δήμαρχοι Φυτειών κ. Παναγιώτης Τζαχρήστας και Πυλλήνης κ. Γιάννης Μπουλές, ο αντινομάρχης κ. Δημοσθένης Καπώνης, ο Γ.Γ της νομαρχίας κ. Νίκος Κατσικαρέλης, o Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Ράπτης και ο Αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Πολύζος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ναυπάκτου κ. Τσιλιγιάννης Σωτήρης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θέρμου κ. Αθανάσιος Μητσόπουλος, όπως και αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων από την ευρύτερη περιοχή.
Η εισήγηση του ειδικού περί τα θέματα των επιχειρηματικών πάρκων κου Μπαλτά ακολούθησε το σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτη Τσιχριτζή ο οποίος τόνισε πόσο κρίσιμο είναι για το νομό μας να ακολουθήσει το ξεκίνημα των Επιχειρηματικών Πάρκων και να παρακολουθήσει τις εξελίξεις σε πανελλαδικό επίπεδο καθώς το έδαφος είναι γόνιμο και η ευκαιρία ίσως μοναδική.
Ο κος Μπαλτάς στη συνέχεια παρουσίασε το πιλοτικό έργο της ίδρυσης επιχειρηματικού πάρκου Αγίου Νικολάου Λασιθίου, το υπό ψήφιση, σχετικό νομοσχέδιο, καθώς και τις απαραίτητες ενέργειες, τόσο για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών πάρκων, όσο και για την οργάνωση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.
Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι τα στοιχεία που παρουσίασε για το νομό μας ήταν μια πιστή αναπαράσταση της πραγματικότητας κάτι που το δικαιολόγησε με την εξαιρετική συνεργασία που είχε με το Επιμελητήριό μας και με τη σπουδαία, όπως είπε, δουλειά που έκανε γι’ αυτό το σκοπό ο Πρόεδρος και τα στελέχη του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.
Κυρίαρχο, δε, σημείο της εισήγησής του που αποτέλεσε το κεντρικό σημείο της σύσκεψης ήταν το γεγονός ότι ο νομός μας έχει ήδη δώσει τις προτεραιότητές του για τα επιχειρηματικά πάρκα και μάλιστα υπάρχουν ήδη κατατεθειμένες προτάσεις για συγκεκριμένους χώρους όχι μόνο από τον Αναπτυξιακό Νόμο αλλά και από φορείς με πλήρη γνώση και έρευνα για το ζήτημα. Ο κ. Μπαλτάς πρέπει να τονιστεί ότι δεν δίστασε να δηλώσει πως ο νομός μας μοιάζει, λόγω και της εντατικής δουλειάς που έχει γίνει από πολλές πλευρές, να είναι από τους πιο έτοιμους να δεχτεί και να αναπτύξει την μετεξέλιξη των Βιοτεχνικών Πάρκων και των ΒΙΠΑ που είναι τα Επιχειρηματικά Πάρκα.
Ακολούθησαν παρεμβάσεις από το νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Θύμιο Σώκο ο οποίος παρουσίασε στο σύνολό της την κατάσταση των υποδομών στην ευρύτερη Δυτική Ελλάδα αλλά και τις προτεραιότητες που είναι απαραίτητο να τεθούν, καθώς και από το δήμαρχο Αγρινίου κ. Παύλο Μοσχολιό ο οποίος τόνισε τα βασικά σημεία στα οποία έχει στηριχτεί ο πρόσφατος αναπτυξιακός νόμος και πως αυτά πρέπει να ενισχυθούν από πρωτοβουλίες σαν αυτές που παίρνει το Επιμελητήριο και η ΚΕΕΕ. Την συμμετοχή και του ΤΕΕ σε όλες τις διαδικασίες και τις γόνιμες προτάσεις σαν αυτή των Επιχειρηματικών Πάρκων επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του παραρτήματος του νομού μας κ. Γιώργος Παπαναστασίου.
Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες αλλά και τοποθετήσεις στα πλαίσια της Σύσκεψης που διοργάνωσε το Επιμελητήριο του νομού μας σε συνεργασία με τη Κ.Ε.Ε.Ε.