«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας γνωρίζουν το έργο της κυβέρνησης στον τόπο τους

Σε λίγο οι έλληνες πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες να εκλέξουν την επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Δικαίωμα αδιαπραγμάτευτο που ορίζει την αρχή της Δημοκρατίας μας.
Κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, στο νομό μας κόμματα και υποψήφιοι διατήρησαν το επίπεδο που αντιστοιχεί σε ένα αξιοπρεπή αγώνα, σεβόμενοι στο απόλυτο πρώτα απ’ όλα τους ίδιους τους πολίτες. Και ίσως είναι αυτό το ζητούμενο για το οποίο μπορούμε σήμερα να λέμε πως διανύσαμε μια προεκλογική περίοδο χωρίς ακρότητες, υπερβολές και υπερβάσεις, που καταδεικνύει εν τέλει «πολιτικό πολιτισμό».
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας θα αποφασίσουν για το μέλλον του τόπου τους. Ενός τόπου που άλλαξε καταλυτικά μέσα σε έξι χρόνια διακυβέρνησης από την Νέα Δημοκρατία. Με παρεμβάσεις, έργο και θεσμικές αποφάσεις. Με συνέπεια λόγου και πολιτική βούληση. Από το 2004 έως σήμερα, νευραλγικοί τομείς όπως οι αγροτικές υποδομές, οι οδικοί άξονες, η παιδεία και υγεία δέχθηκαν ριζικές παρεμβάσεις για να μπορούμε σήμερα να μιλάμε για «έργα πνοής» που άλλαξαν τα δεδομένα και την εικόνα της Αιτωλοακαρνανίας. Ενός νομού που για δεκαετίες βίωσε την εγκατάλειψη και τις υποσχέσεις άνευ αντικειμένου. Που για 20 συνεχή χρόνια παρέμενε ουραγός και θεατής των εξελίξεων όταν όμοροι νομοί έκαναν άλματα ανάπτυξης εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες κάθε εποχής.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία αντιμετώπισε υπεύθυνα και σοβαρά τους ανθρώπους αυτού του τόπου. Το Μάρτιο του 2004 αντί «σχεδιασμών» το μόνο που παρέλαβε στο νομό ήταν εγκατελλειμένα εργοτάξια, ελλιπέστατες έως ανύπαρκτες μελέτες και υποτυπώδη σχεδιασμό.
Μέσα σε μόλις 6 χρόνια, οι πολίτες του νομού είδαν τον τόπο τους να αλλάζει, να αποκτά κατεύθυνση και να προσδοκά την επόμενη μέρα. Είδαν υποδομές στην υγεία, την παιδεία, το περιβάλλον. Είδαν την αγροτική οικονομία να στηρίζεται ουσιαστικά, είτε μέσα από μεγάλα έργα υποδομής είτε από θεσμικές παρεμβάσεις. Και είναι αυτή η αλήθεια που οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ στο νομό δεν «βλέπουν», δεν θέλουν «να δουν» προσπαθώντας εναγωνίως να καλύψουν το δικό τους 20ετές έλλειμμα.
Διότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνες που αποκαλούσαν «δυτικό άξονα» μια απλή χάραξη που δεν υποστηριζόταν καν από μελέτες. Σήμερα η Ιόνια Οδός είναι νόμος του κράτους και ένα τμήμα της ήδη παραδόθηκε.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το αρμόδιο υπουργείο της ήταν εκείνη που επέστρεφε τις μελέτες για τους 4 Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο νομό ως απαράδεκτες. Σήμερα οι δύο από αυτούς λειτουργούν ήδη, ένας θα λειτουργήσει εντός ελάχιστου χρονικού διαστήματος και ένας ακόμη βρίσκεται υπό κατασκευή. Η Αιτωλοακαρνανία, είναι από τους ελάχιστους νομούς της χώρας που έχει λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων της.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνη που «παρέδωσε» ένα κτίσμα που είχε εγκαταλείψει η ανάδοχος κατασκευαστική εταιρεία, το οποίο και ονόμαζε «νοσοκομείο Αγρινίου». Χρειάσθηκε σχεδόν από μηδενική βάση αναθεώρηση σχεδιασμού και πλήθος άλλων νομικών διαδικασιών προκειμένου ν’ απεμπλακεί το έργο κατασκευής του νέου Νοσοκομείου Αγρινίου και να φτάσει σήμερα στο επίπεδο που όλοι βλέπουμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Την ίδια ώρα, το νοσοκομείο Μεσολογγίου αποκτά νέα σύγχρονη πτέρυγα, ενώ συνολικά η υγεία στο νομό ενισχύεται με νέα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία.
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνες που κατηγορηματικά αρνήθηκαν επί χρόνια την δημιουργία αυτόνομου Πανεπιστημίου στο νομό. Η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής το δημιούργησε. Όπως δημιούργησε επίσης την νέα σχολή του ΤΕΙ Μεσολογγίου αλλά και τα σύγχρονα κτίρια.
Για ποια κυβέρνηση πραγματικά στήριξε τους αγρότες της Αιτωλ/νίας μέσα από υποδομές, θεσμικές αποφάσεις και άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων των παραγωγών, επίσης είναι γνωστό. Ενδεικτικά, το Φράγμα Αχυρών κατασκευάζεται με στόχο να δώσει «πνοή ζωής» σε όλη την αγροτική περιοχή του Ξηρομέρου. Τα αρδευτικά δίκτυα του Κάτω Βάλτου προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, ενώ ήδη βρίσκονται στη διάθεση των αγροτών της περιοχής τα αρδευτικά έργα Παμφίας και Παραβόλας. Ο εκσυγχρονισμός αντιλοστασίων της πεδιάδας Κ. Αχελώου αποτελεί ουσιαστική παρέμβαση για την άρδευση της μεγαλύτερης σε έκταση πεδιάδας του νομού μας. Αντίστοιχες ήταν οι παρεμβάσεις και για την βελτίωση των υποδομών και εγκαταστάσεων της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, ενώ στο Μεσολόγγι ήδη λειτουργεί το Τοπικό Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τα παραπάνω, είναι επιγραμματική και μόνο αναφορά στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο νομό. Όσοι σήμερα τολμούν και μιλούν περί «απογοήτευσης» και «ανύπαρκτου» έργου, δεν απαξιώνουν μόνο την κυβέρνηση. Απαξιώνουν τους ίδιους τους πολίτες της Αιτωλ/νίας που για δεκαετίες διεκδίκησαν όλα όσα η Νέα Δημοκρατία είχε την πολιτική συνείδηση να κάνει πράξη.
Την Κυριακή οι Αιτωλοακαρνάνες δεν ψηφίζουν μόνο πρωθυπουργό και κυβέρνηση. Ψηφίζουν για το δικαίωμά τους να δουν τον τόπο τους όπως του αξίζει. Και γνωρίζουν καλά ποιος πρωθυπουργός και ποια κυβέρνηση είναι αυτή που τους σεβάστηκε αναγνωρίζοντάς τους ως πολίτες ίσης κατηγορίας.
Η Νέα Δημοκρατία και ο Κώστας Καραμανλής ήταν και είναι δίπλα τους. Και αυτό είναι δεδομένο.
ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (ΝΟ.Δ.Ε. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ)