«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Γ. Α. Παπανδρέου: Επιθυμία μου είναι να επιλύσω τα προβλήματα, όχι να τα κρύψω.

Την Κωνσταντινούπολη επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Α. Παπανδρέου, για να συμμετάσχει στην Άτυπη Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Διαβαλκανικής Συνεργασίας. Στην ομιλία του ο Γιώργος Α. Παπανδρέου πρότεινε τη δημιουργία ενός «Οδικού Χάρτη» διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα λοιπά Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο της υλοποίησης του οράματος μιας ενιαίας οικογένειας στην την Ευρώπη.

Τόνισε την ανάγκη να επιλυθούν τα προβλήματα τα οποία παρεμποδίζουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε για τα Σκόπια πως «Θέλουμε πράγματι να επιλύσουμε το μόνο εκκρεμές ζήτημα και θα δουλέψω ειλικρινά διερευνώντας όλους τους πιθανούς τρόπους, ώστε αυτό να συμβεί», υπενθυμίζοντας πως θέση της Ελλάδας για το ζήτημα είναι δηλωμένη ξεκάθαρα.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Γ. Α. Παπανδρέου αναφέρθηκε στον ρόλο του Πατριαρχείου και στη συμβολή του στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας.

Σε δήλωσή του προς τα τουρκικά ΜΜΕ ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία του να υπάρχουν θετικές προοπτικές συνεργασίας με τη γείτονα χώρα θέτοντας ως προτεραιότητα την επίλυση του Κυπριακού, και λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οφείλουμε να απελευθερώσουμε την Κύπρο από εξαρτήσεις στα πάτρια εδάφη της. Οφείλουμε να απελευθερώσουμε την Κύπρο από τα στρατεύματα κατοχής. Οφείλουμε να απελευθερώσουμε την Κύπρο από διαιρέσεις και τείχη που δεν έχουν καμία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση», με τον αμοιβαίο σεβασμό των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας, όπως υπογράμμισε.

Ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη συναντήθηκε και με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν.
ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ