«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Τούτη η πορεία είναι ευθεία και ευθεία θα παραμείνει!!!

Έφτασα μετά από τόσα χρόνια, από τότε που άρχισα να ασχολούμαι με τη δημοσιογραφία, (Με αρκετά διαστήματα σκόπιμης, βροντερής σιωπής), να μπορώ να εφαρμόζω, να λέω και να γράφω ότι «πρέπει» …τούτα τα «πρέπει»! Αβάσταχτο, ψυχοβασανιστικό φορτίο. Δεν είπα τίποτα προεκλογικά, για τη στάση που κρατάνε τα Μαζικά Μέσα Επικοινωνίας σε κάθε προεκλογική περίοδο. Θεώρησα ότι άκαιρα θα ήταν τότε, τούτα τα λόγια και γιατί θα χάνονταν μέσα στον ορυμαγδό των συνθημάτων. Δεν το έκανα και για έναν άλλο λόγο, για να μην πει κάποιος πως «χτυπάω τον τοίχο ν’ ακούσουν τα ποντίκια». Τα λέω τώρα. Συνήθεια, κοινό μυστικό, πάγια τακτική είναι προεκλογικά οι πολιτικοί, να απευθύνονται στους ιδιοκτήτες των Μ.Μ.Ε. να γίνονται οι μεγάλες και κρυφές συμφωνίες, να εξαγοράζουν την υποστήριξή τους και να καταρρακώνουν συνειδήσεις. «Δημοσιογράφοι – υπάλληλοι», αναγκαστικά για το μεροκάματο, υποκύπτουν και μεταβάλλονται σε άβουλα φερέφωνα των αφεντικών τους. Υμνητές «λαμπρών» και «πετυχημένων» πολιτικών. Τι και τι δεν έχουμε ακούσει. Τρομερές δημοσιογραφικές κορώνες, που έγιναν ηχηροί τίτλοι: «Βούλιαξε το Πάνω- Διαολίτσι απ’ τους οπαδούς του τάδε»! «Σαρώνει ο δείνα στην Καραγλυφάδα», «Δυναμική εμφάνιση του πρώην, εκείνου, βουλευτή και νυν υποψηφίου» «Ηχηρό μήνυμα στέλνει ο άλλος από την Πάνω – Τεμενάδα»…
Ένα μόνο τίτλο, δε συνάντησα σε κάποιο πληρωμένο λιβανιστήρι, τον γνωστό ποδοσφαιρικό «Τους πήρε και τα σώβρακα»!!!
Όποιος πολιτικός είχε τη δυνατότητα να πληρώσει, πλήρωσε και προβλήθηκε! Μετά σου λέει ο άλλος αποφάσισε ο Ελληνικός λαός! Πως αποφασίζει ο λαός ανεπηρέαστος; Τυχαίο είναι ότι τα περισσότερα Μ.Μ.Ε. άφησαν κατά μέρος τις διαφορές τους και συμπαρατάχθηκαν, υποστηρίζοντας πολύχρωμες υποψηφιότητες; Συμπτωματικό είναι ότι οι περισσότεροι απ’ τους πολιτικούς που πολυδιαφημίστηκαν, εξελέγησαν;
Σα να μην έφτανε αυτό, οι μη έχοντες, η οι μη διατεθειμένοι να παίξουν το χαρτί της παζαρεμένης και αδρά πληρωμένης προβολής, δέχονταν εκβιαστικές και εκδικητικές επιθέσεις από κάποιους «λειτουργούς της ενημέρωσης».
Εδώ ένα άλλο ερώτημα: Τόσο πολύ αγαπάνε τον τόπο, την πατρίδα οι πολιτικοί μας και ξοδεύουν όχι και τόσο ευκαταφρόνητα ποσά για τον προεκλογικό τους αγώνα; Άραγε που τα βρίσκουν; γιατί εγώ στη σημερινή εποχή δεν έχω ακούσει για πολλούς να ανοίγουν το σεντούκι τους, η να εκποιούν περιουσιακά τους στοιχεία προκειμένου να πολιτευτούν. Λίγοι βγήκαν απ’ την πολιτική φτωχότεροι!

Δείγμα πραγματικού πολιτικού πολιτισμού, σ’ αυτές τις εκλογές είναι ότι έλειψαν η περιορίστηκαν οι Αφισομαχίες και ο Αεροπανοπόλεμος! Απαίτηση του «αγανακτισμένου» μέλλοντος, ίσως είναι, να αναθεωρηθούν τέτοιες στάσεις και πολιτικές πρακτικές. Ν’ ανακτήσει η πολιτική μέτρο, ήθος και αξιοπρέπεια γιατί όλο και περισσότερο τρανώνει το ποσοστό της αποχής. Οι νέοι ειδικά δείχνουν μια απαξία και αποστροφή στην πολιτική. Σε τούτη την εκδήλωση της ζωής μας, που φρονώ πως είναι η σοβαρότατη. Γιατί απ’ τις πολιτικές επιλογές μας κρίνεται το μέλλον, η ζωή μας!
Κλείνοντας επιθυμώ να διευκρινίσω την στάση της «ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑΣ». Δεν δεχθήκαμε και δεν φιλοξενήσαμε πολιτική διαφήμιση, γιατί εκτός απ’ τα παραπάνω, θεωρούμε ότι αν το κάναμε, θα υποτιμούσαμε την νοημοσύνη των ψηφοφόρων συμπολιτών μας! Σίγουρα όμως ο πιο βασικός λόγος, είναι ότι θέλουμε να είμαστε πραγματικά ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ! Γιατί τούτη η πορεία είναι ευθεία και ευθεία θα παραμείνει!!!

Δημήτρης Ντόκας