«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Η ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΜΑ

Τις ημέρες αυτές είδε το φως της δημοσιότητας η απόφαση του ΣτΕ με την οποία το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας μας, υποβάλλει προς το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 14 προδικαστικά ερωτήματα για το ζήτημα της εκτροπής. Με αφορμή την εξέλιξη αυτή θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
1. Η μικρή και περιορισμένη νίκη σε δικονομικό επίπεδο των φορέων του Νομού, δεν μπορεί να προσφέρεται για θριαμβολογίες και υποβάθμιση των όποιων αγώνων έχουν γίνει τόσο σε κοινωνικό επίπεδο, όσο και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
2. Ο ΣΥΝ κα ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν είναι και θα είναι το μοναδικό ελληνικό κόμμα που είχε “σηκώσει” όλο το βάρος της αντίστασης σε πολιτικό επίπεδο.
3. Το ζήτημα της εκτροπής είναι πρωτίστως πολιτικό και περιβαλλοντικό. Έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται και εδώ θα κριθεί και η νέα κυβέρνηση καθώς και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στην οποία συμμετέχει ως Υφυπουργός ο Αιτωλοακαρνάνας Βουλευτής κ. Θάνος Μωραΐτης.
4. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δεν διαφαίνεται ξεκάθαρη θέση κατά του φαραωνικού έργου της εκτροπής.
5. Μέχρι εκδίκασης της υπόθεσης στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, τα όποια έργα του κ. Σουφλιά θα συνεχίζονται με εντολή του αρμοδίου Υπουργείου; Αυτό είναι ένα κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί.
6. Τέλος το καίριο ερώτημα ήταν και παραμένει: Πώς είναι δυνατόν το ελληνικό κράτος να δίνει άδεια για υλοποίηση της εκτροπής εντός της περιοχής NATURA 2000, όταν από την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του εν λόγω σχεδίου προκύπτει ότι αυτό θα μετατρέψει ένα φυσικό ποτάμιο οικοσύστημα σε ανθρωπογενές ποτάμιο και λιμναίο οικοσύστημα;
Για όλα τα παραπάνω ζητήματα η Ν.Ε. ΣΥΝ Αιτωλ/νίας θεωρεί ότι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Διότι οι αγώνες δεν κερδίζονται μόνο στα Δικαστήρια αλλά στην ίδια την κοινωνία. Και εκεί όλοι κρινόμαστε και θα κριθούμε.
Το Γραφείο Τύπου της Ν.Ε. ΣΥΝ