«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Η Αιτωλοακαρνανία στο 2ο Φεστιβάλ «Ελληνικού γάλακτος και τυριού»

Εντυπωσιακά ήταν, για μια ακόμη φορά, τα αποτελέσματα της συμμετοχής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της Τ.Ε.Δ.Κ. στο 2ο Φεστιβάλ «Ελληνικού γάλακτος και τυριού» που πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, 16 έως τις 18 Οκτωβρίου 2009, με τιμώμενη περιοχή την Αιτωλοακαρνανία.
Χιλιάδες επισκέπτες γνώρισαν και γεύθηκαν τυροκομικά προϊόντα όλων των ειδών που με ιδιαίτερη φροντίδα πρόσφεραν τυροκόμοι του νομού.
Η επιτυχημένη συμμετοχή της Αιτωλοακαρνανίας επισφραγίσθηκε από σημαντικές βραβεύσεις τυριών, που παράγουν στο νομό, τυροκόμοι που συμμετείχαν στην έκθεση.
Αναλυτικά στον 2ο Πανελλήνιο διαγωνισμό ποιότητας Ελληνικών Τυριών Χρυσά Βραβεία γεύσης απέσπασαν για την φέτα η Βιομηχανία γάλακτος «ΔΕΛΦΟΙ Α.Ε», για την γραβιέρα και την πικάντικη γραβιέρα το τυροκομείο Αθανάσιος Μακρής και Υιοί Ο.Ε..
Αργυρό βραβείο γεύσης απέσπασε για τη γραβιέρα Αμφιλοχίας το Τυροκομείο Σταύρος Καρούσος.
Το περίπτερο, μεταξύ άλλων, επισκέφθηκαν η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κατερίνα Μπατζελή, οι βουλευτές Ανδρέας Μακρυπίδης και Παναγιώτης Κουρουμπλής, πρώην υπουργοί, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Τσιχριτζής, αντινομάρχες και νομαρχιακοί σύμβουλοι, νομάρχες, δήμαρχοι, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων του νομού καθώς και εκπρόσωποι Μέσων Ενημέρωσης άλλων περιοχών.
Μέσω των προϊόντων, των ειδικών εκδόσεων και ντοκιμαντέρ ενημερώθηκαν για τη μεγάλη διατροφική αξία και σημασία της εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων που παράγονται στο νομό.
Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας αποτελεί τον πρώτο νομό της Ελλάδας σε εκμεταλλεύσεις ενταγμένες στο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας.
Οι εκμεταλλεύσεις του νομού που εφαρμόζουν πρόγραμμα βιολογικής παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων αποτελούν το 8% (περίπου 1000 εκμεταλλεύσεις) στο συνολικών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων του νομού.
Το ζωικό κεφάλαιο του νομού που είναι ενταγμένο στην βιολογική κτηνοτροφία είναι 105.000 αιγοπρόβατα, 4.500 βοοειδή και 6.500 χοιρομητέρες.
Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα στην βιολογική παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων (κρέας και γάλα).
Οι ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες που επικρατούν στον νομό, η αφθονία φυσικών πόρων στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, το υψηλό ποσοστό παραγόμενων βιολογικών ζωοτροφών στα πεδινά σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού των κτηνοτρόφων που ασχολούνται με την βιολογική κτηνοτροφία εγγυούνται την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι οι παράγωγοι του νομού συνδυάζουν αρμονικά τις παραδοσιακές μεθόδους εκτροφής των ζώων, που προέρχονται από την κτηνοτροφική παράδοση του νομού που χάνεται στα βάθη της αρχαιότητας, με τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέας της ζωοτεχνίας.
Τα κτηνοτροφικά προϊόντα ζωικής παραγωγής του νομού Αιτωλοακαρνανίας ως προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και ιδιαίτερης ταυτότητας ικανοποιούν τις ανάγκες – απαιτήσεις και του πιο απαιτητικού καταναλωτή ο οποίος προσπαθεί να προστατευθεί απέναντι στα αλλεπάλληλα διατροφικά σκάνδαλα της εποχής μας.
Η ΤΥΡΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Ο τομέας της μεταποίησης του γάλακτος αποτελεί μια βασική συνιστώσα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του Νομού μας, με τεράστια παράδοση και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Οι τυροκόμοι σήμερα (νέοι άνθρωποι με όραμα και δημιουργικότητα), αποτελούν μια ζωντανή συνεχεία των παλαιοτέρων, χρησιμοποιώντας τρόπους τυροκόμισης που μεταφέρθηκαν από γενιά σε γενιά, αλλά και εφαρμόζοντας παράλληλα σύγχρονες μεθόδους για την ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων τους.
Τυριά Προστατευόμενης Ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.), όπως η φέτα και η κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας, αλλά και άλλα, όπως η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, το ανθότυρο ή ακόμα και το γιαούρτι, συμβατικό ή από γάλα βιολογικών εκτροφών, παράγονται στις εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις του νομού μας και περιμένουν το ευρύ καταναλωτικό κοινό να τα γνωρίσει και να εκτιμήσει την γευστικότητα και ποιότητά τους.