«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Α΄ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ

Το Σάββατο στις 10-10-09 στην συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητήριου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιμορφωτική ημερίδα ιεροψαλτών με θέμα: «Ιεροψάλτης και Αναλόγιο», που διοργάνωσε ο σύλλογος ιεροψαλτών νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος» υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Στις δέκα παρά τέταρτο τελέστηκε αγιασμός, από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ Κοσμά. Αμέσως μετά έγινε η έναρξη της ημερίδας από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη, ο όποιος μεταξύ των άλλων είπε: «κρατήστε τον ιεροψάλτη ψηλά...κρατήστε το αναλόγιο πολύ ψηλά...».
Στη συνεχεία πήρε το λόγο ο πρόεδρος του συλλόγου ιεροψαλτών «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος» κ. Χρήστος Μουσελίμης ο όποιος εξέφρασε τις ευχαριστίες του και μας καλωσόρισε.
Στο βήμα τον διαδέχτηκε ο γενικός γραμματέας κ. Παναγιώτης Κουτσούκης, ο όποιος ανέγνωσε την επιστολή που απέστειλε ο Παναγιότατος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ Βαρθολομαίος, ο όποιος εξέφραζε τους χαιρετισμούς και τις ευχές του για την ημερίδα και τους παραβρισκόμενους, μέσα από την επιστολή του. Ακολούθησε, η ανάγνωση της επιστολής του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερωνύμου ο όποιος εξέφραζε και αυτός τις ευχές και τους χαιρετισμούς του.
Στις δέκα και μισή ακολούθησε η Α΄ συνεδρία υπό την προεδρεία του κ. Φωτίου Μάλαινου θεολόγου – φιλόλογου, διευθυντή του πρώτου Γενικού Λυκείου Αγρινίου.
Πρώτος εισηγητής ήταν ο αρχιμανδρίτης π. Δημήτριος Αργυρός, διδάκτωρ Θεολογίας – διευθυντής Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων με θέμα: «ο Ιεροψάλτης ως κατώτερος κληρικός» στην εισήγηση του ο π. Δημήτριος Αργυρός ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «οι ψάλτες και οι αναγνώστες είναι κληρικοί, όλοι οι κανόνες που αναφέρονται σε ψάλτες και αναγνώστες ως κληρικούς τους αναγνωρίζουν».
Δεύτερος εισηγητής ήταν ο κύριος Αλέξανδρος Καριώτογλου διδάκτωρ θεολογίας-συγγραφέας και πρωτοψάλτης . Ή εισήγηση του είχε ως θέμα : « η ψαλμωδία ως γνώρισμα μετανοίας». Στην εισήγηση του ο κ. Α. Καριώτογλου μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «η ψαλτική τέχνη έχει τα ακόλουθα στοιχεία α) ήθος και σεμνότητα β) η σχέση ψάλτη-πρεσβύτερου πρέπει να είναι πνευματική σχέση…» και συνέχισε αναφέροντας και αλλά στοιχεία.
Τρίτος εισηγητής ήταν ο αρχιμανδρίτης π. Δοσίθεος Κανέλλος, καθηγούμενος της ιεράς και σταυροπηγιακής μονής Παναγίας Τατάρνης Ευρυτανίας. H εισήγηση του είχε ως θέμα: «Ιεροψαλτικόν πατριαρχικόν ύφος και τάξις». Στην εισήγηση του είπε μεταξύ των άλλων: «όσοι απόμειναν στην Πόλη θεωρούν τιμή να ανεβαίνουν στο ψαλτήρι… πιστεύουν στην ωραιότητα αυτής της τέχνης…».
Ακολούθησε συζήτηση και τον λόγο πήρε ο ελλογιμότατος καθηγητής κ. Αθανάσιος Παλιούρας ο οποίος αναφερόμενος στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες είπε μεταξύ άλλων : «η πρώτη εκκλησία έψαλε όλη μαζί και διάβαζε τα αναγνώσματα …»
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν εκτός από τους επίσημους προσκεκλημένους, κληρικοί, ιεροψάλτες, λαϊκοί λάτρεις της ψαλτικής και εκπρόσωποι των Μ.Μ.Επικοινωνίας. Ακολούθησε διάλειμμα και υπήρξε μπουφές για τους παρευρισκόμενους.
Αμέσως μετά το διάλειμμα ακολούθησε η Β΄ συνεδρία στην όποια προήδρευσε ο κ. Ιωάννης Κωστάκης θεολόγος-συγγραφέας τέως διευθυντής λυκείου.
Τέταρτος εισηγητής θα ήταν ο κ. Απόστολος Παπαχρήστος, θεολόγος, μουσικοδιδάσκαλος και πρωτοψάλτης ιερού ναού Αγ. Γρηγόριου του θεολόγου Αγρινίου. Δεν μπόρεσε όμως να παραβρεθεί και την εισήγηση του κ. Α. Παπαχρήστου ανάγνωσε ως αντιπρόσωπος του ο κ. Ιωάννης Γκιάφης με θέμα: «Η αναγκαιότητα της ακριβούς τηρήσεως του τυπικού». Ο κ. Ιωάννης Γκιάφης είπε μεταξύ των άλλων: «την τάξη η εκκλησία την επιτυγχάνει με το τυπικό … είναι αναγκαιότητα η ακριβής τήρηση του τυπικού».
Πέμπτος εισηγητής ήταν ο κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου διδάκτωρ του τμήματος μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και πρωτοψάλτης. Η εισήγηση του είχε ως θέμα : « περί εναρμονίου γένους : ήχος τρίτος και βαρύς εκ του Γα» Στην εισήγηση του ο κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου είπε: «ομιλεί περί μεικτών κλιμάκων ο Χρύσανθος….».
΄Εκτος και τελευταίος εισηγητής ήταν ο κ. Γεώργιος Χατζηχρόνογλου, άρχων υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησιάς, διδάσκαλος βυζαντινής μουσικής και πρωτοψάλτης ιερού ναού Φανερωμένης Χολαργού. Στην εισήγηση του, τόνισε μεταξύ άλλων: «το ύφος του ψάλτη πρέπει να είναι παρακλητικό… ο ψάλτης πρέπει να έχει ορθό λόγο και ευκρινή...».
Έγινε συζήτηση, και ακολούθησε η απονομή τιμητικών τίτλων στον κ. Παύλο Μοσχολιό δήμαρχο Αγρινίου και σε άλλους, μεταξύ αυτών και των εισηγητών της ημερίδας. Ο κύριος Π. Μοσχολιός δήλωσε «ο δήμαρχος έχει υποχρέωση να παίρνει τα μηνύματα των δημοτών και να πράττει αναλόγως». Ακόμη τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αγρινίου έδωσε το όνομα του πρωτοψάλτου Γερασίμου Πρεβεζιάνου(1954-1994), εις μνήμην του οποίου έγινε και η ημερίδα, σε οδό του Αγρινίου.
Τέλος έγινε και το κλείσιμο της εκδήλωσης από το σεβασμιότατο μητροπολίτη κ.κ Κοσμά ο οποίος,αφού τόνισε κάποια σημεία που πρέπει να προσέχουν οι ιεροψάλτες, είπε: «οι ιεροψάλτες ασχολήθηκαν με το έργο τους και ακούστηκαν φωτισμένες εισηγήσεις…».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΒΕΛΩΝΑΣ