«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

"ΛΑΣΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ Ν. ΜΩΡΑΪΤΗ ΣΤΟ Π.Σ. ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ" VIDEO

 

https://youtu.be/4Q2nLVvh80M


Συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 07/04/2022, η ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ για τα δίκαια αιτήματα των αγωνιζόμενων βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής μας.
 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ



ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΥΤΙΚΉΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΡΟΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



ΘΕΜΑ: Στήριξη στα δίκαια αιτήματα των αγωνιζόμενων βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής μας

Οι βιοπαλαιστές αγρότες βρίσκονται ξανά στους δρόμους, αγωνιζόμενοι για την επιβίωσή τους, κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια από όλες τις αστικές κυβερνήσεις και την ΕΕ, οι οποίες εξυπηρετούν τα συμφέροντα των βιομηχάνων, μεγαλεμπόρων, τραπεζιτών, μεγαλοαγροτών. Κόντρα στην αστυνομοκρατία της κυβέρνησης.

Οι εξαγγελίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποτελούν εμπαιγμό για τους βιοπαλαιστές γεωργούς και κτηνοτρόφους, καθώς στην πλειοψηφία τους πρόκειται για αναμάσημα μέτρων, που έχουν εξαγγελθεί ξανά και απέχουν έτη φωτός από όσα απαιτούνται για μια πραγματική ανακούφισή τους, την ώρα που συνθλίβονται από την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, τις τιμές στα αγροτικά προϊόντα που επιβάλλουν τα μονοπώλια, την ΚΑΠ που έχει προγράψει την αγροτιά για χάρη των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων που βρίσκονται στα μπλόκα :



ΜΠΛΟΚΟ ΓΕΦΥΡΑΣ ΜΕΓΑΝΙΤΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

ΜΠΛΟΚΟ ΜΑΡΑΘΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ

ΜΠΛΟΚΟ ΧΑΛΙΚΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ



και στηρίζει τα αιτήματά τους , για:



  • Άμεση και έκτακτη επιδότηση για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας.

  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

  • Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

  • Αυξημένες κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.

  • Κατώτερη εγγυημένη τιμή πώλησης από τον παραγωγό για την κορινθιακή σταφίδα που θα ξεπερνάει τα 2 ευρώ/Kg έτσι ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζεται ένα εισόδημα επιβίωσης. Να οριστεί τιμή άμεσα και να ισχύει για όλους είτε παρέδωσαν πριν είτε αναμένουν τώρα να παραδώσουν.

  • Να μην υπάρξει καμιά επίπτωση σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων στον ΟΣΔΕ των αγροτοκτηνοτρόφων στο νομό, σε σχέση με την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Να μην πληρώσουν κανένα χαράτσι για τις ενστάσεις.

  • Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ άμεσα. Να γίνουν οι καταγραφές από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού στις δενδρώδεις καλλιέργειες σε Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία και Αχαία.

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια και στα εσπεριδοειδή, που αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.

  • Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής μας.

  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεωργική εγκατάσταση χωρίς ρεύμα.

Θεωρούμε όμως υποκριτική τη συμπαράσταση στους αγρότες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αφού την ίδια πολιτική ακολουθούσαν όταν ήταν στην κυβέρνηση, αλλά και σαν αντιπολίτευση, μαζί με την ΝΔ, τον περασμένο Νοέμβρη, απέρριψαν χωρίς καν συζήτηση 3 τροπολογίες που είχε καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή και ήταν αιτήματα του συνεπούς αγροτικού κινήματος, που αφορούσαν α) την επιδότηση και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα, β) την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και γ) μηδενικό ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, εργαλεία και μηχανήματα.

Θεωρούμε ότι δεν μπορεί άλλα λόγια να λέγονται στα "αλώνια" και άλλα στα "σαλόνια". Για τους βιοπαλαιστές αγρότες είναι μονόδρομος ο δρόμος του αγώνα και η συμπόρευσή τους με το ΚΚΕ και τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε Περιφέρεια και δήμους».

Με βάση τα παραπάνω, Επερωτώνται ο κ. Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης;


  • Σε τι ενέργειες θα προβούν για την άμεση στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων που βρίσκονται στα μπλόκα της περιοχής μας


ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ