«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 10 Απριλίου 2022

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ - Αποτίμηση Απεργίας Εμπόρων

Αποτίμηση Απεργίας Εμπόρων

Στις 06/04/2022 ο Ε.Σ.Α. αποφάσισε να συμμετάσχει στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση φορέων με κλείσιμο των καταστημάτων μας.

Οι μικροί έμποροι της πόλης στήριξαν έμπρακτα την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. και στην πλειοψηφία τους κράτησαν τα στόρια των μαγαζιών τους κατεβασμένα. Έκλεισαν τα μαγαζιά τους ενάντια στην πολιτική εξόντωσης, που στοχευμένα και μεθοδικά ασκεί η Κυβέρνηση, μέχρι να αφανίσει τους μικρούς παίχτες του εμπορίου. Κάποιοι από αυτούς (δυστυχώς λιγότεροι) έδωσαν το παρών στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας που έλαβε μέρος στον πεζόδρομο της Παπαστράτου και ώρα 9.00 π.μ.

Και τι συνάντησαν λοιπόν οι συνάδελφοι έμποροι στην Παπαστράτου;

-Μια συγκέντρωση όπου οι ομιλίες δεν ξεκινούσαν μέχρι τη στιγμή που κατέφθασε ο Δήμαρχος (09.45 π.μ. !!!! )

-Μια συγκέντρωση όπου ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Α. στην προσπάθειά του να ενισχύσει το προσωπικό του προφίλ και τις δημόσιες σχέσεις του, μοίραζε περιχαρής το μικρόφωνο δεξιά και αριστερά (σε Δήμαρχο, σε Βουλευτή, σε Επικεφαλείς Δημοτικών Παρατάξεων).

-Μια συγκέντρωση όπου άκουσαν τον Πρόεδρο του Ε.Σ.Α. να λέει πως το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, είναι η ρευστότητα και η μη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

-Μια συγκέντρωση όπου οι 3 φορείς ( Εστίαση- Λογιστές- Κομμωτές ) που είχαν δηλώσει δημόσια ότι στηρίζουν την κινητοποίηση του Ε.Σ.Α. παρευρέθηκαν δυστυχώς με ελάχιστους εκπροσώπους ( μονοψήφιος αριθμός από τον κάθε φορέα ). Οι 2 πρώτοι δε φορείς ταυτοχρόνως ασκούσαν κανονικά την επαγγελματική τους ιδιότητα, σε αντίθεση με τους εμπόρους.

-Μια συγκέντρωση όπου το μοναδικό πανό συμμετοχής στην Απεργία εκτός από αυτό του Ε.Σ.Α. ήταν των εργαζομένων Ο.Τ.Α. Εργαζόμενοι που ναι μεν στήριξαν με τη φυσική τους παρουσία την κινητοποίηση, αλλά σε αντίθεση με τους μικρούς εμπόρους δεν είχαν οικονομικό αντίκτυπο μετέχοντας στην Απεργία, μιας και απεργούσαν με εντολή Δημάρχου.

Αυτές ήταν οι πρώτες εντυπώσεις που αποκόμισαν οι συνάδελφοι από τη Συγκέντρωση του Συλλόγου. Λίγο πριν το τέλος όμως άκουσαν και μια άλλη άποψη, μια άλλη οπτική για τα γεγονότα. Άποψη που όσο κι αν ενοχλεί κάποιους πρέπει να ακούγεται. Μ

Η Εμπορική Συλλογική Κίνηση επέλεξε να μη δυναμιτίσει το κλίμα, όπως έκανε συνειδητά και τις προηγούμενες ημέρες, προκειμένου να διαφυλάξει την κινητοποίηση των μικρών εμπόρων της πόλης.

Δεν κατηγόρησε την πλειοψηφία του Δ.Σ. για κυβερνητικό συνδικαλισμό, για καθοδηγούμενα αιτήματα και καθυποταγμένη κινητοποίηση, για υπονόμευση της ίδιας της Απεργίας. Όχι δεν είπε τίποτα από αυτά που θα μπορούσε και ίσως έπρεπε να πει. Οι αφορμές δόθηκαν ( δεν είναι τυχαίο άλλωστε που την ίδια κιόλας ημέρα, κάποιοι χαρακτήρισαν δημόσια τη συγκέντρωσή μας Κυβερνητική ).

Η Εμπορική Συλλογική Κίνηση απλά κάλεσε τους συναδέλφους μικρούς εμπόρους μετά το τέλος της δικής μας συγκέντρωσης, να μεταβούν στην πλατεία και να δώσουν το παρών και στην κινητοποίηση των υπόλοιπων φορέων της πόλης που αλληλεπιδρούν καθημερινά μαζί μας. Να συναθροιστούν και να ενώσουν τις φωνές τους με τους δασκάλους και τους αγρότες, τους φοιτητές και τους οικοδόμους, τους εργαζομένους και τους άλλους συμπολίτες μας που διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο, μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Με αυτούς συντασσόμαστε, με αυτούς συνυπάρχουμε.

Το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων στη Συγκέντρωση, σε αυτή την έκφανση του λόγου έδειξε το σωστό δρόμο. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας.

Το χειροκρότημα όμως ενόχλησε τους 5 του «Ενωμένου» Εμπορίου που πλειοψηφούν στο Δ.Σ. του Συλλόγου. Ενόχλησε γιατί ήταν ενάντια στη βούληση τους και στην απόφαση που επέβαλλαν να διαφοροποιηθούμε και να διαχωριστούμε από τους υπόλοιπους Απεργούς.

Το «Πραγματικά Λυπάμαι» που μας απηύθυνε ο ελιτιστής Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κωστίκογλου μετά το τέλος της συγκέντρωσης, έδειξε και ποιος βαδίζει απαρέγκλιτα σε δρόμο σκοτεινό. Σε ένα δρόμο που απαγορεύεται ο διάλογος, που γίνεται προσπάθεια να φιμωθεί και να μη γίνει πουθενά γνωστή η διαφορετική άποψη. Σε ένα δρόμο που δε ντρέπονται για όσα αποφασίζουν και πράττουν, αλλά ντρέπονται όταν μαθαίνει η κοινωνία ότι είναι αποκλειστικά δικές τους ενέργειες.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ