«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

ΚΚΕ - Ανακοίνωση στήριξης, των κατοίκων Ευηνοχωρίου, Γαλατά, ευρύτερης περιοχής.

ΚΚΕ - Ανακοίνωση στήριξης, των κατοίκων Ευηνοχωρίου, Γαλατά, ευρύτερης περιοχής.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

στήριξης του αγώνα των κατοίκων

του Ευηνοχωρίου, του Γαλατά και της ευρύτερης περιοχής, ενάντια στον αποκλεισμό των χωριών τους μετά την κατάρρευση της γέφυρας του Ευήνου!

 «Για άλλη μια φορά οι κάτοικοι του Ευηνοχωρίου, του Γαλατά και της ευρύτερης περιοχής βγαίνουν στο δρόμο, την Κυριακή 10 Απρίλη, για να διεκδικήσουν το αυτονόητο, να μην είναι αποκλεισμένα τα χωριά τους, μετά την κατάρρευση της γέφυρας στον Εύηνο. Διεκδικούν άμεσα την αποκατάσταση της ζημιάς της γέφυρας...

Μέχρι τώρα, 4 μήνες μετά, ακούνε μόνο υποσχέσεις, εκατομμύρια που πάνε και έρχονται, βλέπουν περατζάδες κυβερνητικών κλιμακίων, πρώην κυβερνητικών βουλευτών, της περιφέρειας, του δήμου κλπ, δηλαδή όσων μέχρι τώρα, με τον έναν ή άλλο τρόπο, έχουν ευθύνες για την κατάσταση που έχουν περιέλθει.

Παράλληλα τα προβλήματα του αυξημένου κόστους ζωής που χτυπάνε συνολικά το λαό, εξαιτίας της κατάρρευσης της γέφυρας, διογκώνονται ακόμη περισσότερο στους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής. Συγκεκριμένα οι αγρότες αδυνατούν να πάνε όπως πριν στα χωράφια τους, οι εργαζόμενοι κάνουν μεγαλύτερες αποστάσεις για να πάνε στη δουλειά τους, οι μικροεπαγγελματίες χάνουν έσοδα αφού εμποδίζεται η πρόσβαση όσων θέλουν να πάνε στην περιοχή, οι μαθητές δυσκολεύονται παραπέρα, να πάνε στα σχολεία τους στο Ευηνοχώρι.

Η άμεση στήριξή τους για να μπορέσουν να αναπληρώσουν τις απώλειές τους, είναι απόλυτα αναγκαία.

Η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, στηρίζει τα αιτήματα των κατοίκων των χωριών της περιοχής, ήδη τα έχει μεταφέρει στη βουλή και θα δώσει όλες τις δυνάμεις του για να λυθεί το πρόβλημα. Για μια ακόμη φορά το σύνθημα “Ο λαός μπορεί να σώσει το λαό”, χωρίς να περιμένουμε λύσεις από “σωτήρες”, μπορεί να βρει και εδώ εφαρμογή».

 

ΚΚΕ - Τομεακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας

 

***

KKE - Ερώτηση: Για μαθητές Ευηνοχωρίου

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

Θέμα: Σχετικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην πρόσβαση στα σχολεία τους οι μαθητές στην ευρύτερη περιοχή του Ευηνοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας, λόγω της κατάρρευσης της γέφυρας

Στις 16/12/2021, μετά από ισχυρή βροχόπτωση αλλά και σε συνδυασμό με παρεμβάσεις που είχαν γίνει στην κοίτη του ποταμού Ευήνου Αιτωλοακαρνανίας και την παντελή απουσία έργων συντήρησης των δύο γεφυρών (οδική και παλιά σιδηροδρομική γραμμή) στο ύψος του Ευηνοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας, καταστράφηκαν οι δύο γέφυρες, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους μαθητές των σχολείων της περιοχής.

Συγκεκριμένα, η προσέγγιση του Γυμνασίου και του Λυκείου - που βρίσκεται στο Ευηνοχώρι – από τους μαθητές τους διεξάγεται με τεράστιες, σε κάποιες περιπτώσεις ανυπέρβλητες, δυσκολίες. Οι μαθητές διέρχονται πεζοί από την ετοιμόρροπη γέφυρα για να πάνε στο σχολείο με την πιθανότητα ανά πάσα στιγμή αυτή να καταρρεύσει εντελώς και να προκληθεί ατύχημα, ακόμα και δυστύχημα.

Παρά τις υποσχέσεις τόσο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όσο και των αρμόδιων Υπουργών για τη γρήγορη αποκατάσταση της ζημιάς, έχουν ήδη περάσει τέσσερις μήνες και η εκπαιδευτική διαδικασία βαδίζει προς το τέλος της, αλλά οι συγκεκριμένοι μαθητές – ειδικά αυτοί της Γ Λυκείου - συνεχίζουν να δίνουν αυτή τη μάχη με τεράστια εμπόδια.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός – πέρα από την αυτονόητη αποκατάσταση της ζημιάς στη γέφυρα που δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Υπουργείου της αλλά αφορά την ασφαλή διέλευση των μαθητών:

- Πότε θα εισηγηθεί την υπαγωγή των μαθητών της Τρίτης (Γ) Λυκείου (πρόκειται για 7 μαθητές) στο Ειδικό Καθεστώς όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος;

 

 Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Καραθανασόπουλος Νίκος