«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Ο ΑΠ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ για την ΑΝΑΠΛΑΣΗ της οικίας ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ στο ΚΑΛΕΝΤΖΙ

To ΟΡΑΜΑ΄ μας για το διατηρητέο ΠΑΤΡΙΚΟ ΣΠΙΤΙ της οικογένειας ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ στο Καλέντζι – ΧΡΕΟΣ μου προς την Γενέτειρα των ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και Γενέτειρά μου

 Ως μέλος της "οικογένειας" του Καλεντζίου, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, οφείλω να παρουσιάσω το ιστορικό της απόκτησης  του διατηρητέου πατρικού σπιτιού της οικογένειας Παπανδρέου στο Καλέντζι στο Δήμο Ερυμάνθου, καθώς και των ενεργειών για την ανάπλασή του. Οι λόγοι που με οδηγούν στην παρέμβασή μου είναι:

·         Η ανάδειξη των διαχρονικών προσπαθειών όσων ενήργησαν για την απόκτηση του σπιτιού της οικογένειας Παπανδρέου, που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Γεώργιος Παπανδρέου, «Ο Γέρος της Δημοκρατίας», αφού η σημερινή περιφερειακή Αρχή για λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας, "παρέλειψε" .

·         Η ανάδειξη του μικρού αλλά ιστορικού χωριού, του Καλεντζίου, απ' όπου κατάγονται τρεις Πρωθυπουργοί.

·         Η ανάγκη για διατήρηση της ιστορικής μνήμης ως κεφαλαιώδες ζήτημα, σε μια περίοδο όπου η αμφισβήτηση των πολιτικών αξιών και των αγώνων για δικαιοσύνη, ευημερία και πραγματική Δημοκρατία είναι έντονη.

·         Η προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής Φαρμάκη για καπηλεία ενός έργου που οραματίστηκαν η Δημοτική Αρχή Καρπή και η Περιφερειακή Αρχή Κατσιφάρα, σχεδίασαν, αναζήτησαν και διασφάλισαν τους οικονομικούς πόρους.

Ιστορικό:

2018 Μάρτιος: Μεταβιβάστηκε στο Δήμο Ερυμάνθου, μετά την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου από το Δήμαρχο Ερυμάνθου Θάνο Καρπή και τον τελευταίο εκ των ιδιοκτητών του, η χαρακτηρισμένη διατηρητέα πατρογονική οικία του αείμνηστου Αχαιού Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, στην Τ.Κ. Καλεντζίου. Η αγορά χρηματοδοτήθηκε μετά από σχετική πρόταση του Δήμου από το Πρόγραμμα «Απόκτηση Διατηρητέων Κτιρίων» που υλοποιεί το «ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ» του Υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας – Κλιματικής Αλλαγής.

2019 Φεβρουάριος: Η εμπεριστατωμένη πρόταση που κατατέθηκε εκ μέρους της Περιφέρειας και η ολοκληρωμένη προετοιμασία που ακολούθησε εξασφάλισαν την τελική έγκριση κατά τη συνεδρίαση της 6ης Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος INTERREG που φιλοξενήθηκε την Τρίτη και την Τετάρτη 26-27 Φεβρουαρίου 2019, στα Ιωάννινα του έργου «Διαδρομές τουρισμού - Εκσυγχρονισμός και ανάπλαση υφιστάμενων διατηρητέων κτιρίων (Εκθετήριο Μουσειακού Τύπου) στο Καλέντζι Δήμου Ερυμάνθου με προϋπολογισμό 839.000 ευρώ. Στόχος ήταν ο εκσυγχρονισμός - ανάπλαση δύο υφιστάμενων διατηρητέων κτιρίων στο Καλέντζι Δήμου Ερυμάνθου και η μετατροπή τους σε Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, Μουσείο με παραδοσιακά γεωργικά εργαλεία, ιστορική βιβλιοθήκη, με σπάνια τοπικά αντικείμενα περασμένων εποχών και το «Μουσείο Πολιτικής Ιστορίας - Γεώργιος Παπανδρέου». Στην Επιτροπή Παρακολούθησης, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκπροσώπησε τότε ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος βοηθός Περιφερειάρχη σε Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων Χρήστος Μπούνιας, ο οποίος παρουσίασε και τις προτάσεις.

Μετά από παλινωδίες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΞΕΚΙΝΑ ένα έργο με μεγάλο συμβολισμό.

Δυστυχώς, η παράταξη της Περιφερειακής Αρχής Φαρμάκη δεν συγχωρεί την προοδευτική κατεύθυνση της Αχαΐας.

Δυστυχώς, η παράταξη της Περιφερειακής Αρχής Φαρμάκη, για μικροκομματικούς λόγους, δεν αναφέρεται σε καμία προετοιμασία.

Δυστυχώς, η παράταξη της Περιφερειακής Αρχής Φαρμάκη δεν έχει κανένα όραμα για την Περιφέρεια.

Δυστυχώς, όταν ολοκληρωθούν τα έργα της παράταξης Κατσιφάρα, η Περιφερειακή Αρχή Φαρμάκη δεν θα έχει έργα για να φωτογραφίζεται.

 

Το έργο της ανάπλασης της οικίας Παπανδρέου  όπως και η αποκατάσταση του οδικού δικτύου που ολοκληρώθηκε, ήταν ένα χρέος μου προσωπικό στην Γενέτειρα των Παπανδρέου και την Γενέτειρά μου.