«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Ενημέρωση από το δήμο Αγρινίου

Στο  ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ  η μόνιμη συλλογή έργων τέχνης της ΔΠΑ. 

Επιβράβευση της ξεχωριστής πορείας που διαγράφει μέχρι σήμερα η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου αποτελεί το Μνημόνιο Συνεργασίας με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης το οποίο υπέγραψε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.

 Σύμφωνα με αυτό, η μόνιμη συλλογή της ΔΠΑ, δημοσιεύεται πλέον στον Εθνικό Συσσωρευτή SearchCulture.gr. Αρκεί να αναφέρουμε ότι σε αυτόν περιλαμβάνονται ιδρύματα και μουσεία με σπουδαία διαδρομή, τα οποία  διαμόρφωσαν την πολιτιστική μας κληρονομιά, όπως: Εθνική Πινακοθήκη, Ίδρυμα Ωνάση, Ακαδημία Αθηνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Ίδρυμα Αβέρωφ, Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, ΕΛΙΑ, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη κ.ά.

 

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), είναι ένας δημόσιος οργανισμός που προωθεί τη γνώση, την έρευνα, την καινοτομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Θεσμικός του ρόλος είναι η συλλογή, συσσώρευση, οργάνωση, τεκμηρίωση, διάχυση, εντός και εκτός της χώρας, και η ψηφιακή διατήρηση της επιστημονικής, τεχνολογικής και πολιτιστικής πληροφορίας, περιεχομένου και δεδομένων που παράγονται στην Ελλάδα.

 

Αρκεί να αντιληφθούμε την αξία που παράγεται από την συσσώρευση πολιτιστικού περιεχομένου για τους χρήστες, οι οποίοι μπορούν σε ένα σημείο να αναζητήσουν έναν καλλιτέχνη και να ανακτήσουν τεκμήρια από τη μόνιμη συλλογή της ΔΠΑ, από την Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος είτε από άλλους σημαντικούς φορείς.

Μέσω του ΕΚΤ η αναζήτηση για κάποιον καλλιτέχνη θα είναι ακόμη πιο εύκολη και με βάση τα σύγχρονα πρότυπα του σημασιολογικού ιστού.Δημιουργείται έτσι ένας ψηφιακός εικονικός τόπος συνύπαρξης και συνομιλίας του έργου των καλλιτεχνών, ώστε στο μέλλον να παρουσιάζεται το σύνολο του έργου τους, ανεξάρτητα από το πού ζουν στη φυσική τους μορφή.

 

 

Μπορείτε να πλοηγηθείτε στη σελίδα του φορέα εδώ:

https://www.searchculture.gr/aggregator/portal/institutions/dipinag

Επίσης, στη συλλογή της ΔΠΑαναλυτικά εδώ:

https://www.searchculture.gr/aggregator/portal/search?keywords%5B0%5D.value=&keywords%5B0%5D.field=&providerShortName=:pinakothiki_agrinio&language=el

 

***


Ένταξη έργου : «'Έργα διευθέτησης σε τμήματα του ρέματος Λυκοραχίτη (Δυτικός κλάδος Δύο Ρέματα)»

Στην ένταξη του έργου με τίτλο «'Έργα διευθέτησης σε τμήματα του ρέματος Λυκοραχίτη (Δυτικός κλάδος Δύο Ρέματα)»στον Άξονα «Περιβάλλον» του Προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» προχώρησε ο Δήμος Αγρινίου.

 

 Το έργο προϋπολογισμού 730.000 ευρώ αφορά στην κατασκευή  όλων των απαραίτητων έργων διευθέτησης του Λυκοραχίτη στην περιοχή Δύο Ρέματα στο βορειοανατολικό τμήμα του Αγρινίου .

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου πρόκειται για τη συνέχεια της προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής να θωρακίσει αντιπλημμυρικά την πόλη : «Παρεμβαίνουμε ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων που ταλαιπωρούσαν επί σειρά ετών ένα μεγάλο τμήμα της πόλης. Συνεχίζουμε την παρέμβαση μας στον Λυκοραχίτη με ένα έργο που θα προστατεύσει τις ιδιοκτησίες των πολιτών, θα ελέγξει τη χειμαρρική ροή και θα αποτρέψει διαβρωτικά φαινόμενα  κατολίσθησης. Εργαζόμαστε μεθοδικά για να θωρακίσουμε την πόλη».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

***

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΠ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Ολοκληρώθηκε  από την κινητή μονάδα τους ΕΟΔΥ η  διαδικασία εξέτασης όλων των υπαλλήλων του ΚΕΠ Αγρινίου και της Δημοτικής Αστυνομίας.

 Οι 25 υπάλληλοι των δύο υπηρεσιών, που στεγάζονται στο ίδιο κτίριο,βρέθηκαν αρνητικοί στον COVID19.

Ο Δήμος Αγρινίου για προληπτικούς λόγους προχώρησε σε απολύμανση του κτιρίουαπό ειδικά συνεργεία.

Αύριο, Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, θα λειτουργήσει κανονικά το ΚΕΠ Αγρινίου.  

Σήμερα, οι πολίτες μπορούν  να εξυπηρετούνται στο ΚΕΠ Αγίου Κωνσταντίνου.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

***

Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας

Η 17η Οκτωβρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στον παγκόσμιο αγώνα για την εξάλειψη της φτώχειας.  Καθιερώθηκε  το 1993 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο οποίος καλεί την παγκόσμια κοινότητα σε επαγρύπνηση για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού. Σύμφωνα με  έκθεση του Οργανισμού ένα παιδί πεθαίνει κάθε τρία δευτερόλεπτα από τη φτώχεια ενώ 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.

Ο Δήμος Αγρινίου έχει απλώσει  δίχτυ προστασίας για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες χτίζοντας σταδιακά μια κοινωνία αλληλεγγύης. Η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας, έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας ενός κόσμου χωρίς αποκλεισμούς, όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να απολαμβάνουν τα δικαιώματα τους  και να ζουν με αξιοπρέπεια.

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι  των Κοινωνικών Δομών ΕΣΠΑ (Συσσίτιο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Δομές Αστέγων Δήμου Αγρινίου, Κέντρο Κοινότητας, Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών) αλλά και  του Κοινωνικού Ιατρείου, θα βρίσκονται  στον Πεζόδρομο Χαριλάου Τρικούπη, τις ώρες 11:00 – 13:00, για να ενημερώσουν για τις επιπτώσεις του φαινομένου της φτώχειας.

Ο Αντιδήμαρχος

Κωνσταντίνος Καλαντζής