«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Συνελήφθη 63χρονος στο Αγρίνιο για βασανισμό ζώου

Ο δράστης εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς να σέρνει το σκύλο του με το όχημα του
 

Συνελήφθη χθες (18-8-2016) το μεσημέρι, στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Αγρινίου, ένας ημεδαπός, άνδρας, ηλικίας 63 ετών σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κακοποίηση ζώου.

Ειδικότερα ...
αστυνομικός του Τμήματος Τροχαίας Αγρινίου, κατά τη διάρκεια της περιπολίας του, εντόπισε τον 63χρονο να οδηγεί, με μικρή ταχύτητα, ημιφορτηγό αυτοκίνητο τύπου βαν, έχοντας δεμένο με σχοινί, από το κοτσαδόρο του οχήματος ένα σκύλο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αγρινίου.
Παράλληλα στα πλαίσια της ευαισθησίας και της υποχρέωσης της Ελληνικής Αστυνομίας για την πάταξη τέτοιων περιστατικών γνωρίζουμε προς τους πολίτες ότι :
Ο βασανισμός, η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε ζώου καθώς και η οποιαδήποτε πράξη βίας σε βάρος του, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός αλλά και η αναίτια θανάτωση ζώου είναι πράξεις άδικες που διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τους Νόμους 4039/2012 και 1197/1981 όπως ισχύουν σήμερα.
Κάθε πολίτης που αντιλαμβάνεται κάποια από τις παραπάνω πράξεις έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του, στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της αρμόδιας Νομαρχίας, καθώς επίσης και στη οικεία Εισαγγελία.


***
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο διεξαγωγής του 2ου αγώνα δρόμου  «ΚΟΣΜΑΣ ΑΙΤΩΛΟΣ»

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει τους πολίτες ότι, στο πλαίσιο διεξαγωγής του 2ου αγώνα δρόμου ¨ΚΟΣΜΑΣ ΑΙΤΩΛΟΣ», θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με σκοπό την διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, την  20-8-2016  και από ώρα 18.00 έως 20.30 θα πραγματοποιηθεί σταδιακή διακοπή κυκλοφορία όλων των οχημάτων ως ακολούθως:

•    Στο τμήμα της επαρχιακής οδού Αγρινίου – Θέρμου από το 32ο  χιλιόμετρο  έως το 33ο χιλιόμετρο,
•    Στο τμήμα της επαρχιακής οδού Θέρμου – Δρυμώνα από το 3ο χιλιόμετρο έως το 4ο χιλιόμετρο,
•    Στο τμήμα της επαρχιακής οδού Θέρμου – Ναυπάκτου από το 1ο χιλιόμετρο έως το 3ο χιλιόμετρο.

Παράλληλα,  κατά το ίδιο χρονικό διάστημα θα απαγορευτεί η στάση και η στάθμευση όλων των οχημάτων στη δημοτική οδό Κωνσταντίνου Διαλέτη  στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

***
Σύλληψη 29χρονου ημεδαπού  για οπλοκατοχή

Συνελήφθη χθες (17-8-2016) το πρωί, στο Λουτρό Αμφιλοχίας, από αστυνομικούς της Ομάδας  Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας, ένας 29χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη οπλοκατοχή.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί σε έλεγχο που πραγματοποίησαν στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 29χρονος βρήκαν μια πτυσσόμενη σιδερένια ράβδο, την  οποία και κατέσχεσαν.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου.
 

***
Ακόμα δυο συλλήψεις αλλοδαπών, που  επιχείρησαν να εξέλθουν από αεροδρόμιο της χώρας, με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα
Οι δράστες κατείχαν γνήσια διαβατήρια στα οποία είχαν επικολλήσει τις φωτογραφίες τους
  
Συνελήφθησαν σήμερα το πρωί, στο αεροδρόμιο του Αράξου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κάτω Αχαΐας, δυο Νιγηριανοί άνδρες, ηλικίας 34 και 32 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία και παράνομη έξοδο από τη Χώρα.
Ειδικότερα, οι δυο αλλοδαποί επιχείρησαν να ταξιδέψουν αεροπορικώς από τον Άραξο, με προορισμό το Μόναχο της Γερμανίας, κατέχοντας γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα (διαβατήρια), των Ισπανικών και Βελγικών αρχών, στα οποία είχαν επικολλήσει τη φωτογραφία τους.
Υπενθυμίζεται, ότι χθες το απόγευμα στο αεροδρόμιο του Ακτίου είχαν συλληφθεί τρεις ακόμα αλλοδαποί, οι οποίοι επιχείρησαν να ταξιδέψουν στην Αυστρία με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών, ενώ  τα ταξιδιωτικά έγγραφα κατασχέθηκαν.
***
Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί στο Αεροδρόμιο Ακτίου

Οι συλληφθέντες επιχείρησαν να εξέλθουν από τη χώρα με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα

Συνελήφθησαν χθες (18-8-2016) το απόγευμα, στο αεροδρόμιο του Ακτίου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βόνιτσας, δυο Αφγανοί (άνδρας - γυναίκα), ηλικίας  33 και 26 ετών αντίστοιχα, καθώς και  μια αλλοδαπή υπήκοος Ινδονησίας, ηλικίας 45 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία και παράνομη έξοδο από τη Χώρα.
Ειδικότερα, οι τρεις αλλοδαποί επιχείρησαν να ταξιδέψουν αεροπορικώς από το Άκτιο με προορισμό τη Βιέννη, κατέχοντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα (διαβατήρια) των Κινεζικών αρχών – Ταιβάν.
Σημειώνεται, ότι οι δυο Αφγανοί συνόδευαν και την 4χρονη κόρη τους, την οποία είχαν επίσης προμηθεύσει με πλαστό διαβατήριο των Κινεζικών αρχών – Ταιβάν.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λευκάδας, ενώ τα ταξιδιωτικά έγγραφα κατασχέθηκαν.
***
Συνελήφθη ένας ακόμα έμπορος ναρκωτικών στην Πάτρα

Κατασχέθηκε περισσότερο από μισό κιλό ηρωίνης

Ο δράστης πουλούσε ναρκωτικά στην  Αχαΐα και την Ηλεία


Συνελήφθη σήμερα το μεσημέρι, στην Πάτρα, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πατρών, ένας 53χρονος ημεδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για διακίνηση και κατοχή μεγάλων ποσοτήτων  ναρκωτικών. 

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πατρών, αξιοποιώντας στοιχεία και πληροφορίες, ενήργησαν έρευνα παρουσία δικαστικού λειτουργού, στην οικία του δράστη, όπου βρήκαν και κατέσχεσαν τα εξής:

•    Μια αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία ηρωίνης, βάρους 291 γραμμαρίων,
•    Δεκαέξι ακόμα ανισοβαρείς νάιλον συσκευασίες ηρωίνης, συνολικού βάρους 263 γραμμαρίων,
•    Μια συσκευασία με μικροποσότητα κάνναβης,
•    Μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,
•    Το χρηματικό ποσό των 105 ευρώ,
•    Τρία κινητά τηλέφωνα με ισάριθμες κάρτες sim, τα οποία κατασχέθηκαν ως μέσα επικοινωνίας για τη διακίνηση των ναρκωτικών.


Ο 53χρονος, εκμεταλλευόμενος ότι το σπίτι του γειτνιάζει στη θάλασσα, είχε επιμελώς κρύψει τα ναρκωτικά σε κουφάλες δέντρων (αλμυρίκια) στην αυλή της οικίας του, καθώς και κάτω από βράχια ακτής, δίπλα στον μαντρότοιχο του.


Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο 53χρονος διακινούσε ναρκωτικά στην Αχαΐα και την Ηλεία, ενώ η συνολική χρηματική αξία των ναρκωτικών που κατασχέθηκαν (553,6 γραμμάρια ηρωίνης και 1,5 γραμμάριο κάνναβης),  ανέρχεται στο ποσό των  7.500 ευρώ.

Ο συλληφθείς, ο οποίος έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές για ναρκωτικά, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.

***
Ανακοίνωση της Αστυνομίας σχετικά με τον θανάσιμο τραυματισμό υπηκόου Αλβανίας
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή δημοσιεύματα σε αλβανικά Μ.Μ.Ε. σχετικά με τον θανάσιμο τραυματισμό υπηκόου Αλβανίας, μετά από πτώση του από το δεύτερο όροφο του Τμήματος Ασφάλειας Πατησίων την 3-8-2016, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:
•    Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών διενεργήθηκε προανάκριση, το υλικό της οποίας υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών την 11-08-2016, αναμενομένης της ιατροδικαστικής έκθεσης.
•    Παράλληλα, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών την 04-08-2016 απέστειλε έγγραφο στην Πρεσβεία της Αλβανίας για το προαναφερόμενο περιστατικό, προκειμένου να αναζητηθούν και να ενημερωθούν οι συγγενείς του θανόντος.
•    Βρίσκεται σε εξέλιξη η διοικητική διερεύνηση του περιστατικού, με διαταγή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

***
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο τελετής αφής της φλόγας της 14ης λαμπαδηδρομίας των εθελοντών αιμοδοτών


Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει τους πολίτες ότι, στο πλαίσιο τελετής αφής της φλόγας της 14ης λαμπαδηδρομίας των εθελοντών αιμοδοτών στην Πάτρα, θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με σκοπό την διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Πιο συγκεκριμένα την 26.08.2016 και από ώρα 19.00 έως 21.00 θα πραγματοποιηθεί μερική παρεμπόδιση κυκλοφορίας των οχημάτων στις οδούς Αγίου Ανδρέου, Γούναρη, Κορίνθου και στη Νέα Εθνική Οδό Πατρών – Αθηνών έως  το κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

***
Εβδομαδιαίο Δρομολόγιο Κινητής Αστυνομικής Μονάδας Ηλείας


Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, πληροφορεί τους πολίτες ότι η Κινητή Αστυνομική Μονάδα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, την ερχόμενη εβδομάδα (22-08-2016 έως 28-08-2016),  θα βρίσκεται στις εξής περιοχές :

•    Την Δευτέρα 22-8-2016  και κατά τις ώρες 14:00 έως 20:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Αμαλιάδας Ανδραβίδας και Γαστούνης, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Αμαλιάδα - Χάβαρι- Κεραμυδιά – Εφύρα – Λαγανά – Ροδιά – Σιμόπουλο – Αγραπιδοχώρι – Βάλμη – Βουλιαγμένη – Άγναντα – Κεραμυδιά – Μπόρσι –Όλγα -Ρουπάκι - Αγία Μαύρα-Αμαλιάδα.
•    Την Τρίτη 23-8-2016 και κατά τις ώρες 07:00 έως 14:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Ζαχάρω – Λέπρεο – Φασκομηλιά - Νέα Φιγαλεία – Πετράλωνα – Δραγώγι - Ναός Επικούρειου Απόλλωνα –Νέδας – Λυνίσταινα – Πετράλωνα - Νέα Φιγαλεία - Ζαχάρω.
•    Την Τετάρτη 24-8-2016 και κατά τις ώρες 07:00 έως 14:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Κρεστένων, Ανδρίτσαινας και Ζαχάρως, ακολουθώντας δρομολόγιο, Κρέστενα – Πλουτοχώρι - Τρυπητή – Καλλιθέα – Σέκουλας – Δαφνούλα – Αλιφείρα – Χάνια Κορμπά – Μυρώνια – Μίνθη – Μηλέα – Αρτέμιδα – Σμέρνα  – Βρίνα –  Κρέστενα.
•    Την Πέμπτη 25-8-2016 και κατά τις ώρες 08:00 έως 14:00,  στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Πελοπίου,  ακολουθώντας το δρομολόγιο, Πύργος - Αρχαία Ολυμπία – Λάλας – Μηλιές – Φολόη – Κούμανι – Ανδρώνι – Πανόπουλο - Καρυά Αγία Άννα-Πεύκη – Μουζάκι – Καράτουλα - Χειμαδιό-Αμπελώνας - Πύργου.
•     Την Παρασκευή 26-8-2016 και κατά τις ώρες 08:00 έως 14:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Αμαλιάδας Ανδραβίδας και Γαστούνης, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Αμαλιάδα – Χάβαρι – Κεραμυδιά – Εφύρα – Λαγανά – Ροδιά –Σιμόπουλο – Αγραπιδοχώρι – Βάλμη – Βουλιαγμένη – Άγναντα –Κεραμυδιά – Μπόρσι – Όλγα – Ρουπάκι - Αγία Μαύρα - Αμαλιάδα.
•    Το Σάββατο 27-8-2016 και κατά τις ώρες 14:00 έως 20:00 στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Πελοπίου, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Πύργος – Αρχαία Ολυμπία – Λάλας – Μηλιές – Φολόη – Κούμανι – Ανδρώνι – Πανόπουλο – Καρυά Αγία Άννα – Πεύκη – Μουζάκι – Καράτουλα – Χειμαδιό – Αμπελώνας - Πύργος.
•    Την Κυριακή 28-8-2016 και κατά τις ώρες 17:00 έως 24:00 στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Γαστούνης- Βαρθολομιού-Λεχαινών-Ανδραβίδας και Βάρδας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Γαστούνη – Λυγιά – Κάστρο – Κυλλήνη – Αρετή – Κουρτέσι –Νέα Μανωλάδα – Μανωλάδα – Κουνουπέλι – Ψάρι – Αετοράχη - Μπόρσι-Άγιος Δημήτριος – Κόροιβος - Γαστούνη.

***
Εβδομαδιαίο Δρομολόγιο Κινητής Αστυνομικής Μονάδας Αιτωλίας


Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, πληροφορεί τους πολίτες ότι η Κινητή Αστυνομική Μονάδα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αιτωλίας, την ερχόμενη εβδομάδα (22-08-2016 έως 28-08-2016),  θα βρίσκεται στις εξής περιοχές :

•    Την Δευτέρα 22-8-2016  και κατά τις ώρες 08:00 έως 15:00 στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Αστακού, ακολουθώντας δρομολόγιο, Παλαιομάνινα – Στρογγυλοβούνι – Χρυσοβίτσα – Σκουρτού – Μπαμπίνη – Μαχαιρά.
•    Την Τρίτη 23-8-2016 και κατά τις ώρες 08:00 έως 15:00 στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπάκτου, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Λειβαδάκι – Άγιος Δημήτριος – Ποκίστα – Σίμος – Παλαιόπυργος.
•    Την Τετάρτη 24-8-2016 και κατά τις ώρες 17:00 έως 24:00 στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Γαβαλούς, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Μακρινού – Δαφνιάς – Γραμματικού – Ματαράγκα – Παπαδάτες – Κάτω Κεράσοβο – Άνω Κεράσοβο – Ζευγαράκι.
•    Την Πέμπτη 25-8-2016 και κατά τις ώρες 17:00 έως 24:00  στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Αιτωλικού  ακολουθώντας το δρομολόγιο, Χρυσοβέργι – Αγγελόκαστρο – Σταμνά – Άγιος Ηλίας – Γουριά -  Πεντάλοφος – Κατοχή – Μάστρο.
•    Το Σάββατο 27-8-2016 και κατά τις ώρες 08:00 έως 15:00 στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπάκτου, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Άνω Χώρα – Τερψιθέα – Ελατού – Κεντρική Αναβρυτή – Καταφύγιο – Ναύπακτος.
•    Την Κυριακή 28-8-2016 και κατά τις ώρες 08:00 έως 13:00 στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Μεσολογγίου, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Άγιος Γεώργιος – Γαλατάς – Κρυονέρι – Τρίκορφο – Γαβρολίμνη – Κάτω Βασιλική.
***
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Σημαντική ελληνική προσφορά βοήθειας στα Σκόπια για τις καταστροφικές πλημμύρες

Αθήνα, 17 Αυγούστου 2016

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν και οι δύο αποστολές βοήθειας προς την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ), με μέριμνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για τη διαχείριση των άμεσων συνεπειών των πρόσφατων καταστροφικών πλημμυρών που έχουν πλήξει τη γείτονα χώρα, από τις 6 Αυγούστου τρέχοντος έτους.
Η πρώτη αποστολή η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος την περασμένη Παρασκευή (12/08/2016), παρελήφθη από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και Διάσωσης της πΓΔΜ, στο στρατόπεδο «Γκότσε Ντέλτσεφ» στην περιοχή Αεροντρόμ των Σκοπίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα υπήρξε μία από τις πρώτες χώρες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της πΓΔΜ, αμέσως μετά την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (Ε.Μ.Π.Π.) και η πρώτη που έφτασε στην περιοχή.
Δεύτερη αποστολή βοήθειας κατόπιν διμερών συνεννοήσεων του Υπουργού Εσωτερικών της πΓΔΜ, κ. Mitko Chavkov με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Νίκο Τόσκα, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο (13/08/2016), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Την αποστολή υποδέχτηκε στο δημοτικό σχολείο του χωριού Σινγκελικ (Singelich), ενός από τα πλέον δοκιμαζόμενα σημεία της περιοχής, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της γείτονος, κ. Bashkim Ameti και ο Υπουργός Οικονομίας, κ. Kuchi Triton. Στην παράδοση του εξοπλισμού παρευρέθηκε και ο Αρχηγός της Αστυνομίας της πΓΔΜ, κ. Gorance Savoski καθώς και η Επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων της χώρας, κ. Saliou Suzana. Οι παριστάμενοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες τους για την ελληνική συνδρομή εκ μέρους και του Υπουργού Εσωτερικών της πΓΔΜ κ. Mitko Chavkov, ενώ δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν και προσωπικά τα μέλη της ελληνικής αποστολής.


***
Αποτελέσματα τροχονομικών ελέγχων σε όλη την επικράτεια, κατά το τετραήμερο του Δεκαπενταύγουστου (Παρασκευή 12.08 έως Δευτέρα 15.08)

Πραγματοποιήθηκαν (51.256) έλεγχοι σε οχήματα και βεβαιώθηκαν συνολικά (8.885) παραβάσεις


Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδιασμού, που εκπόνησε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, η Διεύθυνση Τροχαίας Αστυνόμευσης προγραμμάτισε και πραγματοποίησε εκτεταμένους τροχονομικούς ελέγχους, από τις 12 έως και τις 15 Αυγούστου, σε όλη την επικράτεια. 

Συγκεκριμένα ελέγχθηκαν (51.256) οχήματα και βεβαιώθηκαν συνολικά (8.885) παραβάσεις, ως ακολούθως:

Υπερβολική Ταχύτητα
1.372
Οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος
670
Μη χρήση προστατευτικού κράνους
442
Μη χρήση ζώνης ασφαλείας
312
Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας
248
Χρήση κινητού τηλεφώνου
122
Αντικανονικό προσπέρασμα
121
Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
110
Αντικανονικοί ελιγμοί
53
Παραβίαση προτεραιότητας
45
Κίνηση στην αριστερή λωρίδα
12
Μη χρήση παιδικών καθισμάτων
4
Λοιπές τροχονομικές παραβάσεις
5.374
Σύνολο
8.885



Σκοπός των ελέγχων και της αυξημένης παρουσίας και δράσης των Υπηρεσιών Τροχαίας στο οδικό δίκτυο ήταν η αναβάθμιση του επιπέδου της οδικής ασφαλείας, η ενίσχυση των μέτρων τροχονομικής αστυνόμευσης, η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και η ασφαλής μετακίνηση οχημάτων και πολιτών

Ανάλογες τακτικές ή έκτακτες επιχειρήσεις τροχονομικών ελέγχων θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, με βάση το σχεδιασμό του Αρχηγείου.

Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των χρηστών του οδικού δικτυού και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις, τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:

  • Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κ.Ο.Κ. 
  • Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά. 
  • Σέβομαι τα όρια ταχύτητας. 
  • Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα. 
  • Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη. 
  • Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα. 
  • Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες. 
  • Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων. 
  • Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας. 
  • Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας. 
  • Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος. 
  • Πριν ξεκινήσω για ταξίδι ελέγχω το όχημα που θα οδηγήσω.

Για περισσότερες χρήσιμες συμβουλές στον τομέα πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων και οδικής ασφάλειας, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο της Ελληνικής Αστυνομίας http://www.hellenicpolice.gr