«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 1 Αυγούστου 2016Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 η κατασκευή της συνδετήριας οδού Κατακόλου με την Πατρών – Πύργου – Το πρώτο έργο στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ)

Στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» εντάχθηκε το έργο «Κατασκευής Οδού Λαστέικα – παράκαμψη Αγίου Ιωάννη – Κατάκολο» μετά την υπογραφή του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα σήμερα το μεσημέρι στο Διοικητήριο της Π.Ε. Ηλείας.
Πρόκειται για το πρώτο έργο που εντάσσεται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση του άξονα «Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία» και μαζί με την χερσαία ζώνη είναι αυτά που καθορίζουν την ΟΧΕ.
Το μείζονος σημασίας αυτό έργο έχει επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 13.022.918,35 ευρώ και αφορά...
την κατασκευή της νέας χαράξεως της οδού που συνδέει τον δρόμο Πύργου–Κατακόλου απευθείας με την Εθνική οδό Πατρών –Πύργου –Αρχαίας Ολυμπίας και τον βορειοδυτικό άξονα Πάτρα –Πύργος –Τσακώνα.
«Πριν ακόμα ολοκληρωθεί η υποβολή στρατηγικών επενδύσεων στην ΟΧΕ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εντάσσει το πρώτο έργο. Μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών στο λιμάνι του Κατακόλου, συνεχίζουμε τα έργα με την παρακαμπτήρια οδό που θα διευκολύνει τα εκατομμύρια τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια που καταφθάνουν. Μελετάμε, αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες της περιοχής και παρεμβαίνουμε με έργα αναπτυξιακής πνοής » σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Και συνέχισε ο κ. Κατσιφάρας: «Με δικούς μας πόρους, προετοιμάσαμε και ωριμάσαμε τις μελέτες για την παράκαμψη στα Λαστέϊκα και πλέον εντάξαμε το έργο στη νέα προγραμματική περίοδο. Προχωράμε και στο τέλος, εντός χρονοδιαγραμμάτων, θα παραδώσουμε ένα ολοκληρωμένο έργο».
Με την κατασκευή του δρόμου των 3,3 χιλιομέτρων, δημιουργείται ένας νέος οδικός άξονας «Κατάκολο -παράκαμψη Αγίου Ιωάννη -διασταύρωση Βουνάργου -Αρχαία Ολυμπία» μήκους 34 χιλιομέτρων, που θα εξασφαλίσει ασφαλή και ταχεία σύνδεση του λιμένα Κατακόλου με την Αρχαία Ολυμπία.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος σημείωσε πως «στόχος μας και αυτό θέλουμε να επιτύχουμε είναι η ασφαλέστερη και ταχύτερη κυκλοφορία των οχημάτων, ιδιαίτερα των τουριστικών με απώτερο σκοπό την αύξηση της επισκεψιμότητας στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, στα Μουσεία (Αρχαιολογικό και Αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων) με τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για την εθνική και τοπική Οικονομία. Υλοποιούμε μια προγραμματική δέσμευσή μας με ένα έργο ενταγμένο στην ενίσχυση του τουρισμού που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Ηλεία. Τα λιμενικά έργα και ο δρόμος σύνδεσης με την Εθνική Οδό θα έχουν συνέχεια με επιπλέον παρεμβάσεις στο Κατάκολο, τον Πύργο, την Αρχαία Ολυμπία».
Στην παρουσίαση ένταξης του έργου παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος και Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Π.Ε. Ηλείας.

Το έργο
Πρόκειται για την κατασκευή νέου συνδετήριου δρόμου της Εθνικής οδού Πύργου – Πατρών με αφετηρία τη διασταύρωση Βουνάργου και πέρας την Επαρχιακή Οδό Πύργου -Κατακόλου στην έξοδο Αγίου Ιωάννη μήκους 3.300 μ. περίπου.
Προβλέπεται επίσης η κατασκευή δύο μεγάλων τεχνικών, πασσαλοσυστοιχία, κατασκευή τοίχων αντιστήριξης, δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων (μικρά τεχνικά), κατασκευή τεσσάρων κόμβων και παράδρομων μήκους 1500 μ. περίπου, επιχώματα, οδοστρωσίες, ασφαλτικά, πλήρης ηλεκτροφωτισμός σε όλο το μήκος της οδού και τέλος φωτεινή σηματοδότηση του κόμβου με την Εθνική οδό στην διασταύρωση Βουνάργου.
Δηλαδή θα πρόκειται για ένα δρόμο ασφαλή και ταχείας κυκλοφορίας.
***
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Αναζωογόνηση υπαίθρου μέσω αστικών αναπλάσεων


Ένα στοχευμένο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων σχεδιάζει αυτή την περίοδο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αναζωογόνησης υπαίθρου που θα αφορά όλες τις πόλεις της Περιφέρειάς μας και οι οποίες δεν εντάσσονται σε ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις) ή ΒΑΑ (Βιώσιμες Αστικές Αναπλάσεις).
Με την έναρξη του φθινοπώρου και αμέσως μετά την έγκριση των στρατηγικών ΟΧΕ και ΒΑΑ, πρόκειται να ξεκινήσει η δημιουργία του οδηγού του προγράμματος των αστικών αναπλάσεων.
Ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας εκφράζει την ικανοποίησή του για τη μέχρι σήμερα πορεία των αστικών αναπλάσεων των μικρότερων πόλεων από το προηγούμενο πρόγραμμα 2007 - 2013, λέγοντας χαρακτηριστικά «αλλάζει η ύπαιθρός μας, αναζωογονούνται οι πόλεις μας και τα χωριά μας».
«Οι μικρότερες πόλεις μας σχεδίασαν και υλοποίησαν, από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς μας, παρεμβάσεις που άλλαξαν τις όψεις των περιοχών μας. Έχω επισκεφθεί τις περισσότερες. Πρόκειται να επισκεφθώ και τις υπόλοιπες», ανέφερε ο Περιφερειάρχης, συμπληρώνοντας ότι «τώρα σχεδιάζουμε άλλο ένα πρόγραμμα, στο πλαίσιο του Προγράμματος μας 2014-2020, στην ίδια κατεύθυνση. Είμαι σίγουρος ότι θα αγκαλιαστεί με το ίδιο ενδιαφέρον».
Τέλος, ο κ. Κατσιφάρας προσέθεσε: «Όταν παραλάβαμε το 2011, δυστυχώς, δεν είχε προβλεφθεί τέτοια δράση. Αλλάξαμε τη στρατηγική. Τροποποιήσαμε το ΕΣΠΑ, αποτυπώθηκε η πολιτική προτεραιότητα για αστικές παρεμβάσεις στις πόλεις, σχεδιάσαμε, χρηματοδοτήσαμε και οι δήμοι μας υλοποίησαν. Σήμερα, έχουμε ήδη δεσμεύσει πόρους για αντίστοιχες δράσεις. Και τώρα ξεκινάμε. Μαζί με τους Δήμους, θα αποτυπώσουμε το δικό τους σχέδιο, για την αναζωογόνηση των μικρότερων δήμων της Περιφέρειάς μας, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του ΕΣΠΑ 2014 -2020».