«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Πανέτοιμη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την μετάδοση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την μετάδοση των αποτελεσμάτων των προσεχών Βουλευτικών Εκλογών της ερχόμενης Κυριακής 25 Ιανουαρίου 2015, η οποία θα γίνει και για τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία) με τη χρήση ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος.
Με το Ειδικό Πληροφοριακό Σύστημα, τα αποτελέσματα σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία -και συγκεντρωτικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας- θα μεταδίδονται έγκυρα και υπεύθυνα στο εσωτερικό δίκτυο των κτηρίων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στο Διαδίκτυο (Internet) χωρίς καμία χρονική καθυστέρηση (μετάδοση σε πραγματικό χρόνο) από την ειδική ιστοσελίδα της Π.Δ.Ε., ekloges2015.pde.gov.gr, καθώς και μέσω του Εθνικού Δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ....
Ήδη γίνονται τις τελευταίες ημέρες αλλεπάλληλες συσκέψεις και δοκιμές, προκειμένου να διαφανεί η ετοιμότητα στα Συστήματα της Περιφέρειας, ενώ ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία ελέγχου του Πληροφοριακού Συστήματος του Υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με την Π.Δ.Ε.
Κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησης του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου με την Γενική Διευθύντρια Εσωτερικής Λειτουργίας Γεωργία Πλώτα και τον Διευθυντή Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρη Ανεστόπουλο, υπήρξε ενημέρωση για τις τελευταίες λεπτομέρειες των διαδικασιών.
Παράλληλα, έγινε αναφορά και στην επιστολή που εστάλη προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας για προστασία των Υπηρεσιών της Περιφέρειας που εμπλέκονται με την μετάδοση των αποτελεσμάτων.

Συστάθηκαν συνεργεία υπαλλήλων για την καταχώρηση
Το βράδυ των εκλογών τρία συνεργεία από σαράντα (40) περίπου υπαλλήλους και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες σε Πάτρα, Πύργο, και Μεσολόγγι θα εργαστούν για την καταχώρηση των εκλογικών αποτελεσμάτων στο «Ειδικό Πληροφοριακό Σύστημα Βουλευτικών Εκλογών 2015».
Οι βασικές λειτουργίες που θα παρέχει το Ειδικό Πληροφοριακό Σύστημα είναι οι ακόλουθες:
- καταχώρηση των στοιχείων της ψηφοφορίας (εγγεγραμμένοι, ψηφίσαντες, άκυρα, λευκά, έγκυρα, ψήφοι που έλαβαν τα Κόμματα) ανά Εκλογικό Τμήμα,
- καταχώρηση των σταυρών που έλαβαν οι υποψήφιοι Βουλευτές ανά Εκλογικό Τμήμα,
- αυτόματο έλεγχος ορθότητας των καταχωρημένων στοιχείων, τόσο στους ψήφους που έλαβαν τα Κόμματα, όσο και στους σταυρούς που έλαβαν οι υποψήφιοι Βουλευτές,
- επεξεργασία των αποτελεσμάτων (συμμετοχή, λευκά, άκυρα, ψήφοι και ποσοστά Κομμάτων, σταυροί υποψήφιων Βουλευτών) και εκτύπωση αυτών (αναλυτικά και συγκεντρωτικά) σε επίπεδο Εκλογικού Τμήματος, Δημοτικού Διαμερίσματος, Δημοτικής Ενότητας, Δήμου, Περιφερειακής Ενότητας (Νομού) και Περιφέρειας,
- δημιουργία ηλεκτρονικών αρχείων (csv) με τα πλήρη και αναλυτικά αποτελέσματα και έτοιμα για εισαγωγή στα ηλεκτρονικά συστήματα των MME,
- μετάδοση των αποτελεσμάτων στο Υπουργείο Εσωτερικών μέσω web service,
- μετάδοση των αποτελεσμάτων στο Διαδίκτυο (ekloges2015.pde.gov.gr)

Με το κλείσιμο της κάλπης τα πρώτα αποτελέσματα από εκλογικά τμήματα
Από τις 7 μ.μ. της Κυριακής αναμένεται να ξεκινήσει η καταχώρηση στο Σύστημα των αποτελεσμάτων για τα κόμματα, ενώ από τις 11 περίπου το βράδυ και μετά θα γίνεται παράλληλα και η διαδικασία ανάρτησης αποτελεσμάτων σταυροδοσίας των υποψηφίων βουλευτών.
Τα στοιχεία που θα υπολογίζει και εκδίδει το Πληροφοριακό Σύστημα είναι τα ακόλουθα:
    Κόμματα: ψήφοι και ποσοστά ανά Εκλογικό Τμήμα, Δημοτικό Διαμέρισμα, Δημοτική Ενότητα, Δήμο, Περιφερειακή Ενότητα (Νομό) και στην Περιφέρεια
    Υποψήφιοι Βουλευτές: σταυροί ανά Εκλογικό Τμήμα, Δημοτικό Διαμέρισμα, Δημοτική Ενότητα, Δήμο και στην Περιφερειακή Ενότητα (Νομό)
Σε κάθε συγκεντρωτικό πίνακα αποτελεσμάτων (σε επίπεδο Δημοτικού Διαμερίσματος, Δημοτικής Ενότητας, Δήμου, Νομού, Περιφέρειας) θα αντιπαραβάλλονται τα αντίστοιχα αποτελέσματα των Κομμάτων από τις εκλογές του Ιουνίου 2012, προκειμένου να είναι δυνατή η εξαγωγή συμπερασμάτων για την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος.
Στις εκλογές αυτές αξιοποιούνται οι υποδομές του Εθνικού Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης ΣΥΖΕΥΞΙΣ και του Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών (ΜΑΝ) των Δήμων Πάτρας και Πύργου και υπάρχει άμεση συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το Εθνικό Δίκτυο Διαχείρισης Περιστατικών Ασφάλειας του Υπουργείου Εσωτερικών για την ασφαλή μετάδοση των αποτελεσμάτων.