«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Ενημέρωση απ' την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 29 Γενάρη 2015

Στο πλευρό των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Δίπλα στους συμπολίτες μας με σακχαρώδη διαβήτη βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στο γραφείο του, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «Ζωή Γλυκιά».
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και...
συζητήθηκαν θέματα κοινωνικής πολιτικής, όπως η συνεργασία για την πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη, η συνεργασία με την Κινητή Μονάδα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας, καθώς και η διοργάνωση δράσεων στην Αχαΐα (επισκέψεις σε σχολεία, φορείς κ.α.) με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.
Μεταξύ άλλων, ο Αντώνης Χαροκοπος δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα βρίσκεται στο πλευρό του Συλλόγου, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα στήριξης της Πολιτείας με σκοπό την ενημέρωση του παιδιού, της οικογένειας και του πολίτη για την πρόληψη και αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Σε σωστή κατεύθυνση η εξαγγελία του νέου Υπουργού για το μέτρο της Κυριακάτικης αργίας
Σε σωστή κατεύθυνση κινείται η εξαγγελία που έκανε κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής ο νέος Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης για το μέτρο της Κυριακάτικης αργίας, όπως τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, υπενθυμίζοντας πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εδώ και ένα χρόνο είχε αποφασίσει να παραμένουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα 45 Κυριακές του χρόνου σε Πάτρα, Αίγιο και Κ. Αχαΐα.
«Δικαιωθήκαμε απόλυτα σε σχέση με την τότε θέση που είχαμε λάβει. Πλέον καλούμε την κυβέρνηση στο πλαίσιο του νέου νόμου να κινηθεί σε αυτές τις αρχές που πολύ σωστά είχαμε θέσει» υπογραμμίζει ο κ. Αλεξόπουλος.
Να υπενθυμίσουμε πως με Δελτίο Τύπου της Π.Δ.Ε. από τις 7 Νοεμβρίου 2013, είχε τονιστεί πως η συγκεκριμένη απόφαση για τη λειτουργία των μαγαζιών τις Κυριακές που είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων σε εμποροϋπαλλήλους και καταστηματάρχες, δεν ήταν σωστή και έπειτα από τη διαβούλευση που είχε γίνει με τους εμπλεκόμενους φορείς, είχε αποφασιστεί να μην ισχύσει, πέρα από αυτές που όριζε αναγκαστικά ο Νόμος.
Συγκεκριμένα, ο κ. Αλεξόπουλος στη τότε δήλωσή του τόνιζε:
«Προσωπική μου άποψη, είναι ότι ο νόμος θα έπρεπε να έχει προβλέψει και να διασφαλίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων στην αγορά (εμπόρων και εμποροϋπαλλήλων) καθώς και να προβλέπει τους απαραίτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Φαίνεται ξεκάθαρα (και σε επίπεδο Ευρώπης) η οικονομική κατεύθυνση που υπάρχει και οδηγεί στην πλήρη απελευθέρωση ωραρίου και ημερών. Δεν λαμβάνεται όμως υπόψη, ούτε υπάρχουν οι δικλείδες ασφαλείας σε σχέση με την ιδιαιτερότητα της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας αυτήν την στιγμή.
Κατά την άποψή μου ο νόμος θα πρέπει να επανεξεταστεί και ως προς τις προβλεπόμενες 7 Κυριακές του χρόνου που δίνεται η δυνατότητα της λειτουργίας των καταστημάτων.
Δεν μπορεί να εξηγηθεί για παράδειγμα, το γιατί προβλέπεται 2 Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα να είναι ανοιχτά τα καταστήματα, αντί του ορθού κατά την γνώμη μου που θα έβρισκε και σύμφωνο τον εμπορικό κόσμο και τους καταναλωτές, 1 Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα και 1 πριν την Πρωτοχρονιά.
Όπως και οι υπόλοιπες 4 πριν τις εκπτωτικές περιόδους, που θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν επιλογή των τοπικών κοινωνιών, μέσω της απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη ή του τοπικού Δημάρχου και όχι να επιβάλλονται από το νόμο».
Και κατέληγε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας: «Εύχομαι όλοι μας, και αναφέρομαι στην κυβέρνηση, στους βουλευτές μας, στην Περιφέρεια και στους Δήμους της Αχαΐας, με την συμπαράσταση των φορέων των τοπικών κοινωνιών, να αναπτύξουμε από κοινού δράσεις που θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της επισκεψιμότητας στην περιοχή μας, γιατί τότε η ίδια η ζωή θα απαιτήσει να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της.
Μέχρι τότε όμως, δεν μπορούμε να ανακυκλώνουμε την τοπική μας πενιχρή οικονομία με μέτρα που δεν συνεισφέρουν στη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου».

Παρέμβαση του Π. Πλατανιά στον ΕΛΓΑ για την αποζημίωση των πατατοπαραγωγών
Στον ΕΛΓΑ Πάτρας βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Πλατανιάς, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Βασίλη Μιχαλόπουλο και εκπροσώπους των ζημιωθέντων πατατοπαραγωγών, προκειμένου να συζητήσει με τον προϊστάμενο Γεώργιο Κεχαγιά και τους αρμόδιους Γεωπόνους του Οργανισμού, το θέμα της αποζημίωσης παραγωγών από τον πρόσφατο παγετό που έπληξε τις καλλιέργειες της φθινοπωρινής πατάτας στην ευρύτερη περιοχή.
Κατά τη συνάντηση, αφού έγινε μια ανάλυση της επικρατούσας κατάστασης, συζητήθηκαν οι δυνατότητες άμεσης αποζημίωσης των καλλιεργητών πατάτας υπό κάλυψη, καθώς επίσης και οι τρόποι και προϋποθέσεις όλων των παγετόπληκτων εκτάσεων της καλλιέργειας από τον ΕΛΓΑ.
Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Πάτρας ανέφερε ότι, παρά τη μεγάλη έλλειψη γεωτεχνικού προσωπικού στο Παράρτημα, θα προβεί σε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διενέργεια εκτιμήσεων των πληγέντων εκτάσεων μετά από την υποβολή αιτήσεων από όλους τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς και μετά την έγκριση της διαδικασίας από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Βασίλη Έξαρχο.
Για το σκοπό αυτό ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Πλατανιάς απέστειλε άμεσα σχετική επιστολή στον κ. Έξαρχο στην οποία, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι: «Κατά την διάρκεια του περασμένου Δεκέμβρη επικράτησαν έντονες και πολύ συχνές βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή μας, με συνέπεια να αναβληθεί η συγκομιδή της. Στην συνέχεια, κατά τις αρχές του μήνα Ιανουαρίου επικράτησαν παγετοί που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή μας οι οποίοι κατέστρεψαν σχεδόν ολοκληρωτικά την παραγωγή που δεν είχε μέχρι τότε συγκομισθεί, λόγω των προαναφερόμενων δυσκολιών. Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α., η καλλιέργεια της φθινοπωρινής πατάτας καλύπτεται για ζημιά από παγετό έως τέλος Δεκεμβρίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι πληγείσες παγετόπληκτες εκτάσεις, να μην καλύπτονται ασφαλιστικά πέραν του μηνός Δεκεμβρίου και η οικονομική ζημιά για τους συγκεκριμένους καλλιεργητές να είναι σοβαρή, με τα γνωστά συνεπακόλουθα, συνεκτιμώντας βέβαια το υψηλό καλλιεργητικό κόστος και την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Μετά τα προαναφερθέντα σας παρακαλούμε να εξετάσετε σοβαρά το ζήτημα ασφαλιστικής κάλυψης των ζημιωθέντων εκτάσεων και αποζημίωσης των παραγωγών, καθώς η ζημία - σύμφωνα και με πληροφορίες των αρμοδίων Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας - είναι πολύ μεγάλη».
Και καταλήγει ο κ. Πλατανιάς: «Η φθινοπωρινή πατάτα της περιοχής μας, με την ιδιαιτερότητά της να είναι η μοναδική ντόπια πατάτα που τροφοδοτεί την Ελληνική αγορά αυτή την περίοδο και το μοναδικό ανάχωμα για τις αθρόες εισαγωγές ξένης πατάτας που επιβαρύνει το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, είναι απαραίτητο να προστατευθεί και να στηριχθεί από την Πολιτεία».