«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ: «Κυβέρνηση και υγειονομικοί δεν δίνουμε τη μάχη της πανδημίας από την ίδια μεριά...»


 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΗΣ  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

                                            Νοσοκομείου Αγρινίου

     Κυβέρνηση και  υγειονομικοί  δεν  δίνουμε τη μάχη της πανδημίας από την ίδια μεριά...

Η επανάκαμψη της πανδημίας στην Ελλάδα έρχεται  σαν τραγική επιβεβαίωση των προβλέψεων ότι το ξεχείλωμα και η παράκαμψη των υγειονομικών πρωτοκόλλων θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου, με τεράστιους κινδύνους για τη ζωή και την υγεία του λαού διαψεύδοντας καθημερινά την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της. Τα νοσοκομεία και το υγειονομικό προσωπικό να βρίσκονται στο «κόκκινο», οι μεγάλοι χώροι δουλειάς να μετατρέπονται μέσα στην πανδημία σε εστίες υπερμετάδοσης, με τα σπασμένα μιας ακόμα οικονομικής κρίσης να φορτώνονται στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων...


Είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή τα αναγκαία μέτρα που έπρεπε να πάρει η κυβέρνηση, ήδη από το Μάρτη, ώστε να θωρακίσει το βαριά υποστελεχωμένο ΕΣΥ, με τους εξουθενωμένους και λίγους γιατρούς και υγειονομικούς. Διεκδικήσαμε επανειλημμένα, μαζί με χιλιάδες άλλους συμπολίτες μας, μαζικά και τακτικά test στους υγειονομικούς και τον γενικό πληθυσμό, υγειονομική επιτήρηση των θετικών κρουσμάτων, αποφασιστική αύξηση των κλινών ΜΕΘ, ενίσχυση του ΕΣΥ με χιλιάδες νέους μόνιμους γιατρούς και υγειονομικούς. Είχαμε τονίσει ότι οι συνέπειες της δεύτερης φάσης της πανδημίας «θα  ισοδυναμεί με έγκλημα εκ προμελέτης από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την κυβέρνηση της ΝΔ».

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε τίποτε από αυτά, όχι μόνο μας ειρωνεύτηκε κατ' επανάληψη (ας θυμηθούμε τη δήλωση Κοντοζαμάνη περί προσλήψεων 370 επικουρικών γιατρών που και αυτοί «δε χρειάζονταν»), αλλά στήριξε το αφήγημα της επανεκκίνησης της οικονομίας και του success story του ελληνικού καλοκαιριού κυριολεκτικά στις πλάτες του λαού μας και των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

·      Ήξερε η κυβέρνηση να «ανοίξει τον τουρισμό» με υγειονομικά πρωτόκολλα-λάστιχο για να διασφαλίσει τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων και των tour operators.  

·      Ήξερε η κυβέρνηση ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοιού, αφού  εκατομμύρια επιβάτες στοιβάζονται καθημερινά σ’ αυτά.

·      Ήξερε η κυβέρνηση ότι τα 25άρια τμήματα στα σχολεία δεν είναι ασφαλή. Επιστράτευσε μάλιστα «έγκριτους επιστήμονες» να μας αποδείξουν, ότι  τα 25άρια είναι ασφαλέστερα από τα 15άρια τμήματα!

·      Ήξερε η κυβέρνηση ότι στους εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού τομέα τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται λάστιχο.

·      Ήξερε η κυβέρνηση ότι τα νοσοκομεία βογκούσαν πριν την πανδημία από έλλειψη προσωπικού. Και τα μετατρέπει πάλι σε νοσοκομεία της μιας νόσου και εστίες μετάδοσης του κορωνοιού.

 Το Νοσοκομείο Αγρινίου αφού ορίστηκε «με το στανιό» σαν αναφοράς, χωρίς καν την ύπαρξη μοριακού αναλυτή, αντιμετωπίζει τις συνέπειες της έξαρσης του κορονοϊού πάνω στους ίδιους τους εργαζόμενους, με απανωτά κρούσματα και αυξανόμενη διασπορά, και όχι μόνο στους λεγομένους «πρώτης γραμμής» αλλά στον καθένα μας, αφού όλοι και ο καθένας απ' το δικό του μετερίζι δίνουμε κοινή μάχη... Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις για αποκλεισμούς από την καταβολή του λεγόμενου «επιδόματος Χριστουγέννων» και η καλλιέργεια του «διαίρει και βασίλευε» αποτελούν προσβολή για τους χιλιάδες εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, που συνεχίζουμε την προσπάθεια - μέσα σε ολοένα δυσκολότερες συνθήκες - όχι μόνο ενάντια στην επιδημία Covid-19 αλλά και καθημερινά για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών.

Καλούμε τη διοίκηση του Νοσοκομείου να μην βγάλει έξω κανέναν, από κανέναν κλάδο και από οποιαδήποτε εργασιακή σχέση, να μην τολμήσει κανείς να κατηγοριοποιήσει τους συναδέλφους. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ επαναλαμβανόμενα test και την πλήρη ενημέρωσή μας για την διασπορά που εκδηλώνεται στο Νοσοκομείο.

Κυβέρνηση και υγειονομικοί δεν δίνουμε τη μάχη της πανδημίας από την ίδια μεριά... Παίρνουμε στα χέρια μας την ευθύνη αυτής της μάχης. Η συμμετοχή μας στη συμβολική κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου σήμερα 26 Νοέμβρη (μέρα απεργίας) στην πύλη του Νοσοκομείου και με την εκκωφαντική απουσία της κυβερνητικής πλειοψηφίας του Δ.Σ. του ΣΕΝΑ, ακριβώς αυτό μαρτυράει...

Από την άλλη μεριά η κυβέρνηση, με σύμμαχο τις συνδικαλιστικές της ηγεσίες, συνεχίζει να προτάσσει την ατομική ευθύνη και να μην αναλαμβάνει την δικιά της τεράστια ευθύνη για λήψη μέτρων ενίσχυσης του ΕΣΥ και μείωσης της διασποράς στα σχολεία, στα ΜΜΜ και τους μεγάλους χώρους εργασίας, που αποτελούν πραγματικές υγειονομικές βόμβες. Υποκριτικά, ρίχνει την ευθύνη στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που τηρούσαν όλα τα υγειονομικά μέτρα, στοχεύοντας πάνω από όλα στην δημιουργία σιγής νεκροταφείου στο κίνημα, σε όποιον τολμάει να διεκδικεί τα αυτονόητα.

Ας θυμηθούμε την απρόκλητη, βίαιη αστυνομική επίθεση μπροστά από το υπουργείο Υγείας, με ξύλο, χημικά και βρισιές που δέχτηκαν οι υγειονομικοί στις 30 Σεπτέμβρη, στην κινητοποίηση που πραγματοποίησαν, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους επικουρικούς και συμβασιούχους εργαζόμενους...

Ακόμα και τώρα  αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει τις προτάσεις των νοσοκομειακών ιατρών, που από την αρχή της πανδημίας ζητούσαν, εκτός των άλλων, επίταξη όλου του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς αποζημιώσεις. Αντίθετα, βαφτίζει «επίταξη» το νοίκιασμα ιδιωτικών θεραπευτηρίων,  με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και την κυβέρνηση να έχει υποσχεθεί εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις στους κλινικάρχες. Στην ίδια τροχιά και η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που παζαρεύει έξτρα προνόμια προκειμένου να βάλει πλάτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Άλλωστε αυτό το αλισβερίσι εννοεί και η κυβέρνηση, όταν μιλάει για σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Ούτε βέβαια χρειαζόταν η πανδημία για να αποκαλυφθεί ο άθλιος ρόλος του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, που τον «τάισαν» με ζεστό χρήμα και προνόμια όλες οι κυβερνήσεις. Σε τελική ανάλυση, εδώ συναντιούνται και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ και όλα τα άλλα αστικά κόμματα: Στην αντιμετώπιση της Υγείας του λαού ως «κόστος» για το κράτος και την εργοδοσία, που πρέπει να μειώνεται, αλλά και ως πεδίο κερδοφόρων επενδύσεων για το κεφάλαιο.

Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στον κρατικό προϋπολογισμό. Από 4,829 δισ. ευρώ που δόθηκαν φέτος (2020) για το υπουργείο Υγείας, εκ των οποίων τα 523 εκατομμύρια ευρώ για παρεμβάσεις για τον COVID-19, του χρόνου, το 2021, οι δαπάνες αναμένονται να είναι 4,257 δισ., εκ των οποίων τα 131 εκατομμύρια για τέτοιες παρεμβάσεις, δηλαδή τσεκούρι πάνω από 10%!

Η ίδια πολιτική που μας έφτασε εδώ, συνεχίζεται και σήμερα. Δεν πρέπει κανένας εργαζόμενος να περιμένει τίποτα από την κυβέρνηση και τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Δεν θα επιτρέψουμε στους υπαίτιους αυτής της κατάστασης να περάσουν την εγκληματική τους πολιτική ανενόχλητοι.

Καταδικάζουμε την κυβερνητική πολιτική, στο μεγάλο μέτωπο της προστασίας της δημόσιας υγείας. Ενώνουμε τη φωνή μας με την εργατική τάξη. Όπως δίνουμε καθημερινά τη μάχη για την προστασία της ζωής, έτσι θα αντισταθούμε και στην προσπάθεια να μας φιμώσουν.

Παίρνουμε θέση απέναντι στην εγκληματική αυτή πολιτική, που «παίζει στα ζάρια» τη ζωή της λαϊκής οικογένειας, που οδήγησε σήμερα σε χιλιάδες νέα κρούσματα αλλά και στις βαριές συνέπειες του «αναπόφευκτου» νέου lockdown, που πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΝ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ,

ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ,

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Η ΠΑΛΗ!

 

                                               Αγρίνιο 26 Νοέμβρη 2020

 

                                                        ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

                                                                                        Νοσοκομείου Αγρινίου