«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

ΚΚΕ Τ.Ε. ΑΙΤ-ΝΙΑΣ: Η ανευθυνότητα της κυβέρνησης συνεχίζεται, με τραγικά αποτελέσματα για τις ζωές μας!


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

της Τομεακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας

 

Η ανευθυνότητα της κυβέρνησης συνεχίζεται,

με τραγικά αποτελέσματα για τις ζωές μας!

Την ώρα που η πανδημία στη χώρα εξαπλώνεται με δραματικό τρόπο, πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα και οι καθημερινοί θάνατοι από κορωνοϊό, η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει όλη την προπαγάνδα της. Επικαλείται ότι, "εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε" και ότι, για την εξάπλωση του κορωνοϊού δεν φέρει καμία ευθύνη, αλλά υπάρχει "ατομική ευθύνη", "φταίνε οι νέοι", "οι πορείες κουβαλάνε τον ιό" και διάφορα άλλα ευφυολογήματα.

Η ίδια η πραγματικότητα όμως και στον νομό Αιτωλοακαρνανίας αποδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο πόσο ψεύτικα είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, μιας και η πλειοψηφία των κρουσμάτων (και ιδιαίτερα στο Αγρίνιο) σημειώνεται σε: Δημοτικές Υπηρεσίες και πρώην ΔΕΚΟ, Αστυνομία, τράπεζες, Νοσοκομεία, σχολεία εκεί δηλαδή που συγχρωτίζεται κόσμος καθημερινά, χωρίς να έχουν παρθεί ουσιαστικά μέτρα...

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε 8 μήνες να προετοιμαστεί, πάρα ότι είχαν γίνει συγκεκριμένες προτάσεις και υποδείξεις από νοσοκομειακούς γιατρούς, φορείς, σωματεία, συνδικάτα, για σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, η αντιμετώπιση του 2ου κύματος της πανδημίας από την κυβέρνηση μεταφράζεται σε γεγονότα ως εξής:

1.   Υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες ανθρώπων που δεν είχαν νοσήσει ακόμα έχοντας  όμως έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, αλλά δεν έγιναν τεστ-covid στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Αυτοί οι άνθρωποι παραπέμπονταν στην ΠΦΥ και στον ΕΟΔΥ για τεστ, που παραμένει άφαντος, όντας υποστελεχωμένος. Ενώ το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν και φορές που ξέμεινε από τα απαραίτητα υλικά, οι μονάδες που λάμβαναν δείγματα για τεστ! Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, όσος κόσμος αντέχει η τσέπη του, αναγκαστικά να οδηγηθεί σε ιδιωτικές κλινικές ή όσοι εργάζονται να συνεχίζουν κανονικά, με σοβαρό κίνδυνο περαιτέρω διασποράς.

2.   Στο Νοσοκομείο Αγρινίου, παρά το γεγονός ότι ορίστηκε ως νοσοκομείο αναφοράς, μόλις τώρα γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για να λειτουργήσει η 1η ΜΕΘ-covid, ενώ οι συνολικές ΜΕΘ που λειτουργούν είναι 5, για μια περιοχή πλέον των 120.000 ανθρώπων.

3.   Η υποστελέχωση και η έλλειψη πρόνοιας για βασικά στοιχειά αντιμετώπισης της έξαρσης του κορωνοϊού, έφερε σαν κορύφωση (για την ώρα) τραγικά αποτελέσματα τις προηγούμενες ημέρες, μιας και είχαμε σωρεία θετικών κρουσμάτων σε υγειονομικούς 1ης γραμμής στο Νοσοκομείο Αγρινίου και πολίτες, οι όποιοι λόγο της τεράστιας καθυστέρησης για τις απαντήσεις των τεστ, συνέχιζαν να εργάζονται, κάτι που μπορεί να έχει ήδη οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη διασπορά στην περιοχή, αλλά και στην ίδια τη λειτουργιά του Νοσοκομείου. Και όμως η κυβέρνηση αδιαφορούσε προκλητικά στο αίτημα για μοριακό αναλυτή στο Νοσοκομείο Αγρινίου, θεωρώντας το πολυτέλεια.

Η κυβέρνηση, όσο και αν προσπαθεί να κάνει το άσπρο-μαύρο, όσα παπαγαλάκια και αν επιστρατεύσει, δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες για την πολιτική της. Είναι μάλιστα τόσο προκλητική απέναντι στο λαό που ο κρατικός προϋπολογισμός  προβλέπει πως από 4,829 δισ. ευρώ που δόθηκαν φέτος (2020) για το υπουργείο Υγείας, εκ των οποίων τα 523 εκατομμύρια ευρώ για παρεμβάσεις για τον COVID-19, του χρόνου, το 2021, οι δαπάνες αναμένονται να είναι 4,257 δισ., εκ των οποίων τα 131 εκατομμύρια για τέτοιες παρεμβάσεις, δηλαδή τσεκούρι πάνω από 10%!

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, συνολικά ο λαός της περιοχής μας με τον αγώνα του πρέπει να μπλοκάρει την πολιτική που κοστολογεί ακριβά τη ίδια τους τη ζωή. Και με πρώτο σταθμό την επιτυχία της απεργίας την Πέμπτη 26/11 να στείλει μαζικό μήνυμα αντίστασης και να διεκδικήσει:

·         Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, κλινικές και μονάδες, που βρίσκονται στο νομό Αιτ/νιας. Να λειτουργήσουν με κρατική ευθύνη κάτω από ένα ενιαίο σχέδιο για την καλύτερη αξιοποίηση των υποδομών και των εργαζομένων για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

·         Να προσληφθούν με έκτακτη ρύθμιση σε μόνιμες θέσεις ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ όλοι οι γιατροί που έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση 2018 – 2020, χωρίς επιλογή μόνο με γρήγορο έλεγχο τυπικών προσόντων.

·         Με την ίδια διαδικασία να γίνουν οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άμεσα διαθέσιμοι υγειονομικοί, όπως αποδεικνύεται από τις αιτήσεις για μόνιμες και επικουρικές θέσεις.

·         Άνοιγμα δομών, πτερύγων και ιδρυμάτων που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια και άνοιγμα νέων για να εξασφαλιστεί αποσυγχρωτισμός. Αξιοποίηση όλων των δημόσιων κτιρίων που πληρούν τις προδιαγραφές, επίταξη ιδιωτικών κτιρίων και ξενοδοχείων ώστε να μεταφερθούν ανάπηροι, ηλικιωμένοι. Να αξιοποιηθεί το κτίριο του παλιού Νοσοκομείου Αγρινίου, με τις αντίστοιχες προσαρμογές ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση

·         Να σταματήσει αμέσως η απαράδεκτη κατάσταση με την ιχνηλάτηση και με τις τηλεφωνικές οδηγίες του ΕΟΔΥ. Πολλά επαναλαμβανόμενα και πλήρως δωρεάν τεστ σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πλήρης τακτικός έλεγχος σε όλες τις μονάδες υγείας-πρόνοιας, μεγάλους εργασιακούς χώρους, φιλοξενίας ηλικιωμένων, κλειστές δομές ψυχικής υγείας, σε δομές προσφύγων, σε καταυλισμούς, σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Πλήρης τακτικός έλεγχος με δωρεάν τεστ παντού.

·         Επίταξη ξενοδοχείων για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι στις δομές κλειστής περίθαλψης Υγείας και Πρόνοιας ώστε να μη μεταφέρουν τον ιό στις οικογένειές τους και το αντίστροφο.

 

Τομεακή Επιτροπή

Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ