«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

ΑΓΡΟΤΕΣ - ΜΑΡΣΑΡΟΥΝ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ!!!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΠΛΟΚΩΝ

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων χαιρετίζει τους αγρότες της Καρδίτσας που  έστησαν μαζικό και δυναμικό μπλόκο στην εθνική οδό Ε-65 και τους αγρότες των Φαρσάλων και της Λάρισας που κινητοποιήθηκαν για τα οξυμμένα προβλήματα μας και ως άμεση αγωνιστική απάντηση στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την συνάντηση μας ότι τα περισσότερα προβλήματα έχουν ήδη λυθεί και ότι πολλά αιτήματα μας είναι υπερβολικά και δημιουργούν «κοινωνικό αυτοματισμό»...

Στην προσπάθεια του υπουργού για την επαναφορά του λεγόμενου κοινωνικού αυτοματισμού απαντάμε με την συμμαχία και κοινή δράση με τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους.
Το επόμενο διάστημα πριν και μετά τις γιορτές θα πραγματοποιηθούν με ευθύνη των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών & Κτηνοτροφικών Συλλόγων μαζικές συσκέψεις, ενημερώσεις, περιοδείες σε κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας με στόχο να διεκδικήσουμε αγωνιστικά άμεσα λύσεις για τα δίκαια και ρεαλιστικά αιτήματα επιβίωσης που έχουμε.
Από την συνάντηση με τον κ. Αραχωβίτη τίποτε συγκεκριμένο δεν προέκυψε σε σχέση με στα αιτήματά μας. Μόνο γενικές και αόριστες απαντήσεις, σύμφωνα με την εξέλιξη των δημοσιονομικών συνθηκών στο μέλλον. 
Δεν δεσμεύτηκε ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα πληρωθούν τον ιδρώτα και τον κόπο τους με βάση την διεθνή τιμή του προϊόντος και τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχει η φετινή παραγωγή. Η Διεπαγγελματική δεν λύνει το πρόβλημα ούτε έχει αρμοδιότητα στην τιμή. Άλλωστε όπως σε κάθε διεπαγγελματική, έχουν βάλει τον λύκο να διαπραγματεύεται με το πρόβατο και όλοι γνωρίζουμε το αποτέλεσμα. Το να δηλώνει και μόνο η κυβέρνηση ότι δεν είναι αποδεκτές οι «ανοιχτές τιμές» είναι χωρίς αντίκρισμα, αφού δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει αυτό το αίσχος.
Στον Προϋπολογισμό που ψηφίζεται σήμερα δίνουν κονδύλι ύψους 1 δις 100 εκατ. Ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές και επιστροφή φόρου στα καύσιμα σε βιομηχάνους, ιδιωτικές κλινικές, μεγάλα ξενοδοχεία και αεροπορικές εταιρείες. Απαιτούμε αφορολόγητο πετρέλαιο όπως οι εφοπλιστές και δεν δεσμεύτηκε για τίποτα πάνω στο αίτημα μας πέρα από αόριστες υποσχέσεις.
Η κοροϊδία με το ακατάσχετο συνεχίζεται εδώ και 11 μήνες. Κάτω από την πίεση μας και με τα τρακτέρ στους δρόμους διαρρέουν φήμες για ψήφιση του την Τετάρτη σε ύψος 8000€ που δεν μας ικανοποιεί και είναι πίσω από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Τα ψίχουλα του προγράμματος ήσσονος σημασίας ( De Minimis) δεν αναπληρώνουν σε καμιά περίπτωση το χαμένο εισόδημα των αγροτοκτηνοτρόφων είτε από την τεχνητή μείωση των τιμών για να κερδοσκοπούν οι εμποροβιομήχανοι, είτε από ζημιές στην παραγωγή που δεν ευθύνονται οι παραγωγοί. Και εδώ λάβαμε αόριστες υποσχέσεις για μια σειρά προϊόντα όπως βαμβάκι, όσπρια, ελιές και λάδι και άλλα που πρέπει να καλυφθεί η απώλεια παραγωγής και εισοδήματος.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει την νύχτα μέρα στο θέμα της άγριας φορολογίας των αγροτών. Όχι μόνο δεν αυξάνεται το αφορολόγητο αλλά δεν δεσμεύτηκε ότι θα ακυρωθεί η ψηφισμένη μείωση του αφορολόγητου κατά 3000€ από το 2020 όπως ακυρώθηκε η μείωση των συντάξεων. Συνεχίζουμε να φορολογούμαστε με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και όχι το πραγματικό εισόδημα. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και μείωση φορολογικών συντελεστών να γίνει σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Ψεύδεται ασύστολα στο θέμα του ασφαλιστικού νόμου. Οι εισφορές που πληρώνουμε είναι μεγαλύτερες από τις εισφορές που πληρώναμε στον ΟΓΑ. Οι συντάξεις όχι μόνο δεν αυξήθηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου αλλά εξευτελίστηκαν. Η λεγόμενη εθνική σύνταξη για τον αγρότη και κτηνοτρόφο είναι σήμερα 26€, του χρόνου θα είναι 49€ και θα φτάσει στο όριο  της το 2031. Αγρότης που βγαίνει σήμερα στην σύνταξη με 22 χρόνια ασφάλισης στον ΟΓΑ παίρνει ως σύνταξη 330€ πολύ μειωμένη ακόμη και από την σύνταξη απόρων του ΟΓΑ. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 33% αφορά σύμφωνα με την δήλωση του ίδιου του κ. Αραχωβίτη ελάφρυνση για μεγάλους αγρότες. Επιπλέον συνεχίζουμε να πληρώνουμε 6.95% ασφαλιστική εισφορά για την υγεία και πρόνοια ενώ έχουν ξεχαρβαλώσει το δημόσιο σύστημα υγείας και πρόνοιας προς όφελος των ιδιωτικών κλινικών.
Στο αίσχος του σημερινού ΕΛΓΑ η πρόθεση τους είναι να εντάξουν επιπλέον ζημιογόνα αίτια για ασφάλιση με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και ανοίγουν τον δρόμο για τις ιδιωτικές εταιρείες στην αγροτική ασφάλιση. Η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες από το 2011 δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ ενώ έπρεπε να συνεισφέρουν 30-35 εκατ. Ευρώ τον χρόνο. Έτσι τα λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ, η μισθοδοσία κλπ καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, κατά τα άλλα ο υπουργός ισχυρίζεται ότι ο ΕΛΓΑ είναι δημόσιος. Βιάζει την πραγματικότητα όταν λέει ότι εξασφάλισε η κυβέρνηση την ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων. Αποζημιωνόμαστε ένα χρόνο μετά τις ζημιές μπορεί και περισσότερο ενώ πληρώνουμε προκαταβολικά τα χρήματα στον ΕΛΓΑ. Για ζημιές του 2018 εδώ και 10 μήνες και μετέπειτα δεν έχουν βγει καν τα πορίσματα του ΕΛΓΑ και τελειώνει το έτος, φανταστείτε πότε θα αποζημιωθούμε.
Ξεκάθαρα ζητήσαμε για τους δασικούς χάρτες να λυθούν τα ζητήματα με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών και χωρίς καμιά επιβάρυνση για τους δικαιούχους. Να δοθεί η αναγκαία παράταση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Δεν μας ικανοποιούν οι απαντήσεις του υπουργού και για όλα τα άλλα αιτήματα που του θέσαμε. Κατασχέσεις και πλειστηριασμοί χωραφιών και μηχανημάτων ήδη γίνονται και το γνωρίζει καλά. Η ρύθμιση των δανείων που έκαναν είναι χωρίς αντίκρισμα. Είμαστε η μόνη χώρα που πληρώνουμε για να γίνουν οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ. Πρέπει άμεσα να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.
Κανένας ουσιαστικός έλεγχος δεν γίνεται στο ισοζύγιο του γάλατος και οι αθρόες εισαγωγές είναι το κλειδί που οδηγεί τις βιομηχανίες στην συνεχή κατρακύλα της τιμής από τον παραγωγό. Απαιτούμε να γίνει η νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων δωρεάν για τους κτηνοτρόφους.
Η νέα ΚΑΠ της Ε.Ε θα είναι σε ακόμη χειρότερη κατεύθυνση με μεγάλη μείωση των ενισχύσεων. Δεν πήραμε καμιά συγκεκριμένη απάντηση για την σύνδεση των ενισχύσεων με την φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο αλλά και να μην υπάρχει καμιά περικοπή των ενισχύσεων με κατάργηση των έμμεσων και άμεσων περιορισμών στην παραγωγή. Η κυβέρνηση που δήθεν κόπτεται για την προστασία των μικρομεσαίων αγροτών πέταξε από το πρόγραμμα απονιτροποίησης όλους τους μικρούς-φτωχούς αγρότες ως 120 στρέμματα καθώς και ολόκληρες περιοχές που έπρεπε να έχουν ενταχθεί.
Για την απόσταξη τσίπουρου από τους αμπελοκαλλιεργητές δεν δεσμεύτηκε ότι θα παραμείνει ως έχει το καθεστώς των διήμερων και τα επόμενα χρόνια.
Τέλος  η κυβέρνηση έχει την πρώτη ευθύνη για τα αγροτοδικεία, που ασταμάτητα συνεχίζουν την ποινικοποίηση των αγώνων που είναι δικαίωμα μας να κάνουμε,  αλλά στοχεύουν και στην τρομοκράτηση όσων αγωνίζονται με εξοντωτικές ποινές. Έχει και την ευθύνη για να σταματήσει άμεσα το αίσχος των αγροτοδικείων.
Καμιά εμπιστοσύνη στο οτι οι δημοσιονομικές συνθήκες που συνδιαμορφώνουν η κυβέρνηση και τα επιτελεία της ΕΕ στη ζούγκλα της κερδοφορίας, να διαμορφωθούν προς όφελος μας.
Καλούμε τους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους να δώσουν μαχητική αγωνιστική απάντηση το επόμενο διάστημα και να επιβάλλουν λύσεις με δυναμικές πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις τον Γενάρη. 

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΛΟΚΩΝ