«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Ερώτηση του ΚΚΕ για τη λήψη άμεσων μέτρων για αντιπλημμυρικά έργα στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας

ΕΡΩΤΗΣΗ του ΚΚΕ
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα:  Λήψη άμεσων μέτρων για αντιπλημμυρικά έργα στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Πέρασε ένας χρόνος από τις πλημμύρες του Δεκέμβρη του 2017 στην Αιτωλοακαρνανία και οι πληγέντες έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Οι επαναλαμβανόμενες πλημμύρες και οι καταστροφές είναι ένα έγκλημα εκ προμελέτης. Το 2016, πνίγηκε η πρωτεύουσα του νομού, το Μεσολόγγι...
Τον περασμένο Δεκέμβρη είχαμε τεράστιες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγρινίου και αργότερα στο Δήμο Μεσολογγίου. Οι κάτοικοι στο Ζευγαράκι και στο Χαλίκι που ένα χρόνο τώρα ζουν με τον εφιάλτη νέων πλημμυρών πριν λίγες μέρες βρέθηκαν στο ίδιο έργο θεατές. Καθώς με την πρώτη νεροποντή, που σημειώθηκε στις 27 Νοέμβρη, τα ρέματα των χωριών υπερχείλισαν και πλημμύρισαν σπίτια, χωράφια, ελαιοκαλλιέργειες  και δρόμοι ξανά.
Παράλληλα κατήγγειλαν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και της δημοτικής αρχής, που αν και έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την προηγούμενη καταστροφική πλημμύρα, δεν έχουν γίνει τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Η ένταση των καιρικών φαινομένων δε μπορεί να κρύψει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση των ποταμιών της περιοχής που υπερχείλισαν γιατί είναι ουσιαστικά παρατημένα, χωρίς έργα διάνοιξης και εμβάθυνσης, τα οποία φράζουν από πεσμένα δέντρα και φερτά υλικά. 
Είναι μεγάλες οι πολιτικές ευθύνες για την απαράδεκτη κατάσταση του απαρχαιωμένου οδικού δικτύου το οποίο δε βελτιώνεται με κάποια «μπαλώματα». Κυβέρνηση, Περιφέρεια και οι Δήμοι, γνωρίζουν πολύ καλά ότι το πρόβλημα δεν είναι οι «ακραίες» καιρικές συνθήκες που επικαλούνται. Μπροστά σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση σε ένδειξη διαμαρτυρίας είχαμε την παραίτηση του Προέδρου Τοπικού Συμβουλίου Ζευγαρακίου.
Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται διαχρονικά από τις αστικές κυβερνήσεις, που οδηγεί σε τεράστιες ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. 
Για τέτοια έργα δίνονται ψίχουλα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και αυτούς της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης που δεν ανταποκρίνονται στο παραμικρό στις πραγματικές ανάγκες. Αυτά τα έργα δεν είναι στις προτεραιότητες τους γιατί δεν αφήνουν μεγάλα, σίγουρα κέρδη στους κατασκευαστικούς ομίλους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να εγκριθούν τα απαιτούμενα κονδύλια για την άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών ώστε οι κάτοικοι να μην αντιμετωπίσουν ξανά των κίνδυνο πλημμυρών και καταστροφών.


Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος

***
ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ www.prototypia.gr : Οι παραπάνω φωτογραφίες είναι μετά απ΄ τις καταστροφικές πλημμύρες, στις 2 Δεκέμβρη του 2017, στην περιοχή Λιγόρεμα του Καινούργιου Αγρινίου.

Δημήτρης Ντόκας