«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Π. Μοσχολιός: σε ποια κατάσταση ήταν ο Δήμος όταν τον παραδώσαμε το 2014 και σε ποια είναι σήμερα...

Αγρίνιο, 18 Δεκεμβρίου 2018


Χθες συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2019, ο τελευταίος προϋπολογισμός  της σημερινής Δημοτικής Αρχής.
Αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά μέσα από την αμείλικτη αλήθεια των αριθμών σε ποια κατάσταση ήταν ο Δήμος όταν τον παραδώσαμε το 2014 και σε ποια είναι σήμερα.
Με βάση αυτή τη σύγκριση θα μπορούσα να πω πολλά, ωστόσο τα παρακάτω στοιχεία είναι ενδεικτικά:

Προϋπολογισμός2015: 113.782.840.00 ευρώ - 2019: 67.086.500,00 ευρώ (μείωση 41%)
Τεχνικό πρόγραμμα2015: 70.822.110,83 ευρώ - 2019: 23.393.423,82 ευρώ (μείωση 67%)
Έργα ΕΣΠΑ - ΠΔΕ2015: 64.629.474,13 ευρώ - 2019: 10.144.391,10 ευρώ (μείωση 84%)
Η «κατάρρευση» αυτή των οικονομικών στοιχείων του Δήμου οφείλεται κυρίως στην απραξία και στην έλλειψη οράματος, σχεδιασμού και έργων της Δημοτικής Αρχής, που έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια πόρων από έργα ΕΣΠΑ, που είναι οι μοναδικοί πόροι με τους οποίους μπορεί να κατασκευάσει μεγάλα έργα ο Δήμος, δεδομένου ότι οι εθνικοί πόροι είναι ελάχιστοι.
Επιπλέον δείχνει ποιό ήταν το «νέο» που επαγγέλθηκε η Δημοτική Αρχή, καθώς και άλλοι, έναντι του υποτιθέμενου «παλιού» που εκπροσωπούσαμε εμείς.
Με την χθεσινή συζήτηση έκλεισε ένας ακόμη κύκλος της Αυτοδιοικητικής μου πορείας. Αυτός του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.
Πέρασαν σχεδόν 30 χρόνια από τότε που ασχολήθηκα για πρώτη φορά με την Αυτοδιοίκηση.
Απλός Δημοτικός Σύμβουλος, Νομαρχιακός Σύμβουλος, Αντιδήμαρχος και για δύο τετραετίες Δήμαρχος Αγρινίου.
Σ’ αυτή την μεγάλη διαδρομή είχα την τύχη να συνεργασθώ με σπουδαίους Αυτοδιοικητικούς του Νομού, Νομάρχες, Δημάρχους, αλλά και Δημοτικούς και Νομαρχιακούς Συμβούλους και να μάθω πολλά απ’ όλους.
Γνώρισα πολλές νίκες, αλλά και ήττες, πολλές χαρές αλλά και λύπες, μια φυσιολογική –άλλωστε- αλληλουχία της ζωής του καθενός.
Πάντα ως Δήμαρχος είχα ως μοναδικό στόχο την ανάπτυξη του Δήμου και την καλυτέρευση της  ποιότητας  ζωής των συμπολιτών μας, ακολουθώντας την πρακτική των προκατόχων μου, όπου ο καθένας προσέθετε σε ό, τι παρελάμβανε απ’ τον προηγούμενο Δήμαρχο και δεν αφαιρούσε, όπως συνέβη την τελευταία πενταετία.
Με σκληρή δουλειά, καταφέραμε να δημιουργήσουμε τον μεγάλο Καλλικρατικό Δήμο Αγρινίου (συνένωση δέκα Δήμων με διαφορετικά οικονομικά, υπηρεσίες, ακόμη και νοοτροπία), να τον υπηρετήσουμε μαζί με τους συνεργάτες μου έντιμα και δημιουργικά και να τον παραδώσουμε στην επόμενη Δημοτική Αρχή, οικονομικά εύρωστο, με σημαντικά έργα και με σύγχρονες δομές και δράσεις που τον καθιστούν Δήμο - Πρότυπο σε όλη τη Χώρα.
Το έργο αυτό, ήδη, αναγνωρίζεται από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, θα αποτιμηθεί στο επόμενο διάστημα και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό.
Σίγουρα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα, κάναμε και λάθη, υπήρξαν και παραλήψεις, αλλά ποιος δεν κάνει λάθη όταν δουλεύει σκληρά;
Κάποια στιγμή,όμως, όσο κι αν αγαπάς την Αυτοδιοίκηση, μετά από τόσα χρόνια πρέπει να την αποχωρισθείς.
Είχα σκεφθεί να αποχωρήσω μετά τις εκλογές του 2014, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη  για το αποτέλεσμα.
Αποτέλεσμα, πού δεν ήρθε μόνον από την τότε πολιτική συγκυρία και από την δική μου φυσιολογική φθορά, μετά από την οκταετή θητεία μου στον Δήμο, γιατί αυτό θα ήταν ορατό από νωρίτερα.
Αντίθετα ήταν ένα αποτέλεσμα που με «παράξενο» τρόπο ανέτρεψε την μέχρι τότε εδραία πεποίθηση της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας για τη νίκη της παράταξής μας.
Αποφάσισα μετάαπό πολλή σκέψη να παραμείνω στην Αντιπολίτευση,για να υπηρετήσω τους πολίτες του Αγρινίου και από τη θέση του απλού Δημοτικού Συμβούλου, γνωρίζοντας ότι θα είναι μια δύσκολη περίοδος για μένα, για να υπερασπισθώ και το έργο των προηγούμενων χρόνων, καθώςκαι την ίδια την παράταξή μου.
Ήταν μια δύσκολη προσπάθεια, αλλά πετύχαμε να αναδείξουμε το έργο μας και να κρατήσουμε «ζωντανή» την παράταξη μας, μόνο με την βοήθεια των συνεργατών μου, Δημοτικών Συμβούλων και Προέδρων, φίλων και απλών πολιτών που στάθηκαν δίπλα μας στην προσπάθειά μας αυτή.
Κάποιοι  που τώρα ξαφνικά «αγάπησαν» την παράταξή μας και «αποβλέπουν» σ’ αυτήν για τους προσωπικούς τους στόχους, ουδέποτε την στήριξαν, κάθε άλλο μάλιστα, τα τελευταία 5 χρόνια.
Σήμερα ακόμη και οι σκληρότεροι αντίπαλοί μας το 2014 αναγνωρίζουν το έργο μας και μιλούν για χαμένη πενταετία της σημερινής Δημοτικής Αρχής.
Ομολογούν ότι αν δεν υπήρχε το δικό μας έργο, η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν θα είχε να επιδείξει κάτι αξιόλογο στην πενταετή θητεία της.
Το επόμενο διάστημα θα είναι μια δύσκολη μεταβατική περίοδος για την Αυτοδιοίκηση, δεδομένου ότι θα εφαρμοσθεί για πρώτη φορά στις επερχόμενες εκλογές το σύστημα της απλής αναλογικής.
Όσοι πιστεύουν ότι στο πλαίσιο μιας «συνδιοίκησης», μέσα από συνεργασίες επιφανειακού χαρακτήρα, θα διαχειρισθούν απλά επικοινωνιακά το σύστημα εξουσίας του Δήμου για την προσωπική τους επιβίωση, θα διαψευστούν οικτρά και σίγουρα θα αποτύχουν και το τίμημα για μια ακόμη φορά θα το πληρώσει η πόλη.
Σήμερα πολύ περισσότερο από πριν, απαιτούνται ηγετικές προσωπικότητες, με ικανότητες σε πολιτικές συνεργασίες, ώστε να πετύχουν ευρύτερες προγραμματικές προοδευτικές συγκλίσεις, που θα δίνουν απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα της πόλης.
Ελπίζω ότι μέσα από ανοικτή διαβούλευση, που επιβάλλεται να γίνει, όπως άλλωστε έχει καθιερώσει η παράταξή μου και στο παρελθόν για την επιλογή προσώπωνκαι όχι με προειλημμένες αποφάσεις, θα βρεθούν τα κατάλληλα πρόσωπα, που έχουν να επιδείξουν ανάλογη πολιτική πορεία και έργο τα τελευταία χρόνια.
Έτσι θα πεισθεί η τοπική κοινωνία ότι δημιουργείται κάτι νέο και όχι επανάληψη της τελευταίας αποτυχημένης περιόδου.
Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και εύχομαι ολόψυχα αυτοί που θα επιλεγούν  να πετύχουν πολύ περισσότερα απ’ όσα πετύχαμε εμείς.
Προσωπικά, όσο με αφορά θυσίασα πολλά πράγματα μέσα από την ενασχόλησή μου με την Αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό διότι θεωρούσα και συνεχίζω να πιστεύω πως η Αυτοδιοίκηση είναι έρωτας και πάθος, ιδέες και πράξη, όπως έχω πει και στο παρελθόν και νομίζω πως κατάφερα να μείνω πιστός στις αρχές και τις αξίες μου.
Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συνεργάτες μου σ’ αυτή τη μακρόχρονη πορεία, τους Δημοτικούς Συμβούλους, τους Προέδρους των Τοπικών Διαμερισμάτων, τους υπαλλήλους του Δήμου, τους Φορείς και τους Συλλόγους της Πόλης, τα Μ.Μ.Ε. για την έντιμη και ειλικρινή συνεργασία, τους συμπολίτες μου που μου έκαναν την τιμή να μου εμπιστευθούν την τύχη της πόλης, τους πολλούς φίλους και την οικογένειά μου για την στήριξή τους, κυρίως στα δύσκολα.
Τέλος δηλώνω ότιθα παραμείνω ενεργός πολίτηςκαι θα παρακολουθώ εκ του σύνεγγυς τα δρώμενα στην πόλη που υπηρέτησα για τόσα χρόνιακαι είναι αυτονόητη η συμμετοχή μου, όπου κληθώ να βοηθήσω.
  
 Σύγχρονο Αγρίνιο- Κοινωνική Συμμαχία" Παύλου Π. Μοσχολιού