«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Τα δυο μνημεία - Πετρογέφυρες Αυλακίου και Τέμπλας τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ύπαρξης;

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ρεπορτάζ του Δημήτρη Ντόκα
 

Τα δυο μνημεία - Πετρογέφυρες Αυλακίου και Τέμπλας τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ύπαρξης;

Ο «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΑΧΕΛΩΟΥ» με τη δράση του προσπαθεί να αναδείξει το θέμα και αντιστέκεται σθεναρά σε κάθε είδους αντιπεριβαλλοντολογικές επεμβάσεις.
Πρόσφατα απέστειλε επιστολή προς κόμματα και αρμοδίους.
Η Επιστολή αυτή έφτασε και στα χέρια μας και τη δημοσιεύουμε παρακάτω.

Παράλληλα σε συνάντηση που είχα στην Αθήνα (στο Μαρούσι) με...

τον πρόεδρο του συλλόγου Στάθη Κουτέρη, τον γραμματέα Νίκο Τσιούνη και το μέλος Γιώργο Μιμηγιάννη ενημερώθηκα εκτενέστερα για τα προβλήματα αυτά στην περιοχή του Βάλτου.
Μου παραχώρησαν και οι τρεις από μία δήλωση… και αυτές τις δηλώσεις σας τις παρουσιάζω:
***
Στάθης Κουτέρης - Πρόεδρος του Π.Π.Σ.Κ. Αχελώου

***
Νίκος Τσιούνης - Γραμματέας του Π.Π.Σ.Κ. Αχελώου

***
Γιώργος Μιμηγιάννης - Μέλος του Π.Π.Σ.Κ. Αχελώου

***
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΑΧΕΛΩΟΥ
Καυκάσου 62, Τηλ. 6977 914 557, 113 63 - ΑΘΗΝΑ
Email: koilada.ax@gmail.com

Αθήνα, 20  Δεκεμβρίου 2018

ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ:
·         Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, κ. Μυρσίνη Ζορμπά , minoff@culture.gr
  • Υπουργός Μεταφορών & Υποδομών, κ. Χρ. Σπρίτζης, ypourgos@yme.gov.gr
  • Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Σ. Φάμελλος, yper@ypen.gr
  • Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου - Δυτ. Ελλάδος & Ιονίου, gg@apd-depin.gov.gr
  • Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας, genikos@apdthest.gov.gr


Κύριοι
        Η χειμερινή περίοδος των πλημμυρικών φαινομένων στη χώρα μας έχει έρθει. Είναι η εποχή που τα ποτάμια και οι λίμνες της χώρα μας πιάνουν - φτάνουν τις ανώτατες στάθμες νερών. Τα δυο μνημεία - Πετρογέφυρες Αυλακίου και Τέμπλας τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ύπαρξης.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και οι μηχανικοί του μετά από αυτοψίες, 31/1/2018 με το A.Π. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕΔΕΠΝΙ/55973/5922/943/08/02/2018 και 17/2/2015 δηλώνουν ότι :
1.  Τα αδρανή φερτά που συσσωρεύονται στη γέφυρα Αυλακίου θα αποβούν μοιραία για αυτή, (τα οποία, λέμε εμείς, για 110 χρόνια δεν συσσωρεύονταν, παρά μόνο τα τελευταία 8).
2.  Για τους ισχυρισμούς των πολιτών, η υπηρεσία δεν μπορεί να αποφανθεί για τις επιδράσεις του κατάντη αυτής φράγματος Δαφνοζωνάρας.
3.  Στο ίδιο έγγραφο σημειώνουν ότι η γέφυρα Τέμπλας είναι βυθισμένη σε μεγάλο μέρος της στα νερά της λίμνης Κρεμαστών, αφήνοντας αδιευκρίνιστο την υδραυλική διαφορά των δυο λιμνών.
Στη λίμνη Κρεμαστών ο Αχελώος διαχέεται μέσα στη λίμνη και απλά κατακλύζει το γεφύρι Τέμπλας κάποια μέτρα, όσο η στάθμη της λίμνης, όπως και το γεφύρι του Μανώλη που κατακλύζεται στο σύνολο του. Ενώ στη γέφυρα Αυλακίου τα νερά της λίμνης έχουν να υπέρπηδήσουν ένα τεχνητό εμπόδιο - φράγμα, ανεβάζοντας τις στάθμες νερών και κατακλύζουν τη γέφυρα Αυλακίου- Καταφυλίου.
Και όταν η πλημμύρα είναι μεγάλη και παρασύρει τα θυροφράγματα του φράγματος Δαφνοζωνάρας - όπως συνέβη το 2015 - όπου παρέσυρε 4 θυροφράγματα τα χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού που διέφυγαν προκάλεσαν πλημμυρικό φαινόμενο, βλάβες και στην κατάντη γέφυρα Τέμπλας. Όσο για την τελευταία παράγραφο του εγγράφου 8/2/2018 των μηχανικών που λένε σύμφωνα με το αρχείο της υπηρεσίας τους - το περιεχόμενο του οποίου δε δημοσιεύουν - πλημμυρικά φαινόμενα υπερκέρασης του γεφυριού Αυλακίου υπήρχαν και στο παρελθόν, αυτά είναι ανακριβή. Η αφήγηση του όποιου γέροντα - ο οποίος θέλοντας να εντυπωσιάσει - είπε πράγματα τα οποία δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Αν πράγματι κάθε φορά που έλιωναν τα χιόνια, ο Αχελώος υπερσκέλιζε τη γέφυρα Αυλακίου, τότε η ΤΕΡΝΑ ΑΕ, θα είχε προσκομίσει άφθονο φωτογραφικό υλικό. Δεν το έχει, γιατί απλά ποτέ δεν συνέβη.
Σε προηγούμενη αυτοψία της ίδιας υπηρεσίας στις 17-2-2015 έγγραφο 24-2-2015 στην τελευταία παράγραφο αναφέρει, ότι σύμφωνα με τους κατοίκους θα πρέπει να εξεταστεί η επίδραση του φράγματος. Και εκφράζει άποψη ειδικότερα να εξεταστεί η απότομη στένωση που παρουσιάζει το σημείο στη θέση της γέφυρας,. Σημείο το οποίο όλα τα προηγούμενα χρόνια, πριν τη κατασκευή του ΜΥΗΕ δεν παρουσίαζε πρόβλημα.
Και να ζούμε το παράδοξο, να γνωρίζουν τα αίτια οι αγρότες και όχι οι μηχανικοί, δηλώνοντας αδυναμία να εντοπίσουν ή να υποδείξουν - βεβαιώσουν το πρόβλημα που συνέπεσε με την ανθρώπινη παρέμβαση ανάμεσα στα δυο μνημεία.
Ο Σύλλογός μας επιβαρύνθηκε το κόστος δυο μηχανικών, πράγμα το οποίο όφειλε να πράξει η πολιτεία για τη πραγματοποίηση μετρήσεων και εκθέσεων τους. Σας κοινοποιήσαμε εδώ και πάνω από ένα χρόνο τις εκθέσεις των μηχανικών (κ.κ. Ρεμούνδου και Σωτηρόπουλου), χωρίς να λάβουμε καμιά ουσιαστική απάντηση επιβεβαίωσης ή διάψευσης των ευρημάτων τους.
Ως πολίτες της περιοχής, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, αρνούμαστε να δεχτούμε πως η χώρα μας δεν μπορεί να διαθέσει όλα τα αναγκαία μέσα και το προσωπικό, ώστε να προστατέψει τα μνημεία και τον πολιτισμό της.
Η γέφυρα - μνημείο Αυλακίου τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχει μπαζωθεί κατά το ήμισυ από αδρανή φερτά και συνεχίζει να μπαζώνεται, εξαιτίας του τεχνικού εμποδίου που δημιουργήθηκε κατάντη της, (του φράγματος Δαφνοζωνάρας). Οι διατομές διέλευσης νερού της γέφυρας, εξαιτίας της απόθεσης φερτών περιορίστηκαν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην επαρκούν για τις πλημμυρικές παροχές, με αποτέλεσμα να την  υπερπηδούν και να την καταστρέφουν.

Κύριοι,

Στις 4.2.2018, μπροστά στις έντονες τότε βροχοπτώσεις, ο Σύλλογός μας έκανε έκκληση "ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΜΑΣ". Πράγματι η ΤΕΡΝΑ ΑΕ, αναγκάστηκε να κατεβάσει τα παράνομα υπερυψωμένα θυροφράγματα κα έτσι σώθηκαν - προσωρινά - τα γεφύρια μας.
Όμως η εταιρία εκμεταλλευόμενη την αδράνεια των Υπουργείων ή τη μη σωστή λειτουργία των αρμόδιων κρατικών Υπηρεσιών, δεν έμεινε άπρακτη. Κατέθεσε αγωγές σε βάρος μας ύψους 270.000 ευρώ. Με δυο λόγια τα υπουργεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες - στην καλύτερη περίπτωση - μη κάνοντας σωστά τη δουλειά τους, επιτρέπουν, αντικειμενικά, την άσκηση της αγωγής με αίτημα πληρωμής χιλιάδων ευρώ από εκείνους που υπερασπίζονται τη συνυφασμένη με τη νομιμότητα προστασία των μνημείων και του περιβάλλοντος.
Για άλλη μια φορά κάνουμε μια ύστατη έγκλιση, έστω και αν εισπράξουμε νέες αγωγές από την εταιρία.

ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ, ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΛΕΙΨΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΣΩΘΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΓΕΦΥΡΙΑ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΜΑΣ.

Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


                      ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΕΡΗΣ                                                 ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΟΥΝΗΣ


ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ:
·         Αυτοψία Υπηρεσίας Νεωτ. Μνημείων Δυτ. Ελλάδος, 17/02/2015
·         Υπόμνημα Υπηρεσίας Νεωτ. Μνημείων Δυτ. Ελλάδος, 31/1/2018
·         Σχολιασμός Δ. Σωτηρόπουλου, 31/7/2018
Έκθεση αυτοψίας Γ. Ρεμούνδου, 20/9/2017
 

***  
Αυτοψία Υπηρεσίας Νεωτ. Μνημείων Δυτ. Ελλάδος, 17/02/2015



*** 
Υπόμνημα Υπηρεσίας Νεωτ. Μνημείων Δυτ. Ελλάδος, 31/1/2018



***  
Σχολιασμός Δ. Σωτηρόπουλου, 31/7/2018



***
Έκθεση αυτοψίας Γ. Ρεμούνδου, 20/9/2017











 



*



Ρεπορτάζ: Δημήτρης Ντόκας