«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Αποφάσεις της Πανελλαδικής σύσκεψης των αγροτών που πραγματοποιήθηκε στην Νίκαια-Λάρισας

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΠΛΟΚΩΝ

Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων χαιρετίζει τους δεκάδες εκπροσώπους των 9 Ομοσπονδιών, πάνω από 70 Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα και Μπλόκων που συμμετείχαν στην Πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Νίκαια-Λάρισας.
            Αναπτύχθηκε  προβληματισμός για τα οξυμμένα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η ΚΑΠ της Ε.Ε με τις συνεχείς μειώσεις των επιδοτήσεων σε χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Έγινε πλούσια και δημιουργική συζήτηση για...
τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα ώστε να υπάρχει αφύπνιση, μαζική συμμετοχή και δυναμικοί αγώνες.        
Η οργάνωση και ο συντονισμός αγωνιστικών αγροτικών κινητοποιήσεων ενάντια στο αίσχος των ανοιχτών και εξευτελιστικών τιμών στα προϊόντα, για να σταματήσει η απροκάλυπτη κοροϊδία από την κυβέρνηση εδώ και 11 μήνες και να ψηφιστεί άμεσα το ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς.  
            Στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων μας είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Είναι απαράδεκτο στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης να προβλέπονται κονδύλια ύψους 1 δις 100 εκατ. Ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή φόρου στα καύσιμα για τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους, τις ιδιωτικές κλινικές, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αεροπορικές εταιρείες και ούτε ένα ευρώ για τους αγρότες που το αγοράζουν 1,40-1,50€/λίτρο για να καλλιεργήσουν και δεν έχουν επιστρέψει καν τα λιγοστά χρήματα από το πετρέλαιο του 2016.
            Ο ΑΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε κέρδη ύψους 60 εκατ. Ευρώ για το πρώτο 9μηνο του 2018 και το αγροτικό ρεύμα είναι πανάκριβο και το αυξάνουν συνεχώς, κόβουν συνδέσεις, την ίδια στιγμή όμως δίνουν πάμφθηνο ρεύμα στις επιχειρήσεις και κλείνουν ευνοϊκές συμφωνίες για τις πολυεθνικές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μετακυλώντας το κόστος στα λαϊκά στρώματα.
            Στις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι του οργανωμένου αγροτικού κινήματος ανέδειξαν:
Το πρόβλημα των χαμηλών τιμών παραγωγού για το σύνολο, σχεδόν, των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων τις οποίες επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι που, σε συνδυασμό με το υπερδιογκωμένο κόστος παραγωγής, τις συνεχιζόμενες περικοπές στις επιδοτήσεις / ενισχύσεις, τη μείωση της παραγωγής λόγω ζημιών από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες, τα φορολογικά, ασφαλιστικά κι άλλα χαράτσια, αποδεκατίζουν το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.
 Την ανάγκη συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με στόχο την ανακοπή της συνεχιζόμενης σφοδρής επίθεσης που δέχεται, την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων - διεκδικήσεων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος που δίνουν «ανάσα ζωής» για το παρόν και, ταυτόχρονα, ανοίγουν προοπτική για το μέλλον.
Η πανελλαδική σύσκεψη ομόφωνα αποφάσισε:
* Την Τρίτη 18 Δεκέμβρη, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της κυβέρνησης που θα οργανωθούν από το ταξικό εργατικό κίνημα σ' όλη τη χώρα.
* Στο επόμενο διάστημα να γίνει προσπάθεια από τις ομοσπονδίες και τους αγροτικούς συλλόγους για την οργάνωση κατά τόπους αγωνιστικών κινητοποιήσεων για ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα που αυτό το διάστημα αντιμετωπίζουν κάποια προϊόντα, (πχ, πολύ χαμηλές τιμές στο βαμβάκι, στο γάλα, μεγάλη μείωση της ελαιοπαραγωγής κ.α.). Μάλιστα, ήδη, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας έχει πάρει απόφαση γιαπανκαρδιτσιώτικη σύσκεψη αγροτικών συλλόγων την ερχόμενη Τετάρτη 12/12 στον Παλαμά, στην οποία θα γίνει συζήτηση στην προοπτική για την οργάνωση άμεσης αγωνιστικής κινητοποίησης με βασικό θέμα την χαμηλή τιμή του βαμβακιού. Αντίστοιχες συσκέψεις για την τιμή στο βαμβάκι θα πραγματοποιηθούν από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και τους αντίστοιχους Αγροτικούς Συλλόγους την Τετάρτη 12/12 στην Γαλήνη στις 7μμ στο καφενείο του «Γκέκα» και την Πέμπτη 13/12 στις 6μμ στο Βασιλί-Φαρσάλων με πρόταση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
* Καθορίστηκε συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου στις 9.30πμ στο Υπουργείο για να τεθούν προς ικανοποίηση τα δίκαια αιτήματα - διεκδικήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή της.
*  Στις αρχές του νέου χρόνου να πραγματοποιηθεί σύσκεψη της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με θέμα την οργάνωση πανελλαδικά συντονισμένων αγωνιστικών κινητοποιήσεων προς τα τέλη Γενάρη.
* Ξεκινώντας άμεσα να οργανωθούν από τις κατά τόπους Ομοσπονδίες, Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους και Επιτροπές Αγώνα συσκέψεις σε κάθε περιοχή και νομό της χώρας με την συμμετοχή κλιμακίων της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, περιοδείες, επισκέψεις, ενημέρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων.
                Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους όλης της χώρας να συμμετέχουν μαζικά στις συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν και στις άλλες δράσεις για την προετοιμασία του νέου γύρου των πανελλαδικά συντονισμένων αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
            ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΑΣ Η ΔΥΝΑΜΗ – ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ Η ΕΛΠΙΔΑ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ – ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΛΟΚΩΝ