«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Παράταση προθεσμίας δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ!!!

 Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας ενημερώνει τις επιχειρήσεις μέλη του ότι το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε παράταση στην υποχρέωση δήλωσης επαγγελματικών λογαριασμών  στο TAXISNET έως και τις 15 Ιανουαρίου  2019.


Ειδικότερα, με βάση τις διατάξεις της εν λόγω απόφασης οι υπόχρεοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:


1.      Οι δικαιούχοι πληρωμής με ηλεκτρονικά μέσα υποχρεούνται να δηλώνουν ηλεκτρονικά τον ή τους Επαγγελματικό/ούς Λογαριασμό/ούς στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) με τη χρήση των διαπιστευτηρίων που διαθέτουν οι χρήστες για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, εντός μηνός από την έναρξη άσκησης δραστηριότητας που υπάγεται στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας με υποχρέωση αποδοχής πληρωμών μέσω POS. Για την πρώτη εφαρμογή οι ως άνω υπόχρεοι οφείλουν να συμμορφωθούν εντός τριών  μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας.

2.      Στον Επαγγελματικό Λογαριασμό οι υπόχρεοι αποδέχονται συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όπως, ενδεικτικά, μέσα πληρωμής με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά. Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του Επαγγελματικού Λογαριασμού αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου.
 
3.      Συναλλαγές που αφορούν την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου, μέσω των Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 3862/2010 ανεξαρτήτως του μέσου συναλλαγής, διενεργούνται μέσω Επαγγελματικού Λογαριασμού.

4.      Οι Επαγγελματικοί Λογαριασμοί δηλώνονται με χρήση του Αριθμού Λογαριασμού Πληρωμών. Εφόσον υπάρχει ΙΒΑΝ, δηλώνονται υποχρεωτικά με τη μορφή αυτή και επιβεβαιώνονται από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 3862/2010. Σε περίπτωση μη επιβεβαίωσης του Λογαριασμού, η ΑΑΔΕ προβαίνει σε απενεργοποίηση του.

5.      Δήλωση ίδιου Επαγγελματικού Λογαριασμού από διαφορετικούς δικαιούχους πληρωμής δεν επιτρέπεται και η ΑΑΔΕ προβαίνει σε απενεργοποίηση των Λογαριασμών.

6.      Οι δικαιούχοι πληρωμής υποχρεούνται να δηλώσουν το σύνολο των Επαγγελματικών Λογαριασμών τους, σε περίπτωση που οι συναλλαγές της παρ. 2 διενεργούνται σε πλέον του ενός Επαγγελματικούς Λογαριασμούς.

7.      Οι δικαιούχοι πληρωμής δύνανται να διαγράφουν Επαγγελματικό Λογαριασμό ή/και να προβαίνουν σε προσθήκη Επαγγελματικού λογαριασμού, σε περίπτωση τροποποίησης. Οι μεταβολές που επέρχονται στους Επαγγελματικούς Λογαριασμούς δηλώνονται εντός μηνός από την ημερομηνία κατά την οποία επήλθε η μεταβολή.

8.      Η ΑΑΔΕ δύναται να αξιοποιήσει τις πληροφορίες σχετικά με τους Επαγγελματικούς Λογαριασμούς για την υλοποίηση του άρθρου 16 του ν. 4172/2013, όπως ισχύει.

Για τους νέους επαγγελματίες, οι ισχύουσες διατάξεις ορίζουν την υποχρέωση δήλωσης επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού εντός μηνός από την έναρξη δραστηριότητας.

Όσοι ρισκάρουν να μη δηλώσουν τον λογαριασμό τους, θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 1.000 ευρώ. Το ίδιο πρόστιμο επιφέρει και η μη υποβολή δήλωσης διόρθωσης, προς συμμόρφωση, από τους υπόχρεους, στις περιπτώσεις απενεργοποίησης Επαγγελματικού Λογαριασμού, καθώς νοείται ως μη δήλωση Επαγγελματικού Λογαριασμού.

Για την εκπρόθεσμη  υποβολή δήλωσης Επαγγελματικού Λογαριασμού επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ενώ πρόστιμο 1.500 ευρώ προβλέπεται και για τους επαγγελματίες εκείνους οι οποίοι ενώ έχουν σχετική υποχρέωση, δεν έχουν εγκαταστήσει POS.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ