«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Κλιμάκιο της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους μέσω του «Προγράμματος κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ στο Δασαρχείο Αγρινίου

Κλιμάκιο της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ είχε συνάντηση την Παρασκευή 14 Δεκέμβρη με τους εργαζόμενους μέσω του «προγράμματος  κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ στο Δασαρχείο Αγρινίου, με επικεφαλής το Νίκο Μωραΐτη, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, και το Μιχάλη Κατσιγιάννη μέλος της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου.

Κατά την συνάντηση οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την έντονη αγανάκτηση και ανησυχία τους για...
το λανθασμένο πακέτο ασφαλιστικής κάλυψης, για όλους τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν μέσω του προγράμματος. Όπως  τόνισαν τους αφαιρεί το δικαίωμα και τις προϋποθέσεις να είναι δικαιούχοι του ειδικού επιδόματος που κάθε χρόνο ανάλογα με τα ένσημα του προηγούμενου χρόνου δίνεται σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων μεταξύ των οποίων είναι και αυτή του δασεργάτη.

Συγκεκριμένα διεκδικούν:

·               Όλοι οι εργάτες - εργάτριες να δηλώνονται στον Κωδικό Ειδικότητας του ΕΦΚΑ που αντιστοιχεί στην ειδικότητα του δασεργάτη. Όλες οι μηνιαίες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβλήθηκαν μέχρι σήμερα στον ΕΦΚΑ με λανθασμένο Κωδικό Ειδικότητας να διορθωθούν και να αποτυπωθεί η σωστή ασφαλιστική εικόνα-ειδικότητα για κάθε ασφαλιζόμενο δασεργάτη.

·               Μέτρα υγιεινής, προστασίας και μετακίνηση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας με οχήματα της υπηρεσίας.

·               Μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα διότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην υπηρεσία του Δασαρχείου Αγρινίου.

Ο Μιχάλης Κατσιγιάννης κάλεσε τους εργαζόμενους, μέσα από τη συλλογική συζήτηση να οργανωθεί η πάλη ενάντια στην επίθεση που συνεχίζεται.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ κλιμακώνει την επίθεση μέσα από την προετοιμασία ενός σκληρού, ταξικού, αντιλαϊκού προϋπολογισμού με δεκάδες νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα ψηφιστούν στη Βουλή στις 18 Δεκέμβρη.

Γι’ αυτό το λόγο το ΔΣ του ΕΚΑ καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να δώσουν μαχητικό, αγωνιστικό "παρών" στο συλλαλητήριο την Τρίτη 18 Δεκέμβρη και ώρα 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία στο Αγρίνιο για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στον προϋπολογισμό της φοροληστείας και των πλειστηριασμών.

Στη συνέχεια ο Νίκος Μωραΐτης τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις προωθούν την ευέλικτη και με ημερομηνία λήξης εργασία μέσα από τα διάφορα προγράμματα για τη μείωση της ανεργίας, που η ίδια η πολιτική τους δημιουργεί. Μια από αυτές τις μορφές αποτελούν και τα κοινώς λεγόμενα οχτάμηνα ανακύκλωσης της ανεργίας, η ονομαζόμενη "κοινωφελής εργασία", στην οποία οι άνεργοι "παρκάρουν" για 8 μήνες αμειβόμενοι με ψίχουλα και καλούμενοι να καλύψουν τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα χωρίς τα απαραίτητα μέσα και εφόδια.

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και η "κοινωφελής εργασία" στο Δασαρχείο Αγρινίου που πραγματοποιείται αυτό το διάστημα. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι απασχολούνται στην κοπή, συλλογή και απομάκρυνση κλαδιών και άλλων αντικειμένων και γι’ αυτό ακριβώς χρησιμοποιούν ή χειρίζονται αλυσοπρίονα, χειροπρίονα, τσεκούρια κλπ. Γίνεται κατανοητό πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι από τη στιγμή που απασχολούνται ως δασεργάτες θα πρέπει να είναι αντίστοιχη και η ασφαλιστική τους κάλυψη.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει προκαλέσει δίκαια την ανησυχία των εργαζομένων καθώς εκτός του ότι η συγκεκριμένη εργασία και αντίστοιχα η εργασιακή εμπειρία αναγνωρίζεται από το ΑΣΕΠ και μπορεί να αξιοποιηθεί στη διεκδίκηση ανάλογων θέσεων εργασίας στο μέλλον,  χάνουν την δυνατότητα να είναι δικαιούχοι του ειδικού επιδόματος δασεργάτη.

Επίσης οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών όπου εργάζονται, καθώς καλούνται να καλύψουν τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν. Η πυροπροστασία δεν αφορά μόνο μία σεζόν, αλλά είναι απαραίτητη για την προστασία της ζωής, της περιουσίας του λαού και του περιβάλλοντος. Επομένως, χρειάζεται τα οχτάμηνα της "κοινωφελούς" να γίνουν μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ο Βουλευτής του ΚΚΕ κλείνοντας  ανέφερε  ότι το ΚΚΕ θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για την ανάδειξη των προβλημάτων και στη Βουλή προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα με τη διόρθωση της αναγραφής της ειδικότητας των συγκεκριμένων εργαζομένων.

Επίσης κάλεσε τους εργαζόμενους να μη δεχτούμε καμιά αναμονή και ανοχή. Να απαντήσουμε στα ψέματα και τις αυταπάτες που σπέρνουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η ΝΔ. Κανείς δεν θα λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεών τους από την έναρξη της κρίσης, αν δεν οργανωθεί μαζικός, αποφασιστικός αγώνας. Να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ για να πιάσει τόπο ο  αγώνας ενάντια στις πολιτικές που τσακίζουν τα όνειρα και το μέλλον τους.