«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Ένας Καινουργιώτης Παλληκάρι… Γιάννης (Στράτος) Θάνος!!!

Γιάννης (Στράτος) Θάνος!!!
Ένας Καινουργιώτης Παλληκάρι… που έδωσε τη Ζωή του για την Πατρίδα και τη Λαοκρατία!!!
Πρόσφατα συνάντησα την Αδερφή του Αγαθή Π. Θάνου και την ρώτησα για την Ιστορία του Γιάννη.
Μου είπε:
Ο Γιάννης (Στράτος) Θάνος γεννήθηκε στο Καινούργιο Τριχωνίδας το 1918. Ήταν το πρώτο παιδί του Παναγιώτη Θάνου και της Αγαθής που έζησε. Το ζευγάρι είχε αποκτήσει κι άλλα παιδιά πριν και πέθαναν. Σύμφωνα με μια τοπική συνήθεια, όταν δε ζούσαν τα παιδιά…
το επόμενο που θα γεννιόνταν το άφηναν στο δρόμο (στη στράτα) κι όποιος περνούσε πρώτος το βάφτιζε. Έτσι έγινε και με το παιδί αυτό, πέρασε ο Ανδρέας Φλώρος το είδε… το βάφτισε και του έδωσε το όνομα Γιάννης. Στα παιδιά που άφηναν στο δρόμο έδιναν κι ένα δεύτερο όνομα (Στράτος). Αυτό έζησε αλλά… μετά από 3 χρόνια έφυγε απ΄ τη ζωή η μάνα του η Αγαθή κι έμεινε ορφανό. Ο πατέρας του ο Παναγιώτης Θάνος ξανανυμφεύτηκε,  το όνομα της δεύτερης γυναίκας του ήταν Σταυρούλα, μαζί της απέκτησε τέσσερα παιδιά τον Νίκο την Αγαθή τον Τρύφωνα και τη Μαρία.
Ο Γιάννης (Στράτος) Θάνος τελείωσε το δημοτικό σκολειό στο Καινούργιο. Αμέσως μετά έκανε διάφορες αγροτικές δουλειές, εργάτης, έκανε χωράφι με άλογα, κουβαλούσε καπνά κ.α.
Το 1939 παρουσιάστηκε φαντάρος (κληρωτός) στο 2/39 Σύνταγμα στο Μεσολόγγι. Ο πόλεμος του ’40 τον βρήκε στο Μεσολόγγι και πήγε στο Αλβανικό μέτωπο όπου πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Μετά την κατάρρευση του μετώπου, στα μαύρα χρόνια της κατοχής, γύρισε στο Καινούργιο. Νυμφεύτηκε την Ξανθή Φουκανέλη απ’ το Ελαιόφυτο. Απέχτησε ένα κορίτσι το οποίο πέθανε μετά από δυο-τρεις μέρες απ’ τη γέννησή του. Τότε ο Γιάννης (Στράτος) Θάνος δούλευε στο λιοτρίβι του Αυγούλη στο Αγρίνιο. Ο Πατέρας του ο Παναγιώτης κι όλη η  οικογένειά του δούλευαν σαν βοσκοί στην Οικογένεια Φ. Καλφούντζου φύλαγαν πρόβατα.
Ο Χρήστος Καλφούντζος οργάνωσε όπως κι άλλους συγχωριανούς μας και τον Γιάννη (Στράτο) Θάνο στο ΕΑΜ. Με την ίδρυση του ΕΛΑΣ ήταν απ΄ τους πρώτους που βγήκε αντάρτης στο βουνό. Ήταν μαζί και με τον Άρη Βελουχιώτη. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες του ΕΛΑΣ εναντίον των κατακτητών, στη μάχη της Βελάουστας, στη μάχη της Γουρίτσας κ.α. Όταν ο ΕΛΑΣ μπήκε σαν απελευθερωτής στο Αγρίνιο ήταν εκεί κι ο Γιάννης (Στράτος) Θάνος. Μετά από την απελευθέρωση του Αγρινίου έφυγε για την Αθήνα. Πήρε μέρος στη νικηφόρα μάχη του ΕΛΑΣ εναντίον των Γερμανών, στη μάχη της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι, όπου έχασε τη ζωή του στις 13 Οκτώβρη του 1944.

Το θλιβερό μαντάτο του χαμού του, το έφεραν στον πατέρα του, δυο σύντροφοί του Γιάννη οι Καινουργιώτες ΕΛΑΣίτες: Ο Γιώργος Καλφούντζος του Δημητρίου και ο Κώστας Φλώρος του Ανδρέα, που ήταν μαζί του και πήραν κι αυτοί μέρος στη μάχη της Ηλεκτρικής.
Όταν έδωσε τη ζωή του για τη Λευτεριά και τη Λαοκρατία ο Γιάννης (Στράτος) Θάνος ήταν 26 χρονών Παλληκάρι.
   Γιάννης (Στράτος) Θάνος… ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!

ΥΓ: Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω την Αδερφή του Γιάννη (Στράτου) Θάνου την Αγαθή Π. Θάνου για την αφήγηση των παραπάνω. Όπως επίσης και την άλλη Αδερφή του την Μαρία Π. Θάνου-Κασκαβέλη που παραβρέθηκε στη συνάντησή μας.
Ήταν  την Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2018 στις μία (01:00)  το μεσημέρι στην περιοχή Μπενόβρυση στο Καινούργιο Τριχωνίδας.

Δημήτρης Ντόκας