«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Αντιπροεδρία στο Πολιτικό Γραφείο της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR για 2014-2016 για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

 Στη Γενική Συνέλευση της CPMR (Συνέλευση των Περιφερειακών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης) που πραγματοποιείται στην πόλη Umea της Σουηδίας, βρίσκεται ο βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Καρπέτας, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, συνεδρίασαν οι...
Γεωγραφικές Επιτροπές και οι Ομάδες Εργασίας της CPMR, αρχικά υπήρξε συνάντηση της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της task force «Μακροπεριφερειακές Στρατηγικές και Θαλάσσιες Στρατηγικές» και της Ομάδας Εργασίας «Αδριατική-Ιόνιο».
Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Διαμεσογειακής Επιτροπής, προήδρευσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τον Κ. Καρπέτα και μεταξύ άλλων στην ατζέντα της ήταν και η εκλογή νέου Πολιτικού Γραφείου, νέου Προέδρου και νέων Αντιπροέδρων.

Στο Πολιτικό Γραφείο της Διαμεσογειακής Επιτροπής για 2014-2016 πρόεδρος εκλέχθηκε ο Γάλλος Περιφερειάρχης Προβηγκίας, Άλπεων και Κυανής Ακτής, Michel Vauzelle, ενώ στη θέση του αντιπροέδρου ο Κωνσταντίνος Καρπέτας.

 «Η σημερινή ολομέλεια της Διαμεσογειακής Επιτροπής βρίσκει και πάλι τον Ευρωπαϊκό Νότο να ασφυκτιά κάτω από την οικονομική κρίση και την κρίση χρέους. Παράλληλα καθίσταται σημαντική και κρίσιμη και λόγω χρονικής συγκυρίας, καθώς συμπίπτει με το ξεκίνημα της θητείας της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ξεκίνημα της νέας προγραμματικής περιόδου, το ξεκίνημα της Μακροπεριφερειακής Στρατηγικής Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR), που μπορεί να αποτελέσει τον οδικό χάρτη για τη δημιουργία μιας Μακροπεριφερειακής Στρατηγικής για ολόκληρη τη Μεσόγειο, ενώ για πρώτη φορά η Μεσόγειος βρίσκεται αντιμέτωπη με το ξεκίνημα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων» επεσήμανε ο κ. Καρπέτας κατά την εναρκτήρια ομιλία του και συνέχισε: «Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η πραγματική λύση δεν μπορεί να έρθει μέσα από την ύφεση, αλλά μόνο μέσα από την ανάπτυξη. Η πραγματική λύση βρίσκεται στην προστασία και διατήρηση των κοινών πόρων, στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και στην αξιοποίηση των κοινών ευκαιριών, ξεκινώντας πρώτα από όλα με αυτό που μας ενώνει όλους εμάς εδώ, τη Μεσόγειο θάλασσα».
Ο Βοηθός Περιφερειάρχη τόνισε πως «στη συγκεκριμένη αυτή συγκυρία, κρύβεται η ευκαιρία που ψάχνουμε εμείς οι Περιφέρειες της Μεσογείου, για να προσφέρουμε βιώσιμη ελπίδα και δημοκρατικότερη προοπτική στους πολίτες μας, γεφυρώνοντας τις υπάρχουσες διαφορές μας και αντιμετωπίζοντας τα κοινά μας ζητήματα», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στον απόηχο του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της Σκωτίας και στο τι θα πρέπει να αποκομίσουμε.
«Εμείς οι Περιφέρειες είμαστε το θεμέλιο του νέου οικοδομήματος βασιζόμενες στις αρχές της αλληλεγγύης, του αμοιβαίου σεβασμού, του κοινού συμφέροντος και της διαμόρφωσης της κουλτούρας συναίνεσης και για αυτό αποτελούμε την ελπίδα των πολιτών για οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική ευημερία και περισσότερη δημοκρατία και ελευθερία», κατέληξε ο κ. Καρπέτας.
Σήμερα και αύριο συνεχίζεται η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της CPMR, η οποία περιλαμβάνει στην ατζέντα της κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι οι δραστηριότητές της, ποιο είναι το μέλλον για την ευρωπαϊκή περιφερειακή πολιτική και της Περιφέρειες της CPMR, η παγκόσμια σύνδεση της Ευρώπης, οι Μακροπεριφέρειες, η θαλάσσια στρατηγική κ.α.

Βίντεο από την ομιλία του κ. Καρπέτα θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: