«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Εκδήλωση για τη Μάχη της Γουρίτσας (ΦΩΤΟ)

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Σεπτέμβρη, η εκδήλωση τιμής και μνήμης της επετείου της Μάχης της Γουρίτσας, στο χώρο που έχει ανεγερθεί το μνημείο.Το παράρτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τίμησε την επέτειο αυτή, με μία λιτή αλλά με όλο συγκίνηση εκδήλωση στο μνημείο της μάχης με θέα την μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, την Τριχωνίδα....
Στο ύψωμα της μεγάλης στροφής της Μυρτιάς στήθηκε το ιστορικό μνημείο αυτής της μάχης και κάθε χρόνο γίνονται εκεί εκδηλώσεις για το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός.Την κεντρική ομιλία έκανε ο σ. Τόλης Θύμιος εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Παράρτημα Αγρινίου. Κατάθεση στεφάνων έκαναν η ΚΟ του ΚΚΕ του Θέρμου, η ΚΝΕ και τα τοπικά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ.
Το ιστορικό της μάχης
Όπως είναι γνωστό η Μάχη της Γουρίτσας είναι η πρώτη σύγκρουση του ΕΛΑΣ με τους Γερμανούς. Εκτός των άλλων κατέρριψε το μύθο του αήττητου του γερμανικού στρατού. Θεωρήθηκε δε από τους Γερμανούς πολεμική σύγκρουση. Ματαιώθηκε οριστικά η εγκατάσταση των Γερμανών στο Θέρμο. Όσες φορές ανέβηκαν στο Θέρμο, το έκαναν πλέον με ισχυρές δυνάμεις. Το πολεμικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό ήταν τεράστιο. O αρχηγός των Συμμαχικών Δυνάμεων Μέσης Ανατολής Ουίλσον εξέφρασε στο Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ την ευαρέσκειά του για την πλήρη επιτυχία της μάχης, η οποία μεταδόθηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό Καΐρου στις 20 - 7 - 1943 και της Μόσχας. Όσο κι αν μοιάζει υπερβολικό, όπως λέει κι ο Μαραγιάννης «οι στροφές της Μυρτιάς έγιναν τα Δερβενάκια της Ρούμελης».
Επισυνάπτεται μία διήγηση για τη Μάχη της Γουρίτσας, του Νίκου Ε. Σκιαδά από το βιβλίο του με τίτλο: «Καπετάν Επαμεινώνδας».