-Την Δευτέρα είχαμε την «τύχη» να δούμε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας, την προκήρυξη θέσεων επικουρικών ιατρών ( 7 για την δική μας 6 Υ.Π.Ε.) χωρίς να υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ για τα Νοσοκομεία του Νομού μας.
-Την Τετάρτη οι διοικούντες αποφάσισαν να εφημερεύσει ως εφημεριακό κέντρο η Καρδιολογική κλινική στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου. Την ίδια ώρα όμως άφησαν ΑΚΑΛΥΠΤΗ την εφημερία Αναισθησιολόγου στο Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα...
να υπάρχει τεράστιο θέμα αν υπήρχε ανάγκη για παρουσία του στην αντιμετώπιση περιστατικού(όπως έγινε στις 30/8/14 με ανακοπή στο Τ.Ε.Π.). Ταυτόχρονα στο Νοσοκομείο Αγρινίου που εφημέρευε Αναισθησιολόγος δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν έκτακτα περιστατικά, που θα χρειάζονταν χειρουργική αντιμετώπιση γιατί δεν υπήρχε Καρδιολόγος για εκτίμηση (το ίδιο συμβαίνει και στο Μεσολόγγι όταν δεν εφημερεύει εκεί Καρδιολόγος). Άρα δεν μπορούσε να λειτουργήσει ο Χειρουργικός Τομέας σε κανένα από τα δυο Νοσοκομεία του Νομού κάτω από τις απαιτούμενες και αναγκαίες συνθήκες ασφάλειας. -Την Τετάρτη οι διοικούντες αποφάσισαν να εφημερεύσει ως εφημεριακό κέντρο η Καρδιολογική κλινική στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου. Την ίδια ώρα όμως άφησαν ΑΚΑΛΥΠΤΗ την εφημερία Αναισθησιολόγου στο Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα...
- Οι δηλώσεις που έγιναν από τους παράγοντες της πόλης της Ι.Π. Μεσολογγίου, όπως ο Δήμαρχος, κατόπιν της συνάντησης στο Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη, ότι ο Αναπληρωτής υπουργός ανακάλεσε την απόφαση του διοικητή κ. Βλάχου για την μετακίνηση του Μεσολογγίτη καρδιολόγου στο Αγρίνιο για εφημερίες διαψεύστηκε από τον Διοικητή τόσο σε ερώτηση που του έγινε από τον εκπρόσωπο των Εργαζομένων όσο και από το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ιατρός εφημέρευε το Σάββατο στο Νοσοκομείο Αγρινίου με απόφαση της Διοίκησης.
- Η απάντηση που έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας στη Βουλή την Δευτέρα, έπειτα από την ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Νίκου Μωραΐτη, είναι εξόχως αποκαλυπτική για την ενημέρωση που έχει από τους εδώ αρμόδιους Διοικητές. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου Αγρινίου, μιας και μετά την παραίτηση του διευθυντή της Καρδιολογικής το Νοσοκομείο διαθέτει 6 καρδιολόγους ενώ ένας έβδομος που ανήκε στη δύναμη του Νοσοκομείου Αγρινίου και είχε αποσπαστεί στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου επιστρέφει στο Μεσολόγγι για να καλύψει τις εκεί ανάγκες. Η πραγματικότητα βέβαια απέχει πολύ από τα λεγόμενα του Αν. Υπουργού μιας και οι Καρδιολόγοι που έχουν μείνει στο Αγρίνιο είναι δύο και μάλιστα ο ένας είναι συμβασιούχος που λήγει η θητεία του σε τέσσερεις μήνες, ενώ ο Καρδιολόγος που επιστρέφει από την Πάτρα στο Μεσολόγγι είναι απλά Παθολόγος.
-Οι Διοικούντες των Νοσοκομείων του Νομού άφησαν ακάλυπτες, από εφημερεύοντα ιατρό Παθολόγο, τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο το Νοσοκομείο Μεσολογγίου. Συνέπεια αυτού ήταν οι ιατροί της Παθολογικής να στείλουν «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο προς Διοικητή και Αν, Διοικητή καλώντας τους να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα.
Η ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΔΩΘΗΚΕ;
Να εφημερεύσει Γενικός Ιατρός στο Τ.Ε. Π. και οι ασθενείς της κλινικής να παρακολουθούνται από ειδικευομένους χωρίς την παρουσία ειδικευμένου Παθολόγου! με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια τόσο των ασθενών όσο και των εργαζομένων, κάτι που δυστυχώς έχει ξαναγίνει και καταγγελθεί. Τα έγγραφα των Παθολόγων( με αρ. πρωτ.) είναι στη διάθεση κάθε ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΑΡΧΗΣ.
Τελειώνοντας τον απολογισμό γεννούνται εύλογα ερωτήματα για τις συγκεκριμένες ενέργειες:
-Είναι συνήθης πρακτική λειτουργίας διοίκησης;
-Είναι ενέργειες βάση εντολών εφαρμογής ενός σχεδιασμού;
-Είναι διοικητική ανικανότητα διαχείρισης κρίσης;
Η απάντηση ας απασχολήσει τον καθένα μας αλλά ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.
Δημήτρης Τουμαράς Πρόεδρος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μεσολογγίου
Στέλιος Μερμίγκης Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο Δ.Σ. Νοσοκομείου. Αιτ/νιας