«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΕΝΤΕ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ "ΑΘΗΝΑ" ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Πρωτοβουλία πέντε Δημάρχων σχετικά με το επικείμενο σχέδιο « ΑΘΗΝΑ» του Υπουργείου Παιδείας.

Οι Δήμαρχοι, Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός, Κοζάνης κ. Λάζαρος Μαλούτας, Λαμιέων κ. Γεώργιος Κοτρονιάς, Λεβαδέων κ. Νικόλαος Παπαγγελής και Φλώρινας κ. Ιωάννης Βοσκόπουλος με επιστολή τους στο πολιτικό προσωπικό (Υπουργούς, Υφυπουργούς, Βουλευτές ), των Νομών, που εδρεύουν τα πανεπιστήμια Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας καλούν  σε κοινό αγώνα για να μην καταργηθούν τα περιφερειακά ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:  

Το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας οδήγησε σε συγκέντρωση του μισού και...
πλέον πληθυσμού στα δύο βασικά αστικά κέντρα της χώρας, την πρωτεύουσα και τη συμπρωτεύουσα, με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα.

Η ίδια συγκεντρωτική αντίληψη, είχε επικρατήσει και στην οργάνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα τη στρεβλή ανάπτυξη του «Ακαδημαϊκού χάρτη» της χώρας.

Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια για τη λειτουργία περιφερειακών ιδρυμάτων, τα κωλύματα και οι περιορισμοί που ετίθεντο, παρεμπόδιζαν την ανάπτυξή τους και κατ’ επέκταση τη συμβολή τους στην περιφερειακή οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη.

Σήμερα, βιώνοντας τα αποτελέσματα αυτής της αδιέξοδης πολιτικής, θα περίμενε κανείς ο επιβεβλημένος εξορθολογισμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των περιφερειακών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και όχι να επιχειρηθεί για μία ακόμη φορά η συγκέντρωσή τους, αναβιώνοντας έτσι ξανά ένα ολιγοπολικό μοντέλο ανάπτυξης.

Η περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, δεν είναι δυνατόν να συντελεστεί, χωρίς την ισχυρή παρουσία αξιόπιστων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με υψηλό ακαδημαϊκό έργο και σύνδεσή τους με την παραγωγική διαδικασία και την προσπάθεια ανασυγκρότησης της υπαίθρου.

Καλούμε όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους της «άλλης Ελλάδας», να αποκρούσουν τη βαθειά συγκεντρωτική - αντιαναπτυξιακή αντίληψη της υπερσυγκέντρωσης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και να δώσουν μαζί μας τη μάχη για την ενίσχυση της παρουσίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιφέρεια, προωθώντας έτσι την ποθούμενη περιφερειακή ανάπτυξη και τη συνολική ανασυγκρότηση της χώρας.

Επίσης θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας ότι οι Δήμαρχοι Αγρινίου, Λεβαδέων και Λαμιέων,  κ. Παύλος Μοσχολιός, κ. Νικόλαος Παπαγγελής και κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς αντίστοιχα, εισηγήθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013 την έκδοση ψηφίσματος που έγινε ομόφωνα δεκτό.

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος είναι το ακόλουθο:

«Ο αναγκαίος εξορθολογισμός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφορά στην κατάργηση λειτουργούντων αυτόνομων Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, τα οποία έχουν να επιδείξουν εξαιρετικά υψηλό ακαδημαϊκό έργο, ενώ η συνολική δραστηριότητα τους καταγράφει σημαντικά αποτελέσματα στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή της Περιφέρειας.

Η πολυπόθητη περιφερειακή ανάπτυξη, δεν μπορεί παρά να στηριχθεί στην εφαρμογή ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, στην αναζήτηση και προώθηση του οποίου ο ρόλος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Η σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία αποτελεί βασικό θεμέλιο λίθο για την περιφερειακή ανασυγκρότηση της χώρας.

Η κατάργηση αποκεντρωμένων Ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, δημιουργεί σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις, και ταυτόχρονα θέτει την ταφόπλακα σε κάθε αναπτυξιακή προοπτική της Περιφερειακής Ελλάδας.

Οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του χάρτη των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Αυτοδιοίκησης, του μοναδικού θεσμού που λειτουργεί αποτελεσματικά σήμερα στη χώρα, θα μας βρει αντίθετους και αντίπαλους σε κάθε βήμα».

                                   

                        Ο Δήμαρχος Αγρινίου

                        Παύλος Μοσχολιός                        Ο Δήμαρχος Κοζάνης

                        Λάζαρος Μαλούτας                        Ο Δήμαρχος Λαμιέων

                        Γεώργιος Κοτρωνιάς                        Ο Δήμαρχος Λεβαδέων

                   Νικόλαος ΠαπαγγελήςΟ Δήμαρχος Φλώρινας

Ιωάννης ΒοσκόπουλοςΠίνακας ΑποδεκτώνΑναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας

Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς

Υφυπουργός Δικαιοδύνης κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης

Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Γεώργιος Βαρεμένος

Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κα Μαρία Τριανταφύλλου

Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Αθανάσιος Μωραΐτης

Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κα Νίκη Φούντα

Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Νικόλαος Μωραΐτης

Βουλευτής Βοιωτίας κ. Ευάγγελος Μπασιάκος

Βουλευτής Βοιωτίας κ. Ιωάννης Καράμπελας

Βουλευτής Βοιωτίας κ. Ανδρέας Κουτσούμπας

Βουλευτής Βοιωτίας κ. Ιωάννης Σταθάς

Βουλευτής Κοζάνης κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος

Βουλευτής Κοζάνης κα Ευγενία Ουζουνίδου

Βουλευτής Κοζάνης κ. Παρασκευάς (Πάρις) Κουκουλόπουλος

Βουλευτής Κοζάνης κα Ραχήλ Μακρή

Βουλευτής Κοζάνης κ. Γεώργιος Κασαπίδης

Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος

Βουλευτής Φθιώτιδας κα Ελένη Μακρή – Θεοδώρου

Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Βασίλειος Κυριακάκης

Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης

Βουλευτής Φλωρίνης κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης

Βουλευτής Φλωρίνης κ. Αθανάσιος Γερμανίδης