«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

«Στο κόκκινο» τα ταμεία!

«Στο κόκκινο» τα ταμεία
«Στο κόκκινο» βρίσκονται όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία λόγω της διαχρονικής υποχρηματοδότησής τους από το κράτος, της εισφοροαποφυγής, εισφοροδιαφυγής των εργοδοτών, την εκτόξευση της ανεργίας λόγω κρίσης, των ελαστικών μορφών απασχόλησης αλλά και του ανταγωνισμού που ενισχύει τα μονοπώλια και πετά μαζικά στο δρόμο αυτοαπασχολούμενους και φτωχομεσαίους αγρότες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταβάλλουν καν τις εισφορές τους.
Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το ΙΚΑ, το... Ταμείο που καλύπτει άμεσα και έμμεσα πάνω από 9 εκατομμύρια ασφαλισμένους: το φετινό έλλειμμά του υπολογίζεται ότι μέχρι τέλος του 2012 θα φτάσει το 1,4 δισ. ευρώ. Κι αυτό την ώρα που ήδη χρωστά πάνω από 7 δισ. ευρώ σε άλλους Οργανισμούς για λογαριασμό των οποίων εισπράττει τις εισφορές (ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, ΟΕΕ, ΕΤΕΑΜ), ενώ πάνω από 13 δισ. ευρώ είναι το χρέος του κλάδου σύνταξης στον κλάδο Υγείας που πλέον πέρασε στον ΕΟΠΥΥ. Τα αδιέξοδα αυτά είναι σίγουρο πως θα ενταθούν, καθώς: υπολογίζεται ότι η αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα προκαλεί στο Ταμείο απώλειες 450 εκατ. ευρώ. Ενας στους τρεις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, ενώ η «μαύρη» και η ελαστική εργασία (δηλαδή η εργασία με πετσοκομμένα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα ... επίσημα ή ανεπίσημα) καλπάζει αμείωτα. Οι βεβαιωμένες ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν εισπραχθεί από το ΙΚΑ φτάνουν τα 6,7 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα αδιέξοδα δημιουργούνται και στα υπόλοιπα Ταμεία: στον ΟΑΕΕ υπολογίζεται ότι το 45% των ασφαλισμένων αδυνατεί να καταβάλλει εισφορές, ενώ για φέτος το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει στα 830 εκατομμύρια ευρώ. Στον ΟΓΑ το 36% των ασφαλισμένων αδυνατεί να καταβάλλει εισφορές.
Τα μεγάλα ελλείμματα των ταμείων δημιουργούν κινδύνους για ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Από τη μία πλευρά, λόγω της συστηματικής μείωσης των εσόδων των Ταμείων. Από την άλλη, λόγω των νέων αντιασφαλιστικών σχεδίων που ήδη υπάρχουν στα συρτάρια των επιτελείων της πλουτοκρατίας που - σημειωτέον - προωθούν κάθε φορά στο όνομα της αντιμετώπισης της «σπατάλης» και της «βιωσιμότητας» των ταμείων. Η Λευκή Βίβλος της ΕΕ για το Ασφαλιστικό δίνει σαφή κατεύθυνση για νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για νέα μείωση συντάξεων και παροχών. Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών έρχεται και επανέρχεται ως πρόταση από κόμματα όπως η ΝΔ, ενώ το σύνθημα για νέες ανατροπές δίνουν και άλλες δυνάμεις είτε μιλώντας για την ανάγκη περιορισμού του «μη μισθολογικού κόστους» είτε κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις τις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας»...
Οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, οι συνταξιούχοι, γενικά οι λαϊκές οικογένειες δεν πρέπει να δεχτούν καμιά μείωση συντάξεων και παροχών. Δεν έχουν καμία ευθύνη για τον οικονομικό στραγγαλισμό των Ταμείων. Πρέπει να διεκδικήσουν άμεση και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των Ταμείων από το κράτος. Να παλέψουν ώστε καμιά εργατική-λαϊκή οικογένεια να μη δει να χάνονται ή να πετσοκόβονται ακόμα κι αυτές οι πενιχρές σήμερα συντάξεις, οι παροχές, που ούτως ή άλλως είναι πίσω από τις ανάγκες. Να παλέψουν ενάντια στην πολιτική που λεηλατεί τα Ταμεία και ανοίγει το δρόμο για την πλήρη παράδοση Υγείας-Πρόνοιας-Ασφάλισης στον έλεγχο των επιχειρήσεων. Να οργανωθούν για την υπεράσπιση αλλά και διεύρυνση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων όπως επιτρέπει και ο τεράστιος πλούτος που παράγει η εργατική τάξη.