«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Έγκλημα η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ - Καμία ανοχή στα αντιλαϊκά σχέδια

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ
ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ
ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΑΛΟΓΕΙ
Αιχμή του δόρατος  της νέας κυβέρνησης είναι η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, η επιλογή της Ε.Ε και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου για την...
απελευθέρωση στρατηγικών τομέων της οικονομίας. Ο κατάλογος είναι τεράστιος και περιλαμβάνει , μεταξύ των άλλων, όλες τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας  ΔΕΗ,ΕΛΠΕ,ΔΣΦΑ, ΔΕΠΑ ,ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ κ.λ.π
Η  κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με αυτό τον τρόπο θα λύσουν το πρόβλημα του χρέους, των ελλειμμάτων, της κρίσης , της ανεργίας και δεν θα χρειαστεί να πάρουν άλλα μέτρα μείωσης των μισθών και των συντάξεων. ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ
Ο πραγματικός στόχος των αποκρατικοποιήσεων είναι να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Γι´ αυτόν το λόγο οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν δρομολογηθεί καιρό τώρα από την συνθήκη του ΜΑΑΣΤΡΙΧ ακόμα, πολύ πριν την εκδήλωση της κρίσης και τα μνημόνια.
Τα μέτρα για την ιδιωτικοποίηση της Ηλεκτρικής Ενέργειας και της ΔΕΗ  ξεκίνησαν από το 1999, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, και έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό (Μετοχοποίηση της ΔΕΗ, δημιουργία μονάδων παραγωγής από ιδιώτες, δημιουργία θυγατρικών στα δίχτυα Μεταφοράς και Διανομής κλπ.)
Οι επιπτώσεις από αυτή την πολιτική, που υπηρετήσαν πιστά όλα αυτά τα χρόνια τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και τώρα επιταχύνεται, είναι ορατές στα λαϊκά στρώματα αλλά και στους εργαζόμενους του κλάδου.
·        Οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος κάνει δύσκολη έως απαγορευτική την χρήση του για μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης, άνεργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.
·        Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους του κλάδου που δέχτηκαν σημαντικά πλήγματα στους μισθούς αλλά και στις εργασιακές σχέσεις.
Απορρίπτουμε τα εκβιαστικά διλήμματα που χρησιμοποιούνται και τις αυταπάτες.
·        Ότι έτσι θα έχουμε ανάπτυξη και κατά συνέπεια θα ωφεληθούν οι εργαζόμενοι,
·        ‘Ότι  για τα σημερινά προβλήματα φταίει ότι ήταν υπό κρατικό έλεγχο οι επιχειρήσεις .
 Κρύβουν επιμελώς ποιον εξυπηρετούν στον καπιταλισμό οι κρατικές επιχειρήσεις πως χρησιμοποιήθηκαν για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των καπιταλιστών
Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να προφυλαχτούν γιατί τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής θα κληθούν να τα πληρώσουν.
Δεν αποτελεί εμπόδιο στην ιδιωτικοποίηση και φιλολαϊκή διέξοδο οι προτάσεις και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μόνο ότι κινούνται μέσα στα πλαίσια της απελευθέρωσης, έχουν συμβάλει στο να προχωρήσει αυτή η πολιτική και μέσα από το συνδικαλιστικό κίνημα από τις θέσεις που είχαν. Οι σημερινές τους θέσεις αφορούν τον τρόπο και την τιμή με την οποία θα προωθηθεί αυτή η πολιτική. Ο κ ΤΣΙΠΡΑΣ στην συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στην βουλή είπε «…να γίνει η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας … με διακρατικές συμφωνίες και διεθνείς κοινοπραξίες ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη ανταποδοτικότητα για το δημόσιο και την κοινωνία..» και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλης ανέλαβε να διευκρινίσει  λέγοντας μεταξύ των άλλων «…ότι είμαστε αντίθετοι με το ξεπούλημα μπιρ παρά και όπως όπως»
Δεν αποτελεί μέτωπο αντίστασης σε αυτή την πολιτική οι θέσεις και η στάση που κρατούν οι πλειοψηφίες της ΓΕΝΟΠ και των σωματείων στην ΔΕΗ.
·         Γιατί συμφωνούν στην απελευθέρωση της αγοράς και την είσοδο του μεγάλου κεφαλαίου στην ενέργεια,
·         Γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν βάλει πλάτη να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση στο χώρο αυτό.
Για αυτό και ο καβγάς που στήνεται μεταξύ κυβέρνησης , ΣΥΡΙΖΑ και πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ δεν αφορά την ουσία της ιδιωτικοποίησης.
Η τρικομματική κυβέρνηση αξιοποιεί την στάση τους γιατί διευκολύνει τα σχέδια τους και την πολιτική τους.
Σήμερα απαιτείται η καλύτερη κατανόηση το τι θα σημάνει η ιδιωτικοποίηση για τα λαϊκά στρώματα και τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο
Να οργανώσουμε την πάλη
·         Ενάντια στη πλήρη ιδιωτικοποίηση  (για να μην πουληθεί καμιά μονάδα της ΔΕΗ, κανένα λιγνιτωρυχείο,  να μην διαχωριστούν πλήρως τα δίχτυα στην Μεταφορά και την Διανομή).
·         Για την μείωση κατά 30% της τιμής του ρεύματος. Καμιά διακοπή ρεύματος για χρέος σε άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους. Κατάργηση του τέλους για τις ΑΠΕ. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης .Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
·         Για κατοχύρωση της ενέργειας ως κοινωνικού αγαθού, σε αντίθεση με την εμπορευματοποίησή της, για ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας ο οποίος θα αποτελεί λαϊκή περιουσία και θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. 
Γιατί όσο οι εξελίξεις στην  ενέργεια θα καθορίζονται από τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. την κερδοφορία των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται σ´ αυτήν οι συνέπειες για το λαό και τους εργαζόμενους θα είναι δυσβάσταχτες. Η διέξοδος προς όφελος των εργαζόμενων βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης κόντρα με τη στρατηγική της ΕΕ και του ΣΕΒ για την «απελευθέρωση» στρατηγικών τομέων της οικονομίας
Καλούμε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης στα δικά τους χέρια, να μην εμπιστευθούν αυτούς που χρόνια τώρα υπηρετούν την ίδια πολιτική μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, ανεξάρτητα από τις φωνές που βγάζουν τώρα ή το πανωφόρι που αλλάζουν.
Οι εργαζόμενοι που κάτω από τις συγκριμένες συνθήκες  ψήφισαν τα κόμματα που υπηρετούν αυτή την πολιτική στις πρόσφατες εκλογές δεν πρέπει να νιώσουν συνένοχοι για αυτή την πολιτική,  να οργανώσουν την πάλη τους για να μην περάσει.
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, της ενέργειας συνολικά αφορά όλους τους εργαζόμενους .Τα ταξικά συνδικάτα καλούνται να πρωτοστατήσουν στο να μην περάσει αυτή η λαίλαπα.
ΙΟΥΛΗΣ 2012.
Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ