«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΡΙΧΩΝΙΑΣ & ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

9 – 10 – 11   ΙΟΥΝΙΟΥ   2012

ΒΛΟΧΟΣ

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

1.          Το 2003 το Υπουργείο Πολιτισμού αγόρασε αντί του αντιτίμου των 3.300.000 €, το μοναδικής αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας κτίριο των Καπναποθηκών Παπαπέτρου. Σήμερα, 9 χρόνια μετά, δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα στην κατεύθυνση της αξιοποίησης του κτιρίου και της μετατροπής του σε Μουσείο. Αντίθετα, έχει εγκαταλειφθεί στη φθορά του χρόνου, η οποία δημιουργεί καθημερινά μη αναστρέψιμες βλάβες και φθορές στο κτίριο και οδηγεί στην απαξίωσή του.
- Αιτούμαστε τη δρομολόγηση όλων εκείνων των ενεργειών που...
θα συμβάλλουν στις διαδικασίες σύνταξης των απαραίτητων μελετών για τη χρηματοδότηση του έργου.
- Αιτούμαστε την άμεση αξιοποίηση του κτιρίου, τη μετατροπή του σε σύγχρονο Μουσείο, που θα στεγάσει την ιστορία της Αιτωλοακαρνανίας και θα αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξής της, και προόδου όχι μόνο της πόλης του Αγρινίου αλλά και του Νομού Αιτωλ/νιας ολόκληρου.
- Απαιτούμε τον έμπρακτο σεβασμό της πολιτείας απέναντι στην Ιστορία και στην Πολιτιστική κληρονομιά της πόλης του Αγρινίου και του Νομού Αιτ/νιας, ο οποίος είναι ένα απέραντο ανοιχτό υπαίθριο και απροστάτευτο Μουσείο, στη διάκριση παντός τυμβωρύχου αρχαιοκάπηλου.
2.            Στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Ναυπακτίας πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων, μνημείων και άλλων πολιτιστικών πόρων, συνθέτουν την ταυτότητα της περιοχής που και αυτή αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιτωλ/νίας ολόκληρης.
Στη σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποίησης προτείνουμε την ανάπτυξη στενής συνεργασίας μεταξύ των φορέων της Τ.Α., του επιστημονικού και καλλιτεχνικού δυναμικού του Νομού, ώστε να χαραχθεί  ενιαία πολιτισμική πολιτική και να γίνει ο απαιτούμενος σχεδιασμός, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο από τη διαχείριση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της Αιτωλ/νίας.
3.            Η ίδρυση των δυο Εφορειών Αρχαιοτήτων είναι κατάκτηση για το Νομό μας, όμως η πολιτεία θα πρέπει, και το προτείνουμε έντονα αυτό, να σταθεί υποστηρικτικά δίπλα τους με ουσιαστικό ενδιαφέρον, για να επιτελέσουν αυτές την μεγάλη για το Νομό μας επιστημονική τους αποστολή.
4.            Προτείνουμε τον επαναπατρισμό όλων των ιερών κειμηλίων των Ι. Μονών του Νομού μας, τα οποία, αφού μετά το 1834 με διάταγμα της βαρβαροκρατίας αρκετές από αυτές διαλύθηκαν, μεταφέρθηκαν σε Μονές που τότε διατηρήθηκαν, για λόγους, όπως λέχτηκε, ασφαλείας. Σήμερα αυτοί οι λόγοι δεν υφίστανται αφού με το σεβασμό, το ενδιαφέρον και την ευλάβεια των πιστών και των σεβαστών Πατέρων μοναχών, αρκετά Μοναστήρια ανασυγκροτήθηκαν, οργανώθηκαν και αγαπήθηκαν από τις τοπικές κοινωνίες αποκτώντας αυτόνομη πορεία και όχι  ως μετόχια άλλων Μονών όπως τότε υπήχθησαν.
5.            Προτείνουμε τον επαναπατρισμό εδώ όλων των Αρχαιολογικών ευρημάτων και μνημείων της περιοχής μας, που βρίσκονται σε ξένα μουσεία, ημεδαπής και ξένης, και φυσικά αυτό να γίνει κάτω από συνθήκες ασφαλείας σε κατάλληλες υποδομές - Μουσεία που θα βοηθούν στην άμεση ταυτοποίηση της περιοχής μας και των ανθρώπων της.
6.            Προτείνουμε να γίνεται εντατικότερα ο καθαρισμός, αποκατάσταση και ανάδειξη όλων των Αρχαιολογικών ευρημάτων του Νομού μας, που σήμερα στοιβάζονται στις αποθήκες των Αρχαιολογικών Μουσείων και Εφορειών και προπαντός να επαναφέρονται στον πλησιέστερο ασφαλή τόπο, της καταγωγής τους….
7.            Προτείνουμε την στερέωση και την λειτουργική αποκατάσταση όλων των Αρχαίων Θεάτρων του Νομού μας και ιδιαίτερα εκείνων της Στράτου και των Οινιαδών, για να παραδοθούν αυτά στο θεατρικό γίγνεσθαι της χώρας με τις τόσο θετικές και αναπτυξιακές προεκτάσεις που αυτό θα έχει για το Νομό μας.
8.            Προτείνουμε την «ενοποίηση» με σοβαρές υποδομές, κυρίως οδικών αξόνων, των βασικών Ιστορικών Αρχαιολογικών περιοχών, Αγρίνιο – Θέρμο – Ναύπακτος – Μεσολόγγι – Ακαρνανία, έτσι ώστε ο επισκέπτης στο Νομό, να έχει άνετη προσβασιμότητα σ’ αυτές, στοιχείο που εν τέλει θα συμβάλει προσθετικά στην ανάπτυξη γενικά του Νομού μας.
9.            Προτείνουμε τη σύντομη λειτουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου, την προστασία των Αρχαιολογικών χώρων καθώς και τον προγραμματισμό νέων ανασκαφών στο άθικτο τμήμα του γενικότερου πλαισίου του Αρχαίου Θέρμου, κοιτίδος Δημοκρατίας και συναντίληψης των πόλεων – κρατών του Αρχαίου κόσμου.
10.        Προτείνουμε να γίνει εκδοτική και κυρίως επανεκδοτική προσπάθεια, για να έρθει στο ευρύ κοινό (και ηλεκτρονικά) ο συγγραφικός πλούτος των ιστορικών συγγραφέων που αφορούν στον Αιτωλοακαρνάνικο χώρο. Φορείς υλοποίησης για τούτο είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Εκκλησία, τα Επιστημονικά και Μορφωτικά Ιδρύματα, οι Κοινωνικοί Φορείς κ.α.
11.        Προτείνουμε την συστηματική καταγραφή και προστασία από παραπέρα καταστροφές των Αρχαιολογικών μας μνημείων και του λαϊκού μας πολιτισμο,ύ μέχρις ότου καταστεί δυνατή η αποκατάσταση και προβολή και παράδοσή τους στις τοπικές κοινωνίες. Χτυπητά ενδεικτικά παραδείγματα ο Βυζαντινός Ναός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Νερομάνας, της Ιεράς Μονής Φωτμού, η Παλαιοχώρα Καινουργίου κ.α.
12.        Προτείνουμε την παραπέρα αξιοποίηση των ανακοινώσεων, ερευνών και πορισμάτων των κατά καιρούς συνεδρίων μας, που είναι σοβαρή βάση επιστημονικών δεδομένων για έρευνα, επιφανειακή και κυρίως ανασκαφική σε χώρους (ιδιαίτερα της ενδοχώρας του Νομού όπως π.χ. η Ακρόπολη Θεστιέων) όπου, βάσιμα, κρύβονται θησαυροί αρχαιολογικοί, κι αυτό από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, Εφορεία Αρχαιοτήτων, σχολές Πανεπιστημίων κ.λ.π.
13.        Προτείνουμε να υποστηρίζεται η προσπάθεια της ίδρυσης σε κάθε μεγάλη κοινωνία (κυρίως από την Τοπική Αυτοδιοίκηση) Λαογραφικών συλλογών και Μουσείων και τούτο για να μη χάνεται ο Λαϊκός μας πολιτισμός στα γιουσουρούμ και κυρίως για να είναι αυτό ένα ακόμη σχολείο ιστορικής ευθύνης και γεννεολογικής αυτογνωσίας των παιδιών των σχολείων μας.
14.        Προτείνουμε το άνοιγμα των Μουσείων στον κόσμο και ιδιαίτερα στη νεολαία, προκειμένου να αναπτύσσεται η ιστορική και η εθνική αυτών συνείδηση, η αυτογνωσία και το αυτοσυναίσθημα. Το σχολείο μέσα και από το αναλυτικό του πρόγραμμα είναι ο πιο ικανός και κατάλληλος φορέας να βοηθήσει σ’ αυτό. 
15.        Λίμνη Τριχωνίδα : Προστασία του περιβάλλοντος με έργα υποδομής και κυρίως με την ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης αυτού του νομαδικά πλούσιου βιότοπου.
Προτείνουμε την αναβάθμιση του Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας (ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ) και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Θέρμου καθώς και την επαναφορά του στο φυσικό του χώρο, το χώρο της Τριχωνίδας
Προτείνουμε το δίκτυο προσβασιμότητας των, πλέον των 20, ιστορικών και αρχαιολογικών σημείων του παρατριχώνιου με έργα υποδομής στην περιοχή.
Με τις πιο πάνω δεκαπέντε (15) προτάσεις που το Συνέδριό μας, υπό μορφή ψηφίσματος, ομόφωνα ανέδειξε και ψήφισε και σηματοδότησε την αγωνία του για την εγκατάλειψη του Νομού μας από μέρους της Πολιτείας, όσον αφορά στην προστασία, ανάδειξη και προβολή των ιστορικών και αρχαιολογικών του συγκριτικών πλεονεκτημάτων, με την ελπίδα ότι αυτά τα απευθύνουμε «εις ώτα ευήκοα».

ΒΛΟΧΟΣ 11 – 6 – 2012