«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αγρινίου για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας

Η Διοίκηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας  και το αρμόδιο υπουργείο αντί να προχωρήσουν στο ξεπάγωμα των προγραμμάτων, όπως είχαν υποσχεθεί, και τη διεκδίκηση 2 δις ευρώ  που του χρωστάει το Ι.Κ.Α., αντί να ξεκινήσει  το κατασκευαστικό πρόγραμμα εργατικών κατοικιών,  που μπορεί να εξασφαλίσει  κάτω από προϋποθέσεις ασφαλή και φθηνή κατοικία  σε δικαιούχους  και δουλειά  σε πολλούς οικοδόμους που είναι άνεργοι, προχωράει  σε νέες περικοπές  προγραμμάτων  και με διάφορες μεθόδους ,  βγάζουν έξω από τα προγράμματα το μεγαλύτερο μέρος  των δικαιούχων.
Κωλυσιεργούν και κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους δικαιούχους , καθώς έχουν προχωρήσει σ’ όλες τις προεργασίες  για την ενοποίηση  του Ο.Ε.Κ. με την Εργατική Εστία και ίσως και τον Ο.Α.Ε.Δ., που πρακτικά σημαίνει  τη διαγραφή των χρεών του Ι.Κ.Α , νέα προγράμματα  με νέα μορφή, συρρίκνωση των προγραμμάτων και περιορισμό των δικαιούχων.
Με βάση τα παραπάνω αποφάσισαν :
§        Την κατάργηση των δανείων για τρίτεκνους από κεφάλαια του Ο.Ε.Κ.
§        Η επιδότηση ενοικίου να καταβάλλεται μόνο σε συνταξιούχους, νέα ζευγάρια μέχρι δύο χρόνια μετά το γάμο, άνεργους, μακροχρόνια άνεργους έως δυο χρόνια , νεοεισερχόμενους στην ανεργία έως 50 χρόνων.
§        Το άτοκο πρόγραμμα αγοράς ή ανέγερσης  που απευθύνεται στους πολύτεκνους  και άλλες κατηγορίες μειώνεται κατά  50% περίπου.
§        Αυξάνουν τις ημέρες  εργασίας( ένσημα) για την απόκτηση στεγαστικού δικαιώματος. Πρακτικά σε περίοδο ανεργίας είναι ελάχιστοι οι δικαιούχοι που θα εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για να μπουν σε κάποιο πρόγραμμα.
§        Τα έντοκα δάνεια, δηλαδή η πελατεία στις τράπεζες δεν καταργούνται.
§        Για το κατασκευαστικό πρόγραμμα συνεχίζουν να σιωπούν , με ότι αυτό σημαίνει για τον δικαιούχο που τον λιώνουν οι τράπεζες  για να αγοράσει  κατοικία . Είναι φανερό  ότι στοχεύουν στην απαξίωση του Οργανισμού ώστε να πέσει σαν ώριμο φρούτο η ανάγκη  της συγχώνευσης με τους άλλους οργανισμούς , η συρρίκνωση των παροχών,  η ελαχιστοποίηση των δικαιούχων  και βεβαίως η διαγραφή των χρεών του Ι.Κ.Α.
Οι αποφάσεις αυτές είναι στα πλαίσια της πολιτικής της κυβέρνησης για την ανατροπή κάθε κοινωνικής παροχής προς τους εργαζόμενους.
Οι θεωρίες περί προβλήματος στη βιωσιμότητα του Ο.Ε.Κ. , στρεβλώσεων  του παρελθόντος κ.α. είναι δικαιολογίες  και προσχήματα για να κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια που υπήρχαν λεφτά , τα έσπρωχναν  στους διάφορους μεγαλοκατασκευαστές , ανεξάρτητα  ποιός ήταν στην κυβέρνηση - ΠΑΣΟΚ ,Ν.Δ. - , εξοφλούσαν προεκλογικά γραμμάτια με τη λειτουργία του Οργανισμού σε ρουσφετολογική βάση για την εξαγορά ψήφων.
Έδωσαν τα λεφτά των εργαζομένων προς τον Οργανισμό « προίκα»  για να αυξήσουν τα κέρδη τους οι κατασκευαστικές εταιρείες.  Τώρα πετάνε το «κουφάρι» του Ο.Ε.Κ. και πάλι στους εργαζόμενους , δηλαδή τη ζημιά θα την πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα ανάλογα συμπεράσματα και να κατανοήσουν ότι οι πολιτικές αυτές  είναι σε βάρος της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε κοινό αγώνα για να μην καταργηθεί ο Οργανισμός , να μη συγχωνευθεί με άλλους οργανισμούς , να του αποδοθούν τα 2 δις που του χρωστάει το Ι.Κ.Α. και να συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία του .
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
·        Να πάψει ο Ο.Ε.Κ. να είναι παραμάγαζο της εκάστοτε κυβέρνησης  και πελάτης των τραπεζών
·        Να ενισχύσει το κατασκευαστικό του πρόγραμμα  για σύγχρονη και φθηνή κατοικία  για τους δικαιούχους  του.
·        Να εξασφαλίσει άτοκα δάνεια στους δικαιούχους  από δικά του κεφάλαια στο ύψος της αξίας της κατοικίας.
·        Να προχωρήσει στην απογραφή δικαιούχων και την ανέγερση νέων  εργατικών  κατοικιών στα οικόπεδα που διαθέτει ο Οργανισμός στην περιοχή μας.      
·        Μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους εργαζόμενους  του Οργανισμού  με μισθούς  που να καλύπτουν τις  πραγματικές  ανάγκες τους.
·        Να σταματήσουν οι επιλογές των  δικαιούχων και οι εκβιασμοί και η ανακύκλωσή τους με κομματικά κριτήρια .

Το Δ.Σ του Ε.Κ.Α                                                                              Μάης 2011