«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή με θέμα «Υπερτιμολόγηση ιατρικών προϊόντων»

Την Παρασκευή 20 Μάη συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αιτ/νίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή προς τους συναρμόδιους κ.κ. Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα την υπερτιμολόγηση των ιατρικών προϊόντων.
Στην ερώτηση του ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι τεράστιες αποκλίσεις στις τιμές των προς προμήθεια υλικών υγείας παρατηρούνται ανάμεσα σε αυτές που ορίζονται με την υπ’ αριθμόν 37 εγκύκλιο του ΙΚΑ
(12/05/2009) και σε αυτές του Παρατηρητηρίου Τιμών του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα του Αναπληρωτή Καθηγητή Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. κ. Δ. Μάρδα, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Ημερησία.
Ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε ότι πολλές ανώτατες τιμές της εγκυκλίου του ΙΚΑ εμφανίζονται υπερπολλαπλάσιες των τιμών (χονδρικής ή παραγώγου) της αγοράς, με αποτέλεσμα οι υψηλές τιμές του καταλόγου του ΙΚΑ να εξακολουθούν να συντηρούν φαινόμενα σπατάλης του δημοσίου χρήματος και ταυτοχρόνως να επιτρέπουν το υπερκέρδος των προμηθευτών. Ειδικότερα, συγκρίνοντας τις τιμές της αγοράς (χονδρικής) με εκείνες του ΙΚΑ (λιανικής), η διαφορά εξακολουθεί να είναι αδιανόητη, με αποτέλεσμα το κέρδος που προσφέρουν οι τιμές της εγκυκλίου του ΙΚΑ να είναι της τάξεως του 150% έως και 1000%. Κατά την τοποθέτησή του ο Βουλευτής τόνισε ότι οι δαπάνες στο τομέα της Υγείας ενέχονται σε ποσοστό 25% το ελλείμματος.
Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο κ. Κουρουμπλής, ερώτησε για ποιο λόγο από τα μέσα του 2009 έως και σήμερα δεν έχει υπάρξει νέα εγκύκλιος με νέες τιμές, δεδομένου της διαρκούς μείωσης των τελευταίων,  καθώς επίσης γιατί παρατηρείται αδικαιολόγητη απόκλιση στις τιμές λιανικής και χονδρικής του ΙΚΑ, παρόλο που οι τιμές πώλησης ορθοπεδικού υλικού μέσω του καταλόγου του ΙΚΑ δεν εμπεριέχουν κόστος διαφήμισης.
Στην ερώτηση του κ. Κουρουμπλή απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γεώργιος Κουτρουμάνης. Ο Υπουργός τόνισε τη σημαντικότητα της υπό συζήτηση ερώτησης καθότι αναδεικνύεται ένα μεγάλο ζήτημα που απασχολεί όχι μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία ή το Υπουργείο Υγείας και τα νοσοκομεία αλλά συνολικά τη χώρα, διότι άλλο πράγμα είναι η δαπάνη, η οποία πρέπει να υπάρχει για να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών και άλλο η σπατάλη.
Εν συνεχεία επεσήμανε ότι από το τέλος του 2009, από τη στιγμή δηλαδή που η Κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά της, έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι έχει λυθεί το πρόβλημα στο σύνολό του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ενώ το 2009 στο ΙΚΑ η δαπάνη για φάρμακα ήταν περίπου διακόσια εκατομμύρια € το μήνα, σήμερα η δαπάνη αυτή με βάση τα στοιχεία του τελευταίου μήνα είναι 128.000.000 ευρώ.
Εν συνεχεία ανέφερε ότι μόλις εχθές το Διοικητικό Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση με την οποία καθορίζονται νέες τιμές για τριακόσια εβδομήντα τέσσερα είδη, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και κάτω από τις τιμές του Παρατηρητηρίου.
Ο Υπουργός τόνισε ότι η Κυβέρνηση είναι αντίθετη σε κάθε είδους συμφέροντα που έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση, διότι οι Διοικήσεις και η κεντρική Κυβέρνηση, ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια, είχαν αφήσει στο έλεος των προμηθευτών και των παρόχων τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
 Επιβεβαίωσε δε, ότι πράγματι σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχαν τιμές πάνω από αυτές που προβλέπει το Παρατηρητήριο και ενδεχομένως μπορεί να υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις ανάμεσα στην εργοστασιακή τιμή και στην τιμή πώλησης.
 Εν συνεχεία τόνισε ότι «πολύ σημαντικό  εργαλείο στην προσπάθεια που κάνουμε, είναι το Συντονιστικό Συμβούλιο Παροχών Υγείας, το ΣΥΣΠΥ, όπου εκεί συνεργάζονται τα τέσσερα μεγάλα ταμεία και υπάρχουν αποφάσεις. Υπάρχει, μάλιστα, μία σημαντική απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας, με την οποία οδηγούμαστε σε ενιαίες συμβάσεις με όλο τον ιδιωτικό, αλλά και δημόσιο τομέα, με σημαντικά θετικά αποτελέσματα για το σύστημα».
Κλείνοντας ο κ. Υπουργός διαβεβαίωσε ότι «στόχος είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και η παροχή των καλύτερων υπηρεσιών, αυτό είναι και το στοίχημα του ΕΟΠΠΥ, του νέου Οργανισμού που δημιουργήθηκε με σκοπό τον περιορισμό των δαπανών από  10.600.000.000 δαπάνες το 2009 στα 7.100.000.000 το 2012».