«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Πρόταση κ. Π. Κουρουμπλή και κας Ν. Γιαννακοπούλου προκειμένου να κληθούν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής οι Επίτροποι του Δημοσίου στις Τράπεζες

Πρόταση των βουλευτών ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και κας Νάντιας Γιαννακοπούλου προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, προκειμένου να κληθούν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής οι Επίτροποι του Δημοσίου στις Τράπεζες
Επιστολή προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κα. Βάσω Παπανδρέου κατέθεσε ο Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής με τη συνυπογραφή της Βουλευτού ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μεσσηνίας κας Νάντιας Γιαννακοπούλου. Με την κατατεθείσα επιστολή τους οι κ.κ. Βουλευτές ζητούν να κληθούν άμεσα σε συνεδρίαση της διευρυμένης Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, τόσο οι Επίτροποι του Δημοσίου στις Τράπεζες όσο και ο Διοικητής ή Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, με σκοπό την παροχή άμεσης και υπεύθυνης ενημέρωσης για την κατάσταση των Ελληνικών Τραπεζών, τον εποπτικό ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς και τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος στην χώρα μας.
Ειδικότερα οι κ.κ. Βουλευτές αναφέρουν ότι  «Στη σημερινή πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, όλοι είμαστε μάρτυρες της συμπεριφοράς και της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και της διαρκώς μειούμενης εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες. Δυστυχώς γίνεται αντιληπτό, ότι το τραπεζικό σύστημα στην χώρα μας δεν περνά μια παροδική κρίση ρευστότητας αλλά μια βαθιά κρίση φερεγγυότητας.
Λαμβάνοντας υπόψη την τελευταία ρύθμιση για την παροχή εγγυήσεων 30 δισ. στις τράπεζες και με δεδομένο ότι:
1) Οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου για την χρηματοδότηση των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεπέρασαν τα €90 δισ. κατά τα δυο τελευταία χρόνια.
2) Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης το 2010 προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ήταν για πρώτη φορά αρνητικός, ενώ συνεχίζει να τρέχει για το 2011 με ρυθμούς -0,3%, με αποτέλεσμα να έχει «στεγνώσει» εντελώς η αγορά.
3) Η διαφορά επιτοκίου μεταξύ χορηγήσεων και καταθέσεων είναι 3,65% (ο υψηλότερος στην Ευρωζώνη), όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 1,68% (σύμφωνα με στοιχεία από έκθεση της ΕΚΤ το 2010). 
4) Οι τράπεζες διενέργησαν 7,2 δισ. ευρώ νέες προβλέψεις για προβληματικά δάνεια ανεβάζοντας το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 10,8% (πρόβλεψη για 13,5% το 2011) που σημαίνει 27,3 δισ. ευρώ σωρευμένα προβληματικά δάνεια στο σύστημα (στοιχεία ισολογισμών τραπεζών).
5) Οι τράπεζες έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν έκθεση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ που να καταδεικνύει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους, χωρίς εξάρτηση από την κρατική στήριξη αλλά και την ΕΚΤ , κρίνεται απαραίτητο σε συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής να παραστούν οι Επίτροποι του Δημοσίου στις Τράπεζες και ο Διοικητής ή Υποδιοικητής  της Τραπέζης της Ελλάδος, για την έγκυρη ενημέρωση των μελών της Επιτροπής σε θέματα που αφορούν τη γενικότερη λειτουργία του ελληνικού Τραπεζικού συστήματος».