«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΘΕΜΑ!!!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 23.01.2009 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε συνέχεια των δηλώσεών του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, απάντησε στις ακόλουθες ερωτήσεις:
ΕΡΩΤΗΣΗ: Άρα έχουμε ένα δεύτερο κύκλο επαφών με τον αγροτικό κόσμο στην ουσία όχι για τα χρήματα, γιατί δεν υπάρχουν αλλά και γιατί εσείς πιστεύετε ότι αυτά που δίνονται είναι και υψηλό ποσό αλλά και ικανοποιητικό, αλλά για θεσμικά ζητήματα και ζητήματα αλλαγής ή προσαρμογής της πολιτικής όσον αφορά την ενίσχυση των αγροτών.
Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ: Πολύ σωστά. Το κεφάλαιο των 500 εκατ. € έκλεισε. Από εκεί και πέρα έχουμε τα ουσιαστικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να επιλύσουμε και τα οποία μου ετέθησαν και σήμερα από την επιτροπή και πάνω σε αυτά θα αρχίσει ο πραγματικό διάλογος.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τα χρήματα από την ΑΤΕ θα εκταμιευθούν άμεσα;
Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ: Ναι, γρήγορα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλαδή μιλάτε για την επόμενη εβδομάδα;
Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ: Είναι θέμα διαδικασίας και πιστεύω ότι οι διαδικασίες αυτές θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα. Έχουν δοθεί οι κατάλληλες εντολές στον ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ανεξάρτητα αν θα αποχωρήσουν οι αγρότες από τα μπλόκα;
Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ: Είπα και άλλες φορές η πολιτική και ο Υπουργός της Αγροτικής Ανάπτυξης και η Κυβέρνηση Καραμανλή δεν εκδικείται, ούτε εκβιάζει. Κάνει πολιτική. Εμείς διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε. Επίσης έχω καταθέσει σε εσάς ότι οι δυνατότητες που έχει η Κυβέρνηση ήταν αυτές. Εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες και επομένως θα προχωρήσουμε. Τώρα αν οι αγρότες θέλουν να κάτσουν εκεί και ενώ εμείς τους καλούμε να συζητήσουμε τα προβλήματά τους τα ουσιαστικά, αυτή είναι μία άλλη υπόθεση.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τα χρήματα αυτά είναι από δάνειο που θα πάρει ο ΕΛΓΑ με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου; Δεν είναι ήδη υπερχρεωμένος ο ΕΛΓΑ;
Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σα πω σε τι ύψους θα είναι το χρέος του ΕΛΓΑ. Είναι ένα δάνειο το οποίο συνήθως παίρνει ο ΕΛΓΑ και από εκεί και πέρα το δάνειο αυτό θα δοθεί έξτρα για την στήριξη των ζημιών οι οποίες υπέστησαν οι αγρότες μας . Από εκεί και πέρα νομίζω ότι δεν πρέπει να προχωρήσετε σε αυτό το θέμα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Από χθες έχετε καταστήσει σαφές προς τους αγρότες ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί ούτε ένα ευρώ παραπάνω και σήμερα μας λέτε ότι δεν υπάρχει δικαιολογία ότι δεν ξέρουν, δεν γνωρίζουν τι θα πάρουν και τα λοιπά. Η Κυβέρνηση εξετάζει τι θα γίνει εάν οι αγρότες παραμείνουν στα μπλόκα, επειδή ταλαιπωρείται και το κοινωνικό σύνολο από εδώ και στο εξής;
Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ: Στις δημοκρατικές πολιτείες η κάθε κοινωνική ομάδα έχει τις ευθύνες της και η κάθε Κυβέρνηση έχει επίσης τις ευθύνες της. Εμείς υπεύθυνα και με πολύ προσοχή και πολύ ευαισθησία προσεγγίσαμε αυτό το πρόβλημα για να το επιλύσουμε. Καλούμε όλες τις επιτροπές αγώνα των αγροτών να τα επιλύσουμε με υπευθυνότητα μέσα στα πλαίσια του Δημοκρατικού μας διαλόγου και του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Από εκεί και πέρα τι να σας πω; Θα πάρουμε τανκς; Όχι βέβαια.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ Σ. Χατζηγάκης δήλωσε ακόμη, ότι έχει δεχθεί τηλεφωνήματα από εκπροσώπους άλλων κοινωνικών ομάδων που διαμαρτύρονται γιατί «Δώσαμε πολλά στους αγρότες».
Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Έξαρχος, σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των αγροτών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε εμφανή αμηχανία. Και επειδή με τα μέτρα που με μεγάλη προχειρότητα ανακοίνωσε δεν έπεισε τους αγρότες, καθώς αυτά δεν αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματά τους, τώρα επιχειρεί να στρέψει τις άλλες κοινωνικές ομάδες εναντίον τους. Η επιλογή της ενεργοποίησης του κοινωνικού αυτοματισμού δείχνει τα αδιέξοδα της κυβέρνησης και σε κάθε περίπτωση δεν λύνει τα προβλήματα.»
"Για μας δεν υπάρχουν γαλάζια, πράσινα και κόκκινα μπλόκα", δήλωσε η Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. κα Αλέκα Παπαρήγα, που επισκέφτηκε την Κυριακή το μπλόκο της Νίκαιας."Σε όλη την Ελλάδα από το Βορρά μέχρι το Νότο και φυσικά εδώ στη Θεσσαλία υπάρχουν μπλόκα αγροτών, που είναι μπλόκα φτωχών και μικρομεσαίων αγροτών που υποφέρουν από την κοινή αγροτική πολιτική και την πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις υπακούοντας πειθήνια σε οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ", συμπλήρωσε η κα Παπαρήγα.

"Η κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει εμπαίζοντας τους αγρότες. Δυστυχώς φαίνεται ότι οι συναντήσεις με τους αγρότες, με αποκλειστική ευθύνη του αρμόδιου Υπουργού, έχουν απλά κοινωνικό χαρακτήρα", Δήλωσε ο Β. Αποστόλου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: