«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

Συνέντευξη του ΝΙΚΟΥ ΜΩΡΑΪΤΗ !

Ο βουλευτής Αιτωλ/νίας του Κ.Κ.Ε. κ. Νίκος Μωραΐτης από το μπλόκο του Εύηνου, απάντησε στα ερωτήματά μας.
-κ. Μωραΐτη πως είδατε τις κινητοποιήσεις;
- Είναι μαζικότατες!!! αυτό δείχνει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η φτωχομεσαία αγροτιά της χώρας. Είναι ξεκάθαρο τώρα στους αγρότες, ότι τα προβλήματα που βιώνουν σήμερα. είναι αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής, που εφαρμόζουν δεκαετίες τώρα, όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις, κάτω από τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα μεγάλα προβλήματα που βιώνει σήμερα η μικρομεσαία αγροτιά δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Ποια τα πιο ουσιαστικά, κατά τη γνώμη σας, αιτήματα των αγροτών;
-Σήμερα οι αγρότες, πρέπει να παλέψουν για το σήμερα, διεκδικώντας μέτρα που θα δίνουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα, μέσα από ένα πλαίσιο διεκδίκησης, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες τους, όπως τιμές στα προϊόντα που θα καλύπτουν το χαμένο εισόδημα και θα δίνουν ένα λογικό κέρδος, θα εγγυώνται κατώτερες τιμές σε αυτή την κατεύθυνση. Επίσης μέτρα όπως είναι το αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες και όχι μόνο στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Την κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και στα εφόδια, που διαμορφώνουν το κόστος παραγωγής. Φτηνό ρεύμα για αγροτική χρήση και μια σειρά από άλλα μέτρα όπως είναι, φτηνά λιπάσματα, φτηνά φυτοφάρμακα και γενικά εφόδια. Πλήρη κάλυψη από τον Ε.Λ.Γ.Α. για τη φυτική και ζωική παραγωγή, διπλασιασμός των αγροτικών συντάξεων, δωρεάν παιδεία, υγεία στην ύπαιθρο.

Ποια θα πρέπει να είναι, η στάση της αγροτιάς στο μέλλον;
-Αυτά είναι μέτρα για το σήμερα, κυρίως η φτωχή αγροτιά της χώρας πρέπει να παλέψει και για το αύριο, έχει αρκετή πείρα, μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα, ότι δεν είναι δυνατόν μέσα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.) να υπάρξει φιλοαγροτική πολιτική. Πρέπει να υπάρξει σύγκρουση και ρήξη με αυτήν την πολιτική, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια άλλη πολιτική, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της αγροτιάς και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Μια πολιτική στον αγροτικό τομέα, που θα παίρνει υπ’ όψιν της, τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, θα καλύπτει τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού μας, με φτηνά και υγιεινά προϊόντα,(πρέπει να σημειώσουμε σήμερα το αγροτικό ισοζύγιο της χώρας μας είναι ελλειμματικό πάνω από (3) τρία δισεκατομμύρια ΕΥΡΩ).

Πως και με ποιο τρόπο, μπορεί να γίνει μια σύγχρονη αγροτική πολιτική;
-Σε μια χώρα που προσφέρεται εδαφολογικά και κλιματολογικά για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Αυτή η πολιτική μπορεί να γίνει μέσα από τον παραγωγικό συνεταιρισμό, που θα πολεμά το μικρό και πολυκερματισμένο κλήρο της αγροτιάς της χώρας μας, θα παρεμβαίνει στη φύτευση- συγκομιδή- διαλογή και πώληση των αγροτικών προϊόντων, θα στηρίζεται σ’ ένα δημόσιο αγροτικό τομέα, που θα παρεμβαίνει και θα διαμορφώνει τις τιμές στα μέσα και στα εφόδια, θα στηρίζει την αγροτιά και ειδικότερα τους νέους αγρότες, με την επιστήμη και την τεχνολογία, κάνοντας έργα υποδομής και άλλα έργα ανάπτυξης της υπαίθρου. Μια τέτοια πολιτική είναι προς όφελος της φτωχής αγροτιάς και των άλλων λαϊκών
στρωμάτων, των πόλεων και της υπαίθρου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Ντόκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: